RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Socul - metode de folosire a florilor

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Socul - metode de folosire a florilor Empty Socul - metode de folosire a florilor Sam 31 Mai 2014 - 11:19

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Socul - metode de folosire a florilor

Socul (Sambucus L.) este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra).
Acest arbust, cu ramurile adesea curbate, are o înălțime de la 1 la 10 metri. Scoarța acestuia are culoarea verde-gri și este fisurată. Frunzele, și cu precădere cele dintâi, apărute primăvara, reprezintă o atracție pentru numeroase insecte, și dintre acestea mai ales pentru fluturii de noapte.
Florile hermafrodite, ce apar la începutul verii, sunt parfumate, pe când frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Florile au câte cinci stamine și cinci petale de culoare albă.
Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6-8 mm, dispuse în ciorchine.
Socul se multiplică prin semințe.( sursa : wikipedia)

 
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140523_140604+copy
 
Creste prin sate, pe langa case şi garduri, prin padurile de deal si campie, in luminisuri sau la marginea padurilor. Se intalneste din zona de deal si campie, pana in partea inferioara a muntilor.
 
Recoltare
Florile de soc se recolteaza in timp frumos taind cu foarfeca sau cutitul intreaga inflorescenta imediat de sub locul de ramificare. Florile se usuca la soare, asezate intr-un sigur strat pe pat de hartie.
 
Proprietatile florilor de soc
Florile de soc se utilizeaza in raceala ( scad temperatura) , bronsita, contra tusei si in general in afectiunile aparatului respirator.
Au proprietati diuretice, de aceea este recomandat in rheumatism, boli de rinichi si de vezica.
Ceaiul de flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Are proprietati laxative si ajuta la eliminarea apei din tesuturi fiind recomandat ca medicament in obezitate si in constipatiile de natura nervoasa.

Preparate din flori de soc
Pe langa ceaiul din florile uscate, din florile de soc proaspat culese se poate prepara suc (socata) sau sirop. In timp ce socata este o bautura racoritoare de sezon, siropul se poate pastra peste iarna si se consuma diluat cu apa.
 
Suc de soc ( socata)
 
Exista doua tipuri de retete de preparare a socatei cu sau fara drojdie. Eu am incercat doar varianta fara drojdie.
Ingrediente: 10 l apa, 1 kg zahar, 3 lamai mari, 5-6 flori de soc proaspete, 1-2 pliculete cu sare de lamaie
Preparare: Se pune apa intr-un borcan de 10 l, se toarna zaharul si se amesteca, apoi se adauga florile de soc si lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor ( in apa). Se adauga sarea de lamaie ( daca doriti mai acru folositi cantitate mai  mare se sare de lamaie). Se mai amesteca o data si se acopera borcanul( nu ermetic). Se pastreaza asa in loc cald si luminos timp de 3-4 zile pana apa devine galbuie.
 
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140523_134430+copy
 
 Cand este gata se strecoara si se pune in sticle cu doc. Se poate consuma imediat sau se poate pastra cateva zile in loc intunecos si racoros.
 
Siropul de soc
 
Ingrediente; 45 flori mari de soc, 4 lamai marisoare, 2 kg zahar, 2 l apa
Preparare : Florile de soc se spala una cate una scufundand inflorescentele si scuturandule usor pt a scapa de surplusul de apa.
 
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140523_134423+copy

Zaharul si apa se pun intr-o cratita de 4-5 l, se aseaza pe fos si se incalzeste pana se dizolva zaharul complet( nu trebuie sa fiarba) apoi se ia de pe foc. Lamaile se storc de zeama
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140523_134437+copy


si se adauga in sirop( se poate folosi si coaja de lamaie in functie de gustul fiecaruia) si se lasa la racit pana devine caldut.
 
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140523_135009+copy

 
Se adauga florile de soc in sirop, se acopera si se lasa in frigider la macerat timp de 4-5 zile. Macerarea la rece face ca aroma florilor sa se transfere siropului. Dupa 4-5 zile se strecoara, se pune in sticle care se inched bine si se pastreaza in loc intunecat peste iarna.
 
Socul - metode de folosire a florilor IMG_20140528_095255+copy

Se poate consuma diluat cu apa plata sau mineral si dupa preferinta cu cateva cuburi de gheata.

https://mniko.blogspot.com/

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum