GEM DE CAPSUNI
Ingrediente: la 3 kg de fructe curatate se pune 1 kg de zahar.
Mod de preparare : Se aseaza intr-un vas( cratita in care vor fierbe) un strat de capsuni, unul de zahar si tot asa pana se termina fructele. Deasupra sa fie zahar. Se puen acoperit peste noapte in frigider. Isi vor lasa zeama pe care fie se scurge si se face sirop din ea, fie se lasa in fructe lungindu-se un pic timpul de fierbere. (Daca nu se separa sucul se pot pune si direct pe foc.)
A doua zi se pune cratita pe foc si se adauga si sucul de la o lamaie, care va impiedica zaharisirea si va ajuta la pastrarea culorii frumoase.
Daca aveti timp, stati langa cratita si dati focul iute (se scurteaza mult timpul si se pastreaza culoarea) si amestecati foarte des.
Cand vezi ca incepe sa faca bule la suprafata si are un aspect lucios, se trage cratita de pe foc, se iau cateva picaturi de acolo si le se pun pe o farfurie rece pe care o inclini. Daca se scurg greu sau deloc, gemul este gata. Daca se scurg rapid, se mai pun pe foc.
Cand este gata se pune gemul in borcane incalzite in cuptor sau asezate pe ceva metalic (tava, lama de cutit lata) ca sa nu se sparga. Se pun capacele si se intorc borcanele cu fundul in sus pt. 10-15 min. Capacele se etanseizeaza si nu vor face mucegai. Cand se racesc complet se aseaza frumos in camara.
Rezultatele mele:
Din 3 kg de capsuni, puse direct pe foc, fara sa separ succul:
Din 1,8 kg capsuni, separand sucul:
Ingrediente: la 3 kg de fructe curatate se pune 1 kg de zahar.
Mod de preparare : Se aseaza intr-un vas( cratita in care vor fierbe) un strat de capsuni, unul de zahar si tot asa pana se termina fructele. Deasupra sa fie zahar. Se puen acoperit peste noapte in frigider. Isi vor lasa zeama pe care fie se scurge si se face sirop din ea, fie se lasa in fructe lungindu-se un pic timpul de fierbere. (Daca nu se separa sucul se pot pune si direct pe foc.)
A doua zi se pune cratita pe foc si se adauga si sucul de la o lamaie, care va impiedica zaharisirea si va ajuta la pastrarea culorii frumoase.
Daca aveti timp, stati langa cratita si dati focul iute (se scurteaza mult timpul si se pastreaza culoarea) si amestecati foarte des.
Cand vezi ca incepe sa faca bule la suprafata si are un aspect lucios, se trage cratita de pe foc, se iau cateva picaturi de acolo si le se pun pe o farfurie rece pe care o inclini. Daca se scurg greu sau deloc, gemul este gata. Daca se scurg rapid, se mai pun pe foc.
Cand este gata se pune gemul in borcane incalzite in cuptor sau asezate pe ceva metalic (tava, lama de cutit lata) ca sa nu se sparga. Se pun capacele si se intorc borcanele cu fundul in sus pt. 10-15 min. Capacele se etanseizeaza si nu vor face mucegai. Cand se racesc complet se aseaza frumos in camara.
Rezultatele mele:
Din 3 kg de capsuni, puse direct pe foc, fara sa separ succul:
Din 1,8 kg capsuni, separand sucul: