La rugamintea Gabitzei o sa incerc sa fac o lista cu produsele care ar trebui sa fie in camara unei gospodine, precum si perioda in care se recomanda sa se faca aceste conserve.
Trebuie precizat totusi ca fiecare gospodina va pune accent pe acele conserve care sunt preferate de familia sa si care se consuma cel mai repede peste iarna. Nu are rost sa muncim sa punem sfecla rosie, cand in familie se mananca doar gogonele.( e un ex).
Deasemenea, sper ca lista sa fie completata si de celelalte gospodine. Cu siguranta preferintele noastre culinare nu acopera toata gama de conserve care se pot face.
Eu grupez alimentele din camara ( dupa cum le si asez) in cateva categorii: Dulceturi, Compoturi, Muraturi, Legume pt mancare, siropuri.
Sa le luam pe rand. DULCETURILE si GEMURI
Eu in general prefer sa fac gemuri pt ca nu sunt atat de lichide ca dulceturile si nu curg de pe felia de paine sau din clatite.
Din ce se poate face dulceata/gem: capsuni, cirese, visine, nuci, caise, piersici, soc, flori de trandafiri,coacaze, pepene verde, fructe de padure(mure), prune, mere, pere, gutui. Am incercat sa scriu fructele cam in ordinea in care apar ele in an. Stiu ca se mai poate face dulceaa de agrise - mie personal nu-mi place si nici nu stiu cand se culeg agrisele. Deasemenea se poate face dulceata din coaja de portocala, dar eu si aici am retineri din cauza substantelor care se injecteaza in coaja( eu de altfel nici nu mai folosesc coaja rasa de citrice in prajituri din acest motiv)
Cand se fac aceste dulceturi? Eu fac in felul urmator: umaresc pe piata cand apar fructele (asta daca nu le culeg personal de la bunici sau din padure), iar cand piata se umple de fructul respectiv si pretul a scazut destul de mult fata de primele aparitii atunci cumpar pt dulceturi. De retinut ca pt dulceata, gem fructele trebuie sa fie bine coapte si nu este necesar sa fie perfect intregi ca atunci cand cumparati pt consum imediat.
COMPOTURILE
Se pot face din: cirese, visine, caise, piersici, corcoduse, prune, mere, pere, gutui, struguri.
De retinut ca spre deosebire de dulteruri, la compoturi fructele trebuie sa fie tari, caisele de exemplu sa para verzi pt ca aceste chiar si culese se coc foarte rapid. Deasemenea cumparati fructele pt compot daca stiti ca aveti timp sa le faci in acea zi sau maxim a doua zi, pt ca altfel va trebui sa va schimbati planurile si sa faceti dulceata/gem din ele.
Daca doriti sa faceti compot din cirese sau visine nu cumparati multe kg odata. Incercati cu 2-3 kg si daca considerati ca nu va ajung atunci mai cu,parati in alta zi si mai faceti. Retineti ca sunt fructe mici, care trebuiesc curatte de codite si luate la mana fiecare, deci foarte migaloase.
Pt caise, piersici si pere, va recomand sa luati cantitati mai mari pt ca nu toate fructele le veti putea pune in compot: o sa descoperiti si fructe mai moi. Pe acestea le puteti face dulceata sau gem. Merele si gutuile sunt fructe mai tari care nu se deterioreaza atat de repede.
MURATURI
Se pot face din: castraveti, gogonele, pepeni, ardei gras copt, ardei capia, pastai de fasole, sfecla rosie, conopida, varza. Retetele sunt foarte variate in acest caz. O sa revin cu detalii asupra lor atunci cand le voi face.
LEGUME PT MANCARE
Eu in aceasta categorie includ: bulionul si sucul de rosii, rosiile cu sare, zarzavaturile pt ciorba, pastai cu rosii, vinete cu rosii, vinete coapte, dovlecei cu rosii, sos de corcoduse/prune verzi pt acrit ciorba, ketchup si in general orice semipreparat care se foloseste in mancaruri, dar si conserve care se consuma ca atare cum ar fi zacusca.
SROPURI
- in camara mea au aparut doar de anul acesta asa ca nu cunosc prea multe din ele.
Se pot face din fructe diverse, trandafir, muguri si conuri de brad. Siropul din capsuni si cel de brad se fac prin luna mai. LA celelalte trebuie sa ma mai documentez si eu.
Trebuie precizat totusi ca fiecare gospodina va pune accent pe acele conserve care sunt preferate de familia sa si care se consuma cel mai repede peste iarna. Nu are rost sa muncim sa punem sfecla rosie, cand in familie se mananca doar gogonele.( e un ex).
Deasemenea, sper ca lista sa fie completata si de celelalte gospodine. Cu siguranta preferintele noastre culinare nu acopera toata gama de conserve care se pot face.
Eu grupez alimentele din camara ( dupa cum le si asez) in cateva categorii: Dulceturi, Compoturi, Muraturi, Legume pt mancare, siropuri.
Sa le luam pe rand. DULCETURILE si GEMURI
Eu in general prefer sa fac gemuri pt ca nu sunt atat de lichide ca dulceturile si nu curg de pe felia de paine sau din clatite.
Din ce se poate face dulceata/gem: capsuni, cirese, visine, nuci, caise, piersici, soc, flori de trandafiri,coacaze, pepene verde, fructe de padure(mure), prune, mere, pere, gutui. Am incercat sa scriu fructele cam in ordinea in care apar ele in an. Stiu ca se mai poate face dulceaa de agrise - mie personal nu-mi place si nici nu stiu cand se culeg agrisele. Deasemenea se poate face dulceata din coaja de portocala, dar eu si aici am retineri din cauza substantelor care se injecteaza in coaja( eu de altfel nici nu mai folosesc coaja rasa de citrice in prajituri din acest motiv)
Cand se fac aceste dulceturi? Eu fac in felul urmator: umaresc pe piata cand apar fructele (asta daca nu le culeg personal de la bunici sau din padure), iar cand piata se umple de fructul respectiv si pretul a scazut destul de mult fata de primele aparitii atunci cumpar pt dulceturi. De retinut ca pt dulceata, gem fructele trebuie sa fie bine coapte si nu este necesar sa fie perfect intregi ca atunci cand cumparati pt consum imediat.
COMPOTURILE
Se pot face din: cirese, visine, caise, piersici, corcoduse, prune, mere, pere, gutui, struguri.
De retinut ca spre deosebire de dulteruri, la compoturi fructele trebuie sa fie tari, caisele de exemplu sa para verzi pt ca aceste chiar si culese se coc foarte rapid. Deasemenea cumparati fructele pt compot daca stiti ca aveti timp sa le faci in acea zi sau maxim a doua zi, pt ca altfel va trebui sa va schimbati planurile si sa faceti dulceata/gem din ele.
Daca doriti sa faceti compot din cirese sau visine nu cumparati multe kg odata. Incercati cu 2-3 kg si daca considerati ca nu va ajung atunci mai cu,parati in alta zi si mai faceti. Retineti ca sunt fructe mici, care trebuiesc curatte de codite si luate la mana fiecare, deci foarte migaloase.
Pt caise, piersici si pere, va recomand sa luati cantitati mai mari pt ca nu toate fructele le veti putea pune in compot: o sa descoperiti si fructe mai moi. Pe acestea le puteti face dulceata sau gem. Merele si gutuile sunt fructe mai tari care nu se deterioreaza atat de repede.
MURATURI
Se pot face din: castraveti, gogonele, pepeni, ardei gras copt, ardei capia, pastai de fasole, sfecla rosie, conopida, varza. Retetele sunt foarte variate in acest caz. O sa revin cu detalii asupra lor atunci cand le voi face.
LEGUME PT MANCARE
Eu in aceasta categorie includ: bulionul si sucul de rosii, rosiile cu sare, zarzavaturile pt ciorba, pastai cu rosii, vinete cu rosii, vinete coapte, dovlecei cu rosii, sos de corcoduse/prune verzi pt acrit ciorba, ketchup si in general orice semipreparat care se foloseste in mancaruri, dar si conserve care se consuma ca atare cum ar fi zacusca.
SROPURI
- in camara mea au aparut doar de anul acesta asa ca nu cunosc prea multe din ele.
Se pot face din fructe diverse, trandafir, muguri si conuri de brad. Siropul din capsuni si cel de brad se fac prin luna mai. LA celelalte trebuie sa ma mai documentez si eu.