Turta dulce
Ingrediente:
300 gr. faina
250 gr. zahar
5 oua
1 canita (pt. cafea) miere
1 canita ulei
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
100 gr. nuci (taiate cu cutitul)
1 lingurita scortisoara pisata
1 varf de cutit cuisoare pisate
coaja de lamaie
esenta de vanilie
zahar pudra
Mod de preparare:
Se ard trei linguri de zahar, se sting cu o canita de apa si se lasa la racit. 5 galbenusuri se amesteca cu zaharul, se adauga pe rand, siropul de zahar ars, alternand cu faina. Se pune mierea intr-o craticioara, se incalzeste, se trage de pe foc si se adauga bicarbonatul. Se formeaza o spuma, deci craticioara trebuie sa fie putin mai mare, pentru a permite umflarea. Se continua preparatul adaugand pe rand, mierea cu bicarbonatul, alternand cu uleiul. Se adauga scortisoara, cuisoarele, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si nucile taiate si trecute prin faina. Albusurile de la cele 5 oua se bat bine si se amesteca usor cu aluatul de mai sus. Tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie, se unge hartia cu ulei si se toarna aluatul, nu mai mult de 2/3 din volumul tavii. Se coace in cuptor incalzit din timp, la foc potrivit cca 45 – 50 minute. Dupa coacere, se desprinde hartia, cand s-a racit se presara cu zahar pudra.
EDIT MNiko: publicat in 8.10.2008
Ingrediente:
300 gr. faina
250 gr. zahar
5 oua
1 canita (pt. cafea) miere
1 canita ulei
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
100 gr. nuci (taiate cu cutitul)
1 lingurita scortisoara pisata
1 varf de cutit cuisoare pisate
coaja de lamaie
esenta de vanilie
zahar pudra
Mod de preparare:
Se ard trei linguri de zahar, se sting cu o canita de apa si se lasa la racit. 5 galbenusuri se amesteca cu zaharul, se adauga pe rand, siropul de zahar ars, alternand cu faina. Se pune mierea intr-o craticioara, se incalzeste, se trage de pe foc si se adauga bicarbonatul. Se formeaza o spuma, deci craticioara trebuie sa fie putin mai mare, pentru a permite umflarea. Se continua preparatul adaugand pe rand, mierea cu bicarbonatul, alternand cu uleiul. Se adauga scortisoara, cuisoarele, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si nucile taiate si trecute prin faina. Albusurile de la cele 5 oua se bat bine si se amesteca usor cu aluatul de mai sus. Tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie, se unge hartia cu ulei si se toarna aluatul, nu mai mult de 2/3 din volumul tavii. Se coace in cuptor incalzit din timp, la foc potrivit cca 45 – 50 minute. Dupa coacere, se desprinde hartia, cand s-a racit se presara cu zahar pudra.
EDIT MNiko: publicat in 8.10.2008