Cozonac
Ingrediente ( pt doi cozonaci):
Mod de preparare:
Pofta buna!
Ingrediente ( pt doi cozonaci):
- 4 oua
- 1kg faina
- 300g zahar
- 1/2 l lapte
- 1 cub drojdie
- mirodenii
- 100g margarina sau untura
- ulei
- nuca, cacao, zahar, rahat, stafide pt umplutura
- 1 ou batut cu zahar pt uns
- sare
Mod de preparare:
- Toate ingredientele trebuie scoase dinfrigider cu cateva oare inainte de a framanta si se face mai intai cald in camera in care framantati. Pe toata perioada pregatirii sa tineti cald in camera, fara curenti de aer(fara hota, geam, usa deschise)
- Se cerne faina intr-un vas mare.(cernutul ingredientelor solide dau o consistenta mai pufoasa desertului)
- Laptele impreuna cu zaharul( opriti 2-3 lingui din el) si sarea se incalzeste pana se dizolva zaharul. Trebuie sa fie incalzit astfel incat sa poti tine mana in el. Daca e mai fierbinte il lasati putin sa se raceaasca, apoi se toarna peste faina.
- Separat, se freaca drojdia cu cele 2-3 linguri de zahar pana se topeste zaharul si se pune peste restul compozitiei.
- Se bat ouale bine si se adauga si ele in compozitie, impreuna cu mirodeniile dorite.
- Se framanta aluatul pana se incorporeaza in el toata faina, apoi se adauga margarina si se incorporeaza si aceasta.
- Se adauga cate ptin ulei( turnati cate un pumn odata)pana cand coca se desprinde usor de degete.
- Se lasa la crescut la caldura, acoperiti pana cand aluata aprope se dubleaza. Intre timp pregatiti umplutira dorita.
- Ungeti suprafarta de lucru cu ulei si impartiti aluatul in doua. Luati o jumatate si intindeti-o cu palmele pe suprafat de lucru pana obtineti lunginea tavii dvs.
- Puneti umplutura, rulati aluatul si asezati-l in tava tapetat cu ulei si faina sau cu hartie de copt ori folie de aluminiu( la asta trebuie totusi uns si cu ulei).
- Procedati la fel si cu cealalta jumatate si lasati cozonacii in tavi la crescut.
- Se baga la cuptor la foc mic, evitandu-se deschidera cuptorului foarte des. Se incearca cu o scobitoare daca sunt facuti. Se infige scobitoarea in ei si daca nu ramane nimic pe ea cand o scoateti atunci cozonacii cunt gata.
- Se ung cu oul batut bine amestecat cu zahar pudra si se mailasa 2-3 minute in cuptor.
- Se lasa la racit in tavi, apoi se scot cu grija pe un tocator de lemn si se tapeteaza cu zahar pudra.
Pofta buna!