RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Spathiphyllum

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Spathiphyllum Empty Spathiphyllum Mier 6 Mai 2009 - 19:17

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Informatii botanice
Spathiphyllum face parte din familia Araceae care mai include; Aglaonema, Anthurium, Caladium, Dieffenbachia si Philodendron.
Spathiphyllum este destul de usor de cultivat. Planta este cutivata ca o planta decorativa atat prin frunzele de un verde inchis cat si prin florile albe foarte decorative. Substrat
Spathiphyllum ca dealtfel majoritatea plantelor tropicale infloreste in aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescatorilor folossc un amestec de turba, scoarta si nisip.
Cu toate ca Spathiphyllum este cultivata in ghivece de 7.5 - 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.
Apa
Udarea se face in general saptamanal functie de conditiile de mediu ale locului unde se gaseste planta (caldura, umiditatea atmosferica, lumina, etc.).
Multi cultivatori pun foarte multa apa astfel incat pamantul musteste, solul trebuie mentinut jilav dar nu trebuie ca apa sa fie in exces. pamantul trebuie sa se usuce putin intre doua udari. Uscarea excesiva a solului poate duce la ofilirea si ingalbenirea frunzelor.
Cand udati planta folositi apa la temperatura camerei. Daca folositi apa de la reteau de apa a orasului lasati-o o periada pentru ca, clorul sa se poata evapora.
Lumina
Spathiphyllum supravietuieste lumini scazute din interiorul locuintei dar prefera camerele luminoase. Se pot aseza langa ferestrele sudice in spatele perdelei. Nu se vor pune plantele in soare direct deoarece frunzele vor fi arse.
Fertilizarea
In general Spathiphyllum nu are nevoie sa fie fertilizat. Daca totusi doriti sa il fertilizati puteti folosi un fertilizat echilibrat (ca de exemplu 20 - 20 - 20) (N - P - K).
Plantele de interior cresc in general incet si de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Cand fertilizati folositi o concentratie de aproximativ 1/4 din cea recomandata.
Fertilizarea in exces poate duce la arderea varfurilor radacinii.
Temperatura
Spathiphyllum prefera o temperatura in timpul zilei intre 20 - 29 °C si 15 - 24°C. Curentul si temperaturile scazute (5 - 10°C) incetinesc considerabil cresterea. Perioadele in care temperaturile scad sub 5°C pot cauza distrugeri ale frunzelor, tulpini si radacini.
Umiditatea atmosferica
Umiditatea ideala este cuprinsa intre 25 - 30% dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lunga si o umiditate de 10 - 15%.
Boli si daunatori
Unul din marile avantaje ale cultivarii Spathiphyllum este acela ca are putine probleme cu daunatorii.
Cele mai intalnite probleme sunt bolile radacinii si ale tulpinii si ele sunt datorate in special surplusui de apa.
Deoarece Spathiphyllum are frunze late aceste trebuiesc sterse periodic cu o carpa umeda pentru a inlatura praful ocazie cu care vor fi inlaturati si o seama de daunatori care se aduna in general pe partea inferioara a frunzelor.
Inmultirea
Inmultirea se poate face prin seminte sau prin divizarea tufei.
Pe scara industriala inmultirea se face "in vitro".



Spathiphyllum Flori6mai8copy

2Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 13 Mai 2009 - 15:14

Admin

Admin
Admin
Admin

L-am mutat si noiintr-un chiveci si i-am separat puii. Arata mai vioi acum:

Spathiphyllum Flori10mai3

http://www.universulfamiliei.com

3Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Dum 17 Mai 2009 - 18:30

Vizitato

Anonymous
Vizitator

chiar arata
felicitari !!! sa-ti creasca mare si frumos

4Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Dum 17 Mai 2009 - 20:48

Admin

Admin
Admin
Admin

Multumim.

http://www.universulfamiliei.com

5Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Dum 28 Iun 2009 - 10:33

Admin

Admin
Admin
Admin

I-ar l-am mutat: intr-o mica jardiniera cu pui cu tot:

Spathiphyllum Flori25iunie23

http://www.universulfamiliei.com

6Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 5 Aug 2009 - 11:25

Vizitato

Anonymous
Vizitator

foarte frumos
cred k imi caut si eu unul

7Spathiphyllum Empty Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 16:24

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Mai de mult am primit o floricica,si bineinteles am uitat denumirea stiintifica si astfel nici nu am stiut cum sa o ingrijesc si nu i-a mers prea bine...dar intamlator am gasit o poza asemanatoare pe internet si am indentificat -o:)
Va scriu asadar cateva informatii despre aceasta planta,sper sa va fie si voua de folos!

Denumire stiintifica: Spathiphyllum
Denumiri comune: Crinul pacii, Floarea lunii
Familie: Araceae
Origine: Venezuela, Panama, Ecuador, America Centrala si de Sud

Aspect si prezentare: Planta extrem de populara printre iubitorii de flori, Spathiphyllum, imprumuta intodeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata. Cu frunze de culoare verde intens, ovale, alungite si cu varf ascutit, cu aspect lucios si dispuse sub forma de tufa, Crinul pacii, fara tulpina aparenta, ofera privirii, flori de o delicatete deosebita, ce raspandesc un parfum extrem de fin.

Conditii de ingrijire/cultivare

Desi este o planta foarte toleranta in privinta cantitatii de lumina primite, rezistand bine si in zone de semiumbra, pentru o inflorire abundenta se recomanda pozitionarea ei intr-un spatiu cu lumina intensa. Vara va trebui sa o feriti totusi de razele directe ale soarelui care-i pot arde frunzele.
Ca planta de origine tropicala, Spathiphyllum, iubeste caldura dar numai in stransa legatura cu umiditatea aerului . Aceste doua conditii climaterice, ii vor asigura nu doar inflorirea indelungata dar mai ales dezvoltarea unui frunzis abundent si mai ales sanatos. Atunci cand aerul se incinge mult prea tare, oferiti-i plantei dvs, o binefacatoare racorire prin pulverizarea de stropi fini de apa pe frunze . Aveti grija sa faceti aceasta operatiune fara a fi expusa ulterior la soare, pentru a evita petele inestetice pe frunze ce ar putea sa se produca la incalzirea picaturilor de apa.
Daca vara tolereaza usor pana la 24 sau 26 grade Celsius, iarna insa va trebui sa-i asigurati un minim de 12 grade, altfel riscati sa inghete. In perioada rece pulverizarile nu sunt absolut necesare.
Va trebui insa sa aveti grija la cantitatea de apa administrata in aceasta perioada, o udare la fiecare 6-7 zile fiind suficienta. Desi este o planta care are nevoie de udari regulate, totusi in timpul iernii, excesul de apa ii poate provoca putrezirea radacinilor. In restul anului, asigurati-i necesarul de apa, astfel incat pamantul sa nu se usuce foarte tare intre udari.
Nepretentioasa nici in ce priveste substratul de cultura, Crinul pacii se multumeste cu un amestec usor de pamant de gradina, turba si nisip, la care puteti adauga de 2 ori pe an, un surplus de ingrasaminte naturale. In lipsa acestui din urma component, o solutie benefica ar fi administrarea periodica a unor fertilizanti echilibrati pentru plante cu flori. Se recomanda folosirea ingrasamintelor sub forma lichida ce sunt usor de diluat in apa de udare, si aplicate la interval de 3-4 saptamani.
Intrucat Spathiphyllum este o planta usor acidofila, atat apa de udare cat si cea utilizata pentru stropirea frunzisului in perioadele calduroase va trebui sa fie dedurizata, cu un pH usor acid.

Inflorirea se produce, de regula, de primavara pana toamna tarziu, cand planta este presarata de inflorescente albe parfumate, sub forma de spice albe, protejate de spate tot albe. Daca beneficiaza de conditii prielnice privind caldura si lumina, inflorirea se poate prelungi si pe parcursul perioadei reci.

Se inmulteste usor prin separarea tufei mature. Demn de retinut este faptul ca o tufa bogata este mult mai aspectuoasa decat exemplarele singulare. Separarea si transplantarea puilor se pot face din martie pana la sfarsitul lunii august, lasandu-se astfel timp suficient pentru fixarea radacinilor in ghiveci, inainte de sosirea iernii si implicit a perioadei de repaus vegetativ.

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru a-i pastra frunzisul verde si sanatos pulverizati-l periodic cu apa la temperatura camerei. Cand temperatura depaseste 24 grade Celsius pulverizarile cu apa trebuie facute cel putin la fiecare 2 zile.
Infloreste mai bine atunci cand radacinile sunt un pic inghesuite, prin urmare exemplarele stufoase, usor aglomerate sunt mai florifere si mai decorative decat cele singulare.
Din acelasi considerente este indicat ca atunci cand vreti sa inmultiti aceasta planta si va hotarati sa separati tufele, sa plantati in ghivece mici, 2-3 exemplare cu minim 3-4 frunze fiecare. Va veti asigura astfel de o inflorire precoce si abundenta.
Un alt apect, demn de retinut in privinta acestei minunate specii, este acela al efectului curentilor reci de aer. Daca este expusa la astfel de curenti, frunzele se inmoaie si isi pierd luciul, iar planta se ofileste. De aceea trebuie sa interveniti imediat pentru a o indeparta din raza curentilor perturbatori.

Alte specii si varietati: S.wallisii (ce-a mai raspandita), S.floribundum (cu inflorire abundenta), S.Mauna Loa (un hybrid viguros cu flori mari si frunzis deosebit), S.Sensation (frunzis lat, usor rotunjit), S.Petite (varietate miniaturala).

8Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 16:26

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Spathiphyllum Pozeplanteapartament

9Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 16:27

Vizitato

Anonymous
Vizitator

si mai sus o poza luata de pe internet pt.a o identifica mai usor

10Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 16:39

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Spathiphyllum Img6697n
si aceasta este floricica mea

11Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 18:48

Admin

Admin
Admin
Admin

E foarte frumoasa si floricica ta. De curiozitate, a ta a inflorit vreodata de cand ai primit-o? A mea a avut doar florile initiale cu care am cumparat-o si atat.


PS: Anita, am fuzionat eu subiectul deschis de tine cu cel existent deja.

http://www.universulfamiliei.com

12Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 19:38

Vizitato

Anonymous
Vizitator

ok..sincer nu am vazut ca mai este un topic depre aceasta planta..
eu am primit-o gata inflorita...si de atunci nu a mai inflorit(adica de 2 ani)

13Spathiphyllum Empty Re: Spathiphyllum Mier 14 Oct 2009 - 20:55

Admin

Admin
Admin
Admin

Si eu care asteptam dupa jumatate de an sa infloreasca iar!

http://www.universulfamiliei.com

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum