RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Petunia

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 2]

1Petunia Empty Petunia Mar 24 Mar 2009 - 14:40

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia este una dintre cele mai utilizate plante anuale pentru amenajari peisagistice. Se foloseste in gradini si parcuri, pentru alcatuirea rondurilor si mozaicurilor, precum si pentru decorarea balcoanelor si teraselor in jardiniere, ghivece sau alte vase decorative. Provine din America de Sud (Argentina, Brazilia) si este ruda buna cu cartoful si ardeiul, inflorind din abundenta in perioada de vara-toamna.

Toate varietatile si soiurile existente in cultura apartin speciei Petunia hybrida, care cuprinde plante cu talia de pana la 40-60 cm, cu lastari (tulpini) drepti, taratori sau pendenti, care formeaza tufe compacte sau nu, cu flori simple sau involte divers colorate, de diferite marimi. Atat tulpina, cat si frunzele, sunt acoperite cu peri. Florile, care constituie partea decorativa a plantei, sunt sub forma de palnie larga, simpla sau dubla, cu margine dreapta, ondulata sau franjurata. Culoarea difera de la soi la soi, existand flori unicolore, bicolore sau pestrite intr-o gama bogata de nuante (alb, roz, rosu, violet, galben, etc.)

Toate petuniile sunt plante pretentioase in privinta caldurii si luminii. Infloresc bine in locuri insorite si terenuri bine drenate, nisipoase, dar in acelasi timp hranitoare. Nu suporta temperaturile scazute, mai ales asociate cu excesul de umezeala din sol. Rezista insa bine la seceta.

Se cultiva de obicei prin rasad sau prin semanare direct in gradina. Rasadurile se obtin in sera prin semanare in luna februarie, in asa fel incat sa fie inflorite in mai cand pot fi plantate afara.

Semintele, care sunt foarte fine, se seamana in ladite cu pamant de gradina fertil, bine maruntit, si se acopera cu un strat subtire de pamant; se mentin la caldura (18-200C) si umiditate moderata in sol. Plantele rasar dupa 8-10 zile. La doua saptamani de la rasarire se separa plantutele in alte ladite, iar dupa alte 3-4 saptamani se pot planta in ghivece mici sau pahare de plastic. Cand planta are 10 cm inaltime, i se ciupeste varful pentru a ramifica.

Daca, in momentul plantarii rasadurilor, afara este foarte rece sau foarte cald, se face o acomodare a plantelor tinute in sera (umbrare, aerisire treptata etc.). Plantarea rasadurilor se poate face incepand cu luna aprilie-mai, la distanta de 25-30 cm, deoarece planta se ramifica si creste mult. Semanatul in gardina se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie, dar inflorirea in acest caz se va produce mai tarziu. Plantutele rasarite din seminte trebuie rarite sau replantate la distanta optima (25-30 cm), pentru a ajunge la stadiul de planta matura. Lucrarile aplicate in cursul verii sunt udatul, afanatul solului, smulgerea buruienilor si fertilizarea de cateva ori. Unele soiuri cu flori duble se pot inmulti prin butasi de lastari, in luna august.

Plantele cumparate din florarie sau de la piata, sub forma de rasad sau in ghivece, trebuie obligatoriu tinute afara, pe balcon sau in gradina. Unele necesita replantare imediata, iar aceasta se va face intr-un pamant de gradina fertil (nu turba). Operatia se executa intr-o zi noroasa sau mai racoroasa, dimineata sau seara, cand soarele nu arde puternic. Planta se scoate cu tot cu balot din vechiul vas, nu se scutura pamantul de pe radacini, se pune in noul vas si se completeaza spatiul ramas cu pamant. Ghiveciul nou sau jardiniera trebuie sa aiba drenaj bun pentru a permite scurgerea excesului de apa. Dupa plantare se administreaza imediat apa, astfel incat planta sa nu se ofileasca, dar nu in exces, si in primele 2-3 zile se fereste de insolatie. Daca planta are lastari foarte lungi si ofiliti, acestia se taie, pastrandu-se macar primul rand de frunze de la baza. De asemenea, pot fi indepartate si frunzele mari ofilite sau se pot taia pe jumatate.

Ingrasarea suplimentara se face de 1-2 ori, putandu-se folosi in acest scop o solutie nutritiva de gunoi de pasari (1 parte gunoi la 10 parti apa). Udatul petuniilor trebuie sa se faca mai moderat. Plantele batrane se pot tunde sau scurta cu scopul de a le reintineri, fortandu-le sa dea lastari laterali, care sa invioreze inflorirea. Semintele de petunii isi pastreaza puterea de germinatie 3-4 ani


P.S. si petunia noastra

Petunia Petunie



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:00, editata de 1 ori

2Petunia Empty Re: Petunia Dum 29 Mar 2009 - 19:06

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Pe numele ei stiintific Ruellia makoyana, petunia este frecvent intalnita ca planta decorativa atat in gradini, cat si in balcoane si pe terase

Petunia are frunzele pufoase, groase si cu nervurile evidente si mai deschise la culoare. Floarea, cu un aer plapand si delicat, are aspect de trompeta si o multime de culori, de la alb la violet intens. Exista variante pitice, pentru ghivece mici, dar exista si petunia agatatoare (sau atarnatoare), pe care o poti tine in ghivece suspendate pe terasa sau balcon.

Ingrijirea plantei
Petunia este indragostita de soare si are nevoie de multa apa, mai ales vara, cand e bine sa o uzi dupa apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme. Daca nu e udata, frunzele se vor curba si usca, iar petalele isi vor pierde culoarea. Iarna, cand umiditatea camerei nu mai este o problema, o poti uda o data pe saptamana, dar evita sa o asezi foarte aproape de sursa de caldura. Daca florile s-au ofilit, e bine sa le indepartezi cu tot cu codita, pentru ca altfel nu mai infloresc abundent (isi dirijeaza seva spre seminte).

Ce trebuie sa eviti
Petuniei ii place foarte tare lumina si este o alegere excelenta pentru balcoane, dar trebuie avut grija la vantul puternic si la locurile in care sunt curenti puternici de aer, care ii pot distruge petalele sensibile. Vara e bine sa o protejam de razele de pranz si amiaza ale soarelui, care o pot parli. Desi are nevoie de umiditate cat mai mare, evita sa pulverizezi apa direct pe ea, pentru ca exista riscul sa se usuce; e de preferat sa ai un umidificator de balcon sau sa pulverizezi apa in jurul ei (frunzele petuniei vor capta stropii de apa necesari).

Inmultirea
Petunia se inmulteste prin butasi de varfuri pe care ii plantezi direct in pamant (cauta in florarii turba olandeza neutra sau pamant special pentru petunii si ai grija ca pamantul din ghiveci sa fie bine afanat). Alta modalitate este sa tai o frunza mai mare si mai robusta, s-o tii intr-un pahar cu apa pana face mustati si apoi s-o plantezi in pamant. Daca doresti sa cumperi flori din comert, alege un magazin de exterior, in care florile stau afara de mai mult timp, eventual mergi la o expozitie florala, pentru ca plantele crescute in sere se acomodeaza mai greu cu noile lor case. In plus, este posibil ca in sera sa existe daunatori, pe care sa-i transferi la tine acasa, contaminand si celelalte plante.

Daunatori
Petunia este un dusman natural al furnicilor si nu vei intalni aceste insecte acolo unde creste ea. Este insa sensibila la paduchi, pe care ii poti combate cu un insecticid. O alta problema care poate aparea (destul de rar) este fainarea, cauzata de o ciuperca. Daca observi ceva in neregula la planta, prima masura este sa o izolezi de celelalte si sa-ti notezi semnalmentele bolii, apoi mergi la florarie sa ceri un sfat avizat sau cauta informatii pe Internet.

Articol scris de Andreea Nedelea


Petunia Petunia2

Petunia Petunia22

Petunia GeranimIvySpeciesPetuniaPenstamen

Petunia White_pur_petunia

Petunia Petuniatrials

3Petunia Empty Re: Petunia Vin 10 Apr 2009 - 17:07

Vizitato

Anonymous
Vizitator

am observat k Petunia mea refuza sa mai infloreasca.... dar se pare k nu m-am uitat atent la ea, au inceptu sa-i creasca foarte multe frunzulite pe tulpina si sper k in curand sa apara si floricele


Petunia P1290334

4Petunia Empty Re: Petunia Mar 21 Apr 2009 - 18:44

Vizitato

Anonymous
Vizitator

dupa aproape o luna a inflorit si Petunia mea, tocmai cand incepeam sa-mi fac griji


Petunia P1290555

Petunia P1290632

Petunia Picture010-2

5Petunia Empty Re: Petunia Mar 28 Apr 2009 - 16:45

Vizitato

Anonymous
Vizitator

abia astept sa infloreasca toata


Petunia P1290916

6Petunia Empty Re: Petunia Sam 2 Mai 2009 - 19:31

Vizitato

Anonymous
Vizitator

m-am indragostit de petunia mea
pe cat de frumos arata pe atat de bine miroase (mi se pare k miroase a miere )


Petunia P1300080



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Sam 2 Mai 2009 - 19:47, editata de 1 ori

7Petunia Empty Re: Petunia Sam 2 Mai 2009 - 19:42

Admin

Admin
Admin
Admin

Imi place mult culoarea asta la flori

http://www.universulfamiliei.com

8Petunia Empty Re: Petunia Sam 2 Mai 2009 - 19:48

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Sunt foarte mandra de Petunia mea, mai ales k la un moment dat nu mai avea nici o frunza si am crezut k a murit

9Petunia Empty Re: Petunia Mier 6 Mai 2009 - 19:31

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia P1300380

10Petunia Empty Re: Petunia Mier 5 Aug 2009 - 13:07

Vizitato

Anonymous
Vizitator

si inca una

Petunia P1330582

11Petunia Empty Re: Petunia Lun 2 Mai 2011 - 10:18

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Buna ziua si bine v-am gasit.Sunt o iubitoare de flori pot spune chiar bonlava dupa ele am 100 de ghivece ca am mai pierdut din ele,dar acum 2 ani aveam 150. Incerc sa-mi maresc din nou colectia. Am vazut forumul vostru si mi s-a parut foarte interesant.Va rog sa-mi ziceci si mie cum faceti sa puneti poze ca sa va bucur si eu privirile cu minunatiile mele. Va multumesc si va urez o zi buna.

12Petunia Empty Re: Petunia Lun 2 Mai 2011 - 10:26

Vizitato

Anonymous
Vizitator

una dintre petunii

13Petunia Empty Re: Petunia Lun 2 Mai 2011 - 10:56

Admin

Admin
Admin
Admin

Bine ai venit Adriana. citeste acest topic ca sa inveti cum sa pui poze pe forum:

http://www.universulfamiliei.com/t24-cum-pui-poze-pe-forum

http://www.universulfamiliei.com

14Petunia Empty Re: Petunia Lun 2 Mai 2011 - 12:58

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Multumesc mult pentru informatie si sper sa va incant cu minunatiile mele.O zi buna tuturor.

15Petunia Empty Re: Petunia Lun 2 Mai 2011 - 13:05

Vizitato

Anonymous
Vizitator

[img][/img]

16Petunia Empty Re: Petunia Mar 3 Mai 2011 - 16:45

Admin

Admin
Admin
Admin

Adriana, vad ca n-ai reusit inca sa pui poze. Poate reusesti data viitoare.

Imi plac florile din avatarul tau. Sunt ale tale?

http://www.universulfamiliei.com

17Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 9:56

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Da este a mea e una dintr-e jardiniere in care am cate 3 culori iar in ghivece cate o singura culoare. Nu reusesc deloc sa pun si eu poze ca sa ma pot lauda si eu ca voi cu comorile mele.Ma gandesc sa nu fie cumva din cauza netului ca-i cam prost. Dau sa incarc poze si dintr-o data se albeste pagina si-mi scrie ca nu raspunde.

18Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:05

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Flori040

19Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:06

Vizitato

Anonymous
Vizitator

in sfarsit am reusit dar nu cu petuniile ci cu primulele.aici aveau 3 zile de cand le cumparasem si imi era teama ca sa le dau afara.
ziua le tineam la geam ,iar seara in casa intr-o cutiePetunia Flori020

20Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:37

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Gradina014

21Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:38

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Img0009az

acest sarpe frumos a avut 101 flori iar eu si copii spuneam ca-s 101 dalmatieni



Ultima editare efectuata de catre adriana b in Vin 6 Mai 2011 - 13:06, editata de 1 ori

22Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:39

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Img0012az

23Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:41

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Img0088ac

ACUM CA AM REUSIT SA PUN POZE VA TRIMIT TOT CE AM SI ASTEPT PAREREA VOASTRA muscate curgatoare o minunatie



Ultima editare efectuata de catre adriana b in Vin 6 Mai 2011 - 13:07, editata de 1 ori

24Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:42

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Img0092az

25Petunia Empty Re: Petunia Vin 6 Mai 2011 - 10:43

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Petunia Img0096aef

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 2]

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum