RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Hyacinthus orientalis (zambila)

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Hyacinthus orientalis (zambila) Empty Hyacinthus orientalis (zambila) Sam 4 Apr 2009 - 16:16

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Zambila, delicata ca primavara insasi!

Zambilele sunt plante bulboase extrem de apreciate. Se cultiva foarte mult pentru incantatoarele lor flori parfumate, care au culori pastelate minunate. Planta infloreste primavara. In comert exista si bulbi care, cultivati fortat, infloresc in ultimele zile de iarna.

Cultivare:

Bulbii care n-au fost fortati infloresc primavara, iar cei fortati, iarna. In casa, se pot cultiva ambele tipuri, dar plantele in ghiveci infloresc doar o singura data si de aceea trebuie cumparate altele noi in fiecare an.

Dupa incheierea perioadei de inflorire nu aruncati bulbii, ci plantati-i in loc descoperit la adancime de 15 cm; pot inflori anul urmator.

Plantati fortat bulbii in septembrie: vor inflori in preajma Craciunului. Cei nefortati se planteaza in ianuarie si vor inflori primavara.

Asezati un strat de pamant pe fundul unui castron, iar deasupra lui, bulbii: asezati-i la mica distanta unii de altii, aproape sa se atinga. Umpleti spatiile goale cu pamant, astfel incat la suprafata acestuia sa apara doar varfurile bulbilor.

Asezati castronul la intuneric, intr-un loc racoros si umed, acoperit cu un strat de turba gros de 15 cm (puteti sa-l ingropati in gradina sau sa-l puneti intr-o cutie plina cu turba).

Cand varfurile frunzelor incep sa se iveasca din stratul de turba, transferati castronul intr-un loc luminos, la circa 10 grade Celsius, crescand treptat temperatura pana la maximum 18 grade Celsius.

Asezati bulbii in ghiveci si udati-i regulat. Puteti sa asezati bulbii si la gura unor vase de sticla adecvate, umplute cu apa - partea inferioara a bulbilor trebuie permanent sa atinga usor suprafata apei.

Reproducerea:

Zambilele cultivate sunt toate hibrizi sterili. Chiar daca s-ar obtine prin insamantare plante mature, acestea ar fi diferite de cele originare. De aceea se multiplica exclusiv pe cale vegetativa, separand bulbii, care se dezvolta in jurul celui principal, si replantandu-i separat vara, in timpul perioadei de repaus.

Pericole si precautii:

Daca udati excesiv planta, mai ales in perioada de repaus, bulbul mucegaieste sau putrezeste. Cand sunt extrasi din pamant pentru replantare, presarati asupra bulbilor o pulbere anticriptogamica, in special daca au fost usor bruscati (loviti).

Daca observati pe bulbi acarieni sau larve de muste, introduceti-i in apa calda, la 45 de grade Celsius timp de o ora inainte de a-i planta.


Maranta Decoplant, Prosper Center


si floricica noastra

Hyacinthus orientalis (zambila) Zambila

2Hyacinthus orientalis (zambila) Empty Re: Hyacinthus orientalis (zambila) Lun 6 Apr 2009 - 16:24

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Denumire populara: zambila
Familie: Liliaceae
Origine: zona mediteraneana si Africa de sud
Tip de planta: bulb
Expunere: plin soare
Inaltime: 20-25 cm
Sol: fertil, usor drenabil
Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm
Culori: de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii.
Culoarea foliajului: verde


Descriere
Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.

Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.


Ingrijire si cultivare
Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.

Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.

Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.

Soiuri de zambile
Exista diferite soiuri si varietati de zambile, printre care albul Carnegie, Anna Marie, de culoare roz-somon, Splendid Cornelia (roz), si Deft Blue, de culoare albastru deschis.


Lavinia Rorich


Hyacinthus orientalis (zambila) Garden_Hyacinth_Hyacinthus_oriental

Hyacinthus orientalis (zambila) P3205552

Hyacinthus orientalis (zambila) 3315347189_6f1ec81f23

Hyacinthus orientalis (zambila) 3263669041_23550ba4c8

Hyacinthus orientalis (zambila) 3316256332_352cd6d0e7

Hyacinthus orientalis (zambila) Img1C7OMZ

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum