RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Primula

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Primula Empty Primula Mar 24 Mar 2009 - 15:01

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Sfaturi de ingrijire
Bobocii florali de Primula au aparut inca din toamna. Este momentul cand plantei i se administreaza un ingrasamant o data la doua saptamani. Au inceput sa infloreasca de la sfarsitul lui decembrie. Rezista toamna si iarna la o temperatura de 7 grade Celsius. Important este ca din momentul infloririi sa nu depaseasca 16 grade, daca vrem ca florile Primula sa reziste mai mult. Ii place lumina, dar nu expunerea directa la soare si un mediu aerisit, dar ferit de curenti de aer. Planta Primula se uda abundent, mentinandu-se compostul umed in perioada infloririi, dar evitand imbibarea acestuia cu apa. Se uda planta de 2-3 ori pe saptamana, avand grija sa nu se ude florile. Frunzele moarte sau galbene se indeparteaza. La fel si florile vestejite, pentru a-i prelungi inflorirea. Primula prefera udarea abundenta si locurile luminoase si racoroase.

Transvazarea plantei
Dupa perioada de inflorire , o data la doi ani planta se transvazeaza, avand grija sa nu se distruga bulgarele de pamant, folosind un ghiveci putin mai mare (pana la un diametru maxim de 15 cm). Plantele mai mari se divid, plantand portiunile despartite in ghivece separate. In anul in care plantei nu i se schimba ghiveciul se inlocuieste un strat de 1,5 cm de pamant. Se pastreaza planta la racoare(10-16 grade C). Se continua udarea periodic, pana la reluarea vegetatiei.


Plantarea primulelor

Plantati primulele intr-un loc partial umbrit, unde solul are o scurgere buna si care nu se usuca complet.
Adaugati putin ingrasamant organic in gaura in care plantati.
Puneti plantele la o adancime asemanatoare cu cea din recipientul in care au crescut.
Puneti plantele la o distanta de 15-30 cm.
Puneti un strat protector de 7 cm in jurul plantei.
Udati bine pana ce solul este umed in intregime.


Ingrijirea primulelor

Taiati tulpinile moarte folosind o foarfeca pentru a da forma plantei.
Taiati frunzele uscate in orice perioada a anului folosind o foarfeca.
Primavara aplicati un ingrasamant organic usor; urmati instructiunile de pe ambalaj.
Puneti un strat protector de 7 cm in jurul plantei.
In verile fara ploaie, udati bine solul, saptamanal, pana ce acesta este umed.


P.S. si primulele noastre


Primula Primulag-1

Primula Primulaa-1



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:09, editata de 1 ori

2Primula Empty Re: Primula Dum 29 Mar 2009 - 15:44

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primule - plante erbacee cu crestere joasa, avand frunze de marimi si forme diferite si flori divers colorate, functie de specia careia ii apartin. Se cunosc cca 400 de specii ce apartin familiei Primulaceae. Cele mai cunoscute si mai des intalnite sunt: Primula vulgaris, P.auricula, P.denticulata, P.malacoides, P.floribunda, P.elatior si P.veris.

In general sunt plante necostisitoare, dar necesita o oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Ca plante de interior, sunt decorative doar cateva luni, pe perioada infloririi, prin urmare sunt tratate ca plante anuale si aruncate dupa trecerea florilor.

Cultivate in gradina , ele infloresc pe parcursul a catorva ani buni, fapt ce ne face nu doar sa le admiram indelung in fiecare primavara sau toamna, ci si sa le ingrijim ca pe majoritatea plantelor perene.

Interesant la aceste plante este nu doar gama deosebit de larga a culorilor in care se prezinta florile diverselor specii si a combinatiilor de culori si nuante, ce le poate avea o singura floare, ci si aspectul si forma frunzelor. In mare parte, acestea sunt oval-alungite, de culoare verde intens si aspect gofrat, acoperite de perisori fini si pufosi, asemanatoare celor de streptocarpus, cu dispunere sub forma de rozeta. La speciile o bconica si malacoides, frunzele sunt cordiforme, cu margini dantelate si foarte rotunjite, asemeni frunzelor de muscate.

Florile sunt grupate in buchete si apar primavara sau toamna, in varful unor tije cu inaltimi variabile (10 pana la 25 cm) ce pornesc din centrul rozetei de frunze. Florile ce pot atinge 5 cm in diametru, au 5 pana la 8 petale usor dantelate si se prezinta in variate nuante de rosu, roz, alb, galben, oranj si mov.

Se inmultesc prin seminte ori prin separarea tufelor din gradini, toamna sau primavara, dupa trecerea florilor. Semanarea se face la racoare, din februarie pana in aprilie, intre 10 si 14 grade, frigul fiind o conditie necesara pentru reusita insamantarii. Intrucat semintele sunt extrem de mici, acestea se presara in minisera sau propagator si nu se acopera cu pamant, caci au nevoie de foarte multa lumina.

Germineaza in interval de 14 -20 de zile, timp in care li se va asigura umiditate ridicata. Chiar si dupa germinare, pana la obtinerea rasadurilor viguroase, se va tine sub observatie atat temperatura, ce nu trebuie sa depaseasca 18 grade, dar mai ales umiditatea si lumina.

Fiind sensibile la factorii de mediu, tinute mult timp in interior in ghivece, se imbolnavesc usor. Sunt pretentioase privind ventilatia, acest lucru insemnand ca rezista numai in spatiile foarte bine aerisite, cum sunt terasele deschise sau gradinile, necesitand un anume nivel de umiditate a aerului si udari regulate si atente.

Pozitionarea intr-un spatiu cu aer prea umed si fara o aerisire/ventilatie corespunzatoare, le face sensibile la daunatori si la mucegaiuri, existand riscul de a fi atacata de Botrytis cinerea (mucegaiul cenusiu), pe cand o atmosfera prea inchisa dar uscata le poate provoca o invazie de paianjen rosu (Tetranychus urticae).

Se simt foarte bine in gradina, cand sunt plantate in spatii, largi aerisite si usor umbrite. Le prieste un sol fertil si bine drenat, in care vor inflori abundent in fiecare an, pamanturile argiloase si nisipoase afectandu-le in mod vizibil calitatea si cantitatea infloririi.

Iarna nu au nevoie de protectie speciala, un strat de frunze presarat desupra solului, inainte de primul inghet, fiind mai mult decat suficient. Vara insa razele directe ale soarelui le poate arde, florile ofilidu-se extrem de rapid, mai ales daca si temperatura se mentine ridicata cateva zile la rand.

Suporta foarte bine temperaturile joase din timpul iernii, astfel anumite specii de primule se pot intalni si in zone montane inalte, unele portiuni de rocarie constituind chiar un mediu prielnic pentru aceste flori deosebite. Specii ca P.florindae sau P.alpicola - ultima fiind originara din zona Tibetului, rezista iernilor geroase, doar cu un strat protector de compost sau frunze.

Cele mai des intalnite in florarii sunt Primula officinalis, P.vulgaris, P.obconica si P.malacoides, extrem de florifere si in culori variate si intense.

Ca plante de gradina, adaptate la conditiile iernilor din tara noastra, se pot cultiva bine: P.auricula, P.elatior si P.veris, cu specificatia ca auricula suporta ceva mai mult soare si creste si un pic mai inalta, putand ajunge pana la 30- 35 cm.

Majoritatea speciilor infloresc incepand cu luna martie si pana in mai, iar la mijlocul verii plantele intra in repaus, partea aeriana uscandu-se treptat si disparand in final cu totul.

In afara functiei decorative, primulele sunt folosite si ca plante medicinale, uleiul de primula fiind folosit la prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare. Din Primula officinalis se obtin anumite substante ca: primulozida, primveraza, anumiti flavonoizi, tanoizi si vitamina C. Acestea ajuta la tratarea afectiunilor renale si biliare, a bronsitelor, sau a unor boli gastrointestinale.

In traditia populara, primulele aveau in trecut un rol prevestitor. Se spunea ca cei ce gaseau in drumul lor primule inflorite, aveau parte de mult noroc, iar cultivarea in gradina a acestor plante, proteja animalele din curte de boli si oamenii acelei gospodarii, de farmece si vraji.

Primulele oferite in dar simbolizeaza atat tineretea, dar si prima dragoste si iubirea inflacarata.


Primula Primula_joker_series

Primula Primula_denticulata_alba2_600_x_574

Primula Primula2006

Primula Primula-Final-mix

Primula PrimulaauriculaLordSayeandSele

Primula 881593

3Primula Empty Re: Primula Dum 29 Mar 2009 - 22:57

Admin

Admin
Admin
Admin

Ne-am cumparat si noi ieri cateva primule si azi le-am transpantat intr-o jardiniera. Astea se cheama ca sunt florile Cristinei si ca ea trebuie sa aiba grija de ele. Sa vedem daca o sa-i placa sa le ude zilnic

Primula 2252816300102714223S600x600Q85

http://www.universulfamiliei.com

4Primula Empty Re: Primula Lun 30 Mar 2009 - 9:09

Vizitato

Anonymous
Vizitator

foarte frumoase primulele voastre, eu nu am gasit la noi roz sau rosii, k tare as fi vrut si eu, dar sper sa gasesc ceva cand o sa merg la Gradina de Sud

5Primula Empty Re: Primula Lun 30 Mar 2009 - 20:26

Admin

Admin
Admin
Admin

Eu le-am luat de la Metro si chiar aveau o multitudine de culori.

Azi Cristina n-a fost prea incantata de floricele, pt ca dorea prea mult sa se uite la desene animate si a turnat putina apa pe ele si a fugit. Data viitoare o sa am grija sa fie televizorul inchis.

http://www.universulfamiliei.com

6Primula Empty Re: Primula Sam 4 Apr 2009 - 15:52

Vizitato

Anonymous
Vizitator

primulele noastre se dezvolta foarte frumos, mi-am mai luat o primula de data asta - ROZ


Primula Primulag

Primula Primulaa

Primula Primularoz

7Primula Empty Re: Primula Sam 4 Apr 2009 - 21:58

Admin

Admin
Admin
Admin

Chiar ca arata foarte bina ale voastre. Una din primulele noastre s-a cam ofilit si nu stiu de ce, dar sper ca e vorba doar ca se trece floare si dau alti boboci.

http://www.universulfamiliei.com

8Primula Empty Re: Primula Sam 4 Apr 2009 - 22:44

Vizitato

Anonymous
Vizitator

pai trebuie sa stea la soare, sa nu le uzi cu apa pe petale si frunze si cam atat... nu sunt foarte pretentioase din cate am citit eu... probabil k erau floricele mai vechi si acum se ofilesc dar cresc altele in locul lor

9Primula Empty Re: Primula Mar 7 Apr 2009 - 13:08

Admin

Admin
Admin
Admin

Azi am studiat mai bien primulele noastre, mai ales ca vazusem inca 2 floricele ofilite. Din fericire e vorba doar ca s-au trecut florile, frunzele sunt sanatoase si puternice si bine infimpte in ghiveci. Am profitat de ocazie si am rupt florile ofilite si frunzele ingalbenite. Acum speram sa dea alti boboci la primulele noastre.

http://www.universulfamiliei.com

10Primula Empty Re: Primula Mar 7 Apr 2009 - 18:38

Vizitato

Anonymous
Vizitator

daaaaa, si cand poti, poate pui si niste pozici ;) sa-i vedem mai de aproape

11Primula Empty Re: Primula Mar 7 Apr 2009 - 19:08

Admin

Admin
Admin
Admin

O sa pun in zilele urmatoare. Mai astept sa cesaca floricelel din seminte sa se distinga ceva de ele si apoi fac poze la taoate florile.

http://www.universulfamiliei.com

12Primula Empty Re: Primula Mar 22 Feb 2011 - 17:48

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Buna fetelor,mi-am cumparat ieri 6 primule! Am una violet,doua grena ,una crem,una roz si una rosie spre orange,toate cu mijlocul galben.De cand imi doream si eu,ei acum am reusit!

13Primula Empty Re: Primula Sam 26 Feb 2011 - 9:26

Vizitato

Anonymous
Vizitator

si mie imi plac foarte mult primulele, pacat ca sunt floricele anuale

14Primula Empty Re: Primula Sam 26 Feb 2011 - 18:24

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Am si eu o intrebare;cum recoltez semintele?

15Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:30

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Eu si in tara si aici in italia primulele le am in gradina. Stiu de la bunica mea ca 1-2 flori de la primule fac seminte. Eu am cam vreo 3 acum care au facut acea gogoasa pt seminte am sa le fac poza ca sa vezi cum arata. Acea gogoasa o lasi pur si simplu sa se usuce apoi ii iei semintele pe care le semeni la sfarsitul lui august inceputul lui sept. Primula Flori003

16Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:32

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori004

17Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:33

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori007

18Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:34

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori022

19Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:35

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori012

20Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:37

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori013

21Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:39

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori028

22Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 7:40

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Primula Flori041

23Primula Empty Re: Primula Sam 7 Mai 2011 - 11:46

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Adriana,cam culorile astea le am si eu plantate in gradina,faza este ca le-am plantat tarziu in gradinita afara,,spre finele lui martie,cand nu mai aveau flori,acum vad ca dau altele noi din mijlocul plantei mama multumesc pentru sfaturi,voi recolta semintele si voi semana asa cum m-ai afatuit!
Frumoase plantute ai!

24Primula Empty Re: Primula Sam 21 Mai 2011 - 13:55

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Buna,am o veste mare,primulele mele au bobocei de floare!cea roz (am una de culoare inchisa asa ca in foto de mai sus) deja a inflorit,este o frumusete!
Si am aflat ca se inmultesc asa daca le dau pace,mi-a zis o matusa de a mea ca la doi ani sa despart tufa sa se reinmulteasca.

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Subiecte similare

-

» Primula

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum