RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Mai, luna cu cele mai multe flori medicinale înflorite

4 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Mai, luna cu cele mai multe flori medicinale înflorite


Articol publicat in Ziarul de Iasi, autor Corina.

Dintre toate lunile primăverii, mai este cea mai specială. Este o lună plină de flori şi natura ne dăruieşte o neasemuită frumuseţe. Ba, mai mult, natura ne dăruieşte în această perioadă şi foarte multe leacuri pentru că cele mai multe flori ale acestei luni pot fi culese şi păstrate pentru iarnă fie uscate, fie la congelator fie în miere de albine. Toate calităţile trandafirului de dulceaţă, cimbrişorului de câmp, florilor de salcâm, mugurilor de brad sau mentei pot fi excelent păstrate în miere de albine, iar efectul lor terapeutic atunci când sunt utilizate pentru diversele afecţiuni devine mult mai puternic. Să vedem acum care sunt plantele lunii mai.

Pelinul, un excelent antispastic

Prima zi a lunii mai este, în general, o zi care ne invită la iarbă verde. Nu pentru grătar, ci pentru a ne oferi una din minunăţiile naturii: pelinul. Această plantă argintie, care iese în evidenţă pe marginea păşunilor sau a drumurilor de deal, pe care o culegem acum dar şi toamna pentru casa noastră, în ziua de Arminderi, păstrată la uscat într-un loc umbros şi aerisit este un excelent antispastic. Se înghit frunzuliţele cu apă (ca o pastilă) în caz de crampe abdominale indiferent de natura lor.

Mugurii de pin liniştesc răcelile

Următorii pe lista lunii mai sunt mugurii de brad şi de pin, acele vârfuleţe de un verde deschis, având peste trei centimetri, se culeg pentru a linişti răcelile, gripele şi alte afecţiuni ale aparatului respirator pe tot parcursul anului. Fie puşi la uscat în strat subţire la loc umbros şi aerisit pentru un ceai aromat, fie transformaţi într-un sirop aromat, mugurii de brad şi de pin sunt un aliat de nădejde.

Trei fraţi pătaţi, efect detoxifiant

O floare mai delicată şi mai greu de observat în vegetaţia abundentă din luna mai, este cea a plantei numită popular "trei fraţi pătaţi". Ea poate avea nuanţe de mov sau galben în zona de deal şi este o plantă firavă dar cu un puternic efect detoxifiant. De la ea folosim atât tulpina, cât şi florile delicate. Se usucă în strat subţire, se mărunţeşte şi se păstrează peste iarnă într-un săculeţ de pânză sau în recipiente din hârtie/carton.

Cimbrişorul de câmp pentru pietre la rinichi

Tot din categoria florilor de mai face parte şi cimbrişorul de câmp. Delicat şi parfumat poate însoţi cu succes mugurii de brad în tratarea afecţiunilor respiratorii. Dar pentru că fluidizează mucoasele, el ajuta şi la eliminarea pietrelor din ficat şi din rinichi. Poate fi pus la uscat pentru ceaiuri, dar ne poate ajuta şi sub formă de ulei de cimbrişor în masajul zonelor afectate de pusee acute de reumatism. În schimb, sub formă de tinctura de cimbrişor pentru frecţii uşurează durerea picioarelor grele şi obosite. Pentru ceai se culege planta cu tot cu tulpină însă, pentru siropul macerat alături de mugurii de brad pentru ulei sau tinctură, se folosesc doar florile. Fără a presa, se pun florile într-un recipient de sticlă peste care se toarnă alcool sau ulei (de preferat de măsline dar se poate folosi orice ulei) şi se lasă la macerat, la soare, timp de 14 zile. Apoi se filtrează şi se păstrează în cămară în recipiente închise la culoare.

Pătlagina linişteşte tusea

Pătlagina este peste tot în această lună şi este cunoscută pentru liniştirea tuselor sau pentru faptul că se poate aplica pe orice rană. Ce nu se ştie este că pătlagina elimină încordarea psihică şi era una dintre plantele cele mai utilizate de vindecătorii daci. Ea se culege tot timpul anului şi se poate folosi sub formă de sirop nu doar pentru tuse ci şi în reglarea şi armonizarea întregului organism. Ca plantă uscată în ceai, uscată şi mărunţită în creme de casă, pătlagina ajuta la vindecarea rănilor mai vechi.

Menta ţine insectele departe

Grădina lunii mai ne oferă o varietate mare de plante verzi pe care le putem consuma pe loc sau depozita pentru iarnă. Una dintre ele este menta cea aromată care, atârnată la geam împreună cu pelinul, tine insectele departe de casa noastră. Uscată pentru iarnă, ea ne încântă în ceaiuri şi ne linişteşte durerile de burtă. Sub formă de sirop sau în carafa cu limonadă, ea ne răcoreşte zilele toride de vară.

Usturoi şi condimente din grădină

Şi tot din grădină, usturoiul verde cules în această perioadă, poate fi tocat şi congelat pentru a ne bucura de aromă sa în mâncăruri şi peste iarnă alături de ştevie, pătrunjel şi leuştean. Indiferent dacă culegeţi plantele sau doar le admiraţi, bucuraţi-vă de bogăţia de parfumuri şi culori ale lunii mai, ieşind în natură şi ascultând concertul păsărilor din această perioadă.



Corina BENESCU, Britcani-Neamţ

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

pentru paragraful cu usturoiul ii multumesc, Mihaelei, ca ea mi-a dat ideea!

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Cu placer Corina. Poti sa adaugi la lista si ceapa verde ca si aia congelez uneori, mai ales cand stateam la bloc.

https://mniko.blogspot.com/

dariana

dariana
Activ
Activ

Pentru chisturi la rinichi ce plante si ce ceaiuri folositi ?

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

A inflorit si socul! sambata culegem si noi!
Ele curata sangele de toxine, ferindu-ti corpul de artrita si alte probleme
Sunt un bun remediu impotriva constipatiei sau a bolilor de rinichi.
O infuzie din flori de soc poate fi folosita pentru controlul tusei, al racelilor si al gripelor, al simptomelor astmului si al guturaiului.

Corina

Corina
Admin
Admin

Florile de soc, de salcam, de trandafir si de maces le-am "abordat" in partea a doua a articolului care apare sambata....

http://www.prima-zi.blogspot.com

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum