RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Cyclamen

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Cyclamen Empty Cyclamen Joi 26 Mar 2009 - 19:09

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Genul Cyclamen cuprinde circa 20 de specii perene, tuberculate, provenind din diferite tipuri de habitat: de la vegetatia de padure din zonele alpine, pana la regiunile mediteraneene orientale, Iran si sudul Somaliei.

Speciile salbatice se cultiva in loc deschis, in zone umbroase; cele delicate sunt adecvate pentru a fi asezate in casa sau in sera.

Cyclamenul de apartament este o planta frumoasa, foarte raspandita datorita florilor sale, care apar din noiembrie pana in martie. Se dezvolta din tuberculi grosi, fibrosi, cu forma rotunjita sau aplatizata: din partea lor inferioara, convexa, cresc radacinile, iar din cea concava se indreapta in sus frunzele si florile. Daca este cultivat corespunzator, Cyclamenul poate trai si inflori 3-4 ani; nu este insa o planta longeviva.

Cultivare:

Spre sfarsitul primaverii, cand se termina perioada de inflorire, mutati ghiveciul la umbra, posibil in loc deschis. In aceasta perioada, activitatea vegetala scade, pentru ca, in timpul verii, planta sa intre intr-o perioada de repaus vegetal, in care nu pretinde prea multa energie.

Inainte de debutul acestei faze de repaus vegetal, indepartati cu delicatete frunzele uscate si vestejite, incercand sa taiati fiecare petiol chiar de la nivelul tuberculului, pentru a nu lasa in urma fragmente ce pot putrezi si determina moartea plantei.

Udati-o din cand in cand, mentinand umed compostul doar in jurul tuberculului. Cand se formeaza noile vlastare, cresteti frecventa cu care udati planta.

La sfarsitul primaverii, cand frunzele si florile incep sa se ofileasca, reduceti frecventa cu care udati planta, pentru a nu-i stimula cresterea si pentru a-i induce starea de repaus vegetal.

Toamna si iarna, pamantul trebuie mentinut permanent umed; turnati apa in suportul pe care sta ghiveciul, lasati-o cam 20 de minute, dupa care indepartati apa care nu a fost absorbita de compost: in acest mod evitati acumularea apei si putrezirea consecutiva a plantei, risc care exista cand aceasta este udata de la inaltime.

Cyclamenul formeaza boboci florali de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui octombrie. In aceasta perioada, asigurati-i o lumina buna (dar nu o expuneti direct la soare) si o temperatura de 10-15 grade Celsius.

Asezati-l, daca este posibil, intr-o camera racoroasa; aerul uscat al ambientului incalzit de calorifer determina ofilirea florilor si uscarea plantei.

La fiecare 2-3 saptamani, administrati-i un ingrasamant lichid diluat in apa cu care udati planta - in acest mod se favorizeaza dezvoltarea completa a frunzelor si a florilor.

In perioada de inflorire, este util sa-i asigurati Cyclamenului putina umiditate si aer proaspat - asezati ghiveciul pe o tava cu pietris ud; indepartati imediat florile ofilite, astfel incat baza pedunculului floral sa se desprinda cu usurinta de pe tubercul; procedati la fel cu frunzele ofilite.

Replantati-l in perioada succesiva celei de inflorire, cand frunzele incep sa se vestejeasca, dar numai daca radacinile au umplut complet ghiveciul. De fapt, Cyclamenul creste bine daca are radacinile putin presate.

Folositi un amestec format din parti egale de pamant de gradina, pamant de padure, turba si nisip. Amintiti-va sa asezati cateva bucati de teracota pe fundul ghiveciului, pentru a favoriza un drenaj adecvat.

Reproducere:

Cyclamenul se insamanteaza intre iulie si septembrie, folosind un compost propice, fertil, amestecat cu nisip grunjos si mentinut la o temperatura de 18-24 grade Celsius.

Asezati ladita pentru insamantare la umbra, dar intr-un loc cald, si asigurati-va zilnic ca pamantul este usor umed - semintele incoltesc in 5-6 saptamani.

Multiplicarea se face si prin divizarea tuberculului: la sfarsitul primaverii, indepartati pamantul de pe radacini si impartiti tuberculul astfel incat fiecare portiune sa aiba cativa muguri. Plantati aceste portiuni fiecare in ghivece diferite, pe care le veti mentine intr-un ambient racoros.

Plantele obtinute fie prin insamantare, fie prin divizare se planteaza cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate. Se planteaza in ghivece de 5 cm, mentinand compostul umed si o temperatura de 15-18 grade Celsius.

Transferati-le in ghivece din ce in ce mai mari, pe masura ce cresc, ajungand ca, in final, sa le plantati in ghiveciul definitiv, cu diametrul de 10-15 cm, in lunile mai-iunie ale anului urmator.

Pericole si precautii:

Asezati planta intr-un loc uscat si aerat. Indepartati frunzele suferinde si udati-o moderat; apa in exces determina decolorarea frunzelor si provoaca putrezirea radacinilor, a tuberculilor si petiolilor.

Atmosfera prea uscata, temperatura crescuta si expunerea directa la soare determina rasucirea si ingalbenirea frunzelor. In acest caz, asezati planta intr-un loc mai umbrit, la o temperatura de aproximativ 15-18 grade Celsius, mentinand compostul umed.


P.S. si floricica noastra


Cyclamen Cyclamen-3



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:09, editata de 1 ori

2Cyclamen Empty Re: Cyclamen Vin 27 Mar 2009 - 8:10

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Cyclamen
Ciclama
Numele stiintific Cyclamen vine de la cuvantul grecesc Kuklos, care inseamna cerc, aceasta reprezentand o aluzie fie la frunzele rotunde si vargate ale speciei salbatice, fie la pedunculii florali care au tendinta de rasucire in spirala, inainte si dupa inflorire.

Aceasta foarte frumoasa planta de ghiveci, cu flori cu aspect de fluture, colorate in diverse nuante de rosu, violet sau alb, este originara din insulele estice ale Marii Mediterane si din Siria, Palestina, Grecia. In Europa a patruns in secolul 17, iar de atunci, prin hibridari si selectionari, au fost obtinute forme si varietati numeroase, cu flori simple sau duble, cu petale late care se rasucesc inapoi sau cu petale deformate ("rococo"), cu petale intregi sau franjurate, uni sau multicolore.

Pe langa specia Cyclamen persicum, din care deriva toti hibrizii existenti in cultura, in natura traiesc peste 30 de specii in stare spontana, in regiuni muntoase, joase si impadurite, pe sol calcaros, in humusul de frunze sau intre pietre, pe pajisti, in tot bazinul mediteranean.

Caracteristica acestei plante este tulpina subpamanteana turtita, rotunda, numita tubercul, care poate atinge si 8-12 cm in diametru, de unde pornesc frunzele carnoase, rotunde sau reniforme (in forma de rinichi). Florile, foarte mari si frumoase, isi datoresc aspectul ciudat petalelor cu varfurile indoite si rasfrante.

Desi este una dintre cele mai cautate plante de camera, cultura ciclamelor nu este prea usoara. Semintele se maturizeaza in luna septembrie, iar in octombrie se pun in sera, in mranita, la 4 cm distanta una de alta. Anul urmator in februarie, cand tuberculii ating dimensiunea unei nuci si poarta 5-6 frunze, plantutele se muta in ghiveci cu pamant ud. Frunzele se vor mentine, pentru aceasta fiind plasate intr-un loc mai putin insorit; in mai se transplanteaza in alte ghivece. In general, inflorirea incepe in octombrie. Dupa inflorire, tuberculii isi pierd frunzele, insa in toamna urmatoare pot fi din nou plantati in pamant de sera (mranita) si din nou dau frunze si infloresc.

In timpul perioadei de inflorire, cyclamenul are nevoie de multa lumina, temperaturi scazute (in jur de 140C) si incaperi aerisite. Hibrizii existenti in cultura infloresc in perioada de iarna. Speciile salbatice din natura infloresc de primavara pana toamna.

Pamantul din ghivece trebuie mentinut in permanenta usor umed, dar se evita adiministrarea apei in exces si stagnarea ei in vas. Ghivecele cu cyclamen se tin cel mai bine intre ferestrele duble, unde au lumina suficienta si temperatura constanta si scazuta. In perioada de vara se plaseaza langa ferestre cu orientare nordica, unde sunt ferite de razele directe ale soarelui.

Pentru a inflori in fiecare an, cyclamenul necesita o perioada de repaus. Dupa trecerea florilor, udatul se reduce treptat pana la uscarea frunzelor. In ghiveci ramane doar tuberculul, care nu se mai uda pana la sfarsitul lui iunie, in aceasta perioada pastrandu-se intr-un loc racoros, la umbra. In momentul cand de pe tubercul incep sa porneasca mugurii (sfarsitul verii - inceputul toamnei), plantele se scot din ghivece, se curata de pamant, li se taie radacinile putrede si se replanteaza in pamant nou. Se planteaza in asa fel incat varful tuberculului sa fie deasupra nivelului solului. Ghiveciul se plaseaza intr-un loc luminos, dar ferit de soare puternic. Nu se uda in exces.

Pamantul potrivit pentru cyclamen trebuie sa fie poros, bine aerisit, cu un continut mare de substante nutritive si humus si cu o reactie usor acida (ph=5-6). De exemplu, se poate folosi un amestec de 60% pamant de frunze de fag, 25% pamant de turba si 15% nisip. Vasele cele mai indicate sunt cele ceramice, poroase.

Dupa transplantare, ghivecele se tin pe pervazul exterior al ferestrei, in locuri ferite de razele soarelui, si se uda moderat pana in momentul formarii frunzelor. Dupa aceea, pe timp calduros, se uda mai mult, iar frunzele se pulverizeaza periodic cu apa. Uscaciunea excesiva a aerului dauneaza acestei plante. De asemenea, oscilatiile mari de temperatura si eventuala lipsa de apa in momentul formarii bobocilor duc la obtinerea unor plante si flori de slaba calitate.

In camera, planta este foarte decorativa, atat datorita frunzelor marmorate, cat si prin buchetul de flori numeroase si foarte frumos colorate: roz, rosu-inchis sau alb. Planta are nevoie de o buna ingrijire; in camera trebuie asigurata lumina multa, dar in acelasi timp trebuie ferita de razele soarelui si de caldura caloriferului si a sobei. In timpul infloririi, va fi stropita mai mult, iar dupa aceea mai putin. Daca vrem sa o pastram cat mai mult inflorita este bine sa o tinem intr-un loc racoros cel putin noaptea. De asemenea, trebuie in permanenta indepartate frunzele si florile care incep sa se vestejeasca. Acestea nu vor fi lasate sa putrezeasca pe planta, deoarece pot determina putrezirea tuberculului. Bine ingrijite, plantele pot inflori cateva luni pe an, iar unele pot trai aproape 20 de ani.

Exista unele varietati de ciclama care au tuberculi otravitori. Consumati atunci cand sunt proaspeti provoaca deranjamente gastrice, ameteli si uneori paralizii, datorita actiunii pe care o au asupra centrilor nervosi. La tara sunt folositi ca purgativ si impotriva viermilor intestinali, dar aceasta utilizare este riscanta.


Biolog Drd. Adela Boieriu


Cyclamen Ciclamelecyclamenpersicumplantedesi

Cyclamen Cyclamen_2

Cyclamen Cyclamen-1

Cyclamen Cyclamen-Super-Serie-Mini-

3Cyclamen Empty Re: Cyclamen Sam 4 Apr 2009 - 16:05

Vizitato

Anonymous
Vizitator

eu m-am indragostit de cyclamena mea
mi se pare k seamana cu un extraterestu



Cyclamen Cyclamen-2


Cyclamen Cyclam

4Cyclamen Empty Re: Cyclamen Sam 4 Apr 2009 - 21:47

Admin

Admin
Admin
Admin

Vai da' ce frumoase sunt. Am vrut sa-mi iau si eu una saptamana trecuta dar nu erauinflorite. O sa mai caut zilele pe la metro.

http://www.universulfamiliei.com

5Cyclamen Empty Re: Cyclamen Sam 4 Apr 2009 - 22:16

Vizitato

Anonymous
Vizitator

mie imi place mult cyclamenul, si desi erau multe culori, m-a atras asta alb (nu stiu de ce) am impresia k arata a extraterestru cu florile alea pe invers...
sunt pro cyclamen doar sa-l tii departe de puiul mic, k scria asa:

Exista unele varietati de ciclama care au tuberculi otravitori. Consumati atunci cand sunt proaspeti provoaca deranjamente gastrice, ameteli si uneori paralizii, datorita actiunii pe care o au asupra centrilor nervosi. La tara sunt folositi ca purgativ si impotriva viermilor intestinali, dar aceasta utilizare este riscanta.

6Cyclamen Empty Re: Cyclamen Mar 28 Apr 2009 - 16:53

Vizitato

Anonymous
Vizitator

cred k este ultima floricica inainte sa intre in repaus vegetal

Cyclamen P1290922

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum