RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana)

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 2]

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Plante de apartament foarte delicate, Violetele de Parma necesita o mare atentie din partea celui care le ingrijeste. Daca li se ofera conditii potrivite, violetele pot inflori continuu.

Planta trebuie asezata intr-o camera cu lumina indirecta, temperatura avand un rol important in cresterea plantei, astfel incat poate varia de la 17C pana la 24C, aceasta fiind temperatura optima de crestere si tolerata de planta.

Violetele de Parma nu necesita multa apa, dar planta trebuie udata numai cu apa necalcaroasa (apa de ploaie, apa fiarta si racita), care trebuie sa aiba o temperatura constanta.

Solul recomandat pentru Violetele de Parma este format din turba, pamant de frunze si perlit sau nisip. Acest amestec trebuie sa fie suficient de poros pentru a lasa surplusul de apa sa treaca fara probleme. La cumpararea unei violete trebuie avut grija ca intreaga rozeta de frunze sa fie deasupra solului (bine presata de jur imprejurul plantei).

Este recomandata dezinfectarea ghivecelor si a pamantului in care urmeaza sa fie transplantate florile. Pentru aceasta se folosesc fie solutii speciale procurate din florarii sau alte magazine de specialitate, fie se coace in cuptor pamantul pe care urmeaza sa fie folosit pentru transplantare.

Violetele de Parma se transplanteaza o data pe an in sol proaspat. Transplantarea se face cu grija pentru a nu rani radacinile. Se curata de pamantul vechi, se replanteaza in sol proaspat si in ghiveci dezinfectat, si in cateva saptamani se va vedea cum planta isi va reveni la viata.

Violeta de Parma se inmulteste foarte usor primavara prin butasi de frunze inradacinati in perlit sau nisip. Se mai foloseste si pamant de gradina sau turba dar cu multa prudenta. Trebuie stiut ca sunt varietati de violete care se inmultesc foarte usor prin butasi de frunze si altele care prefera inmultirea prin rozete mici desprinse din planta mama.

Plantele se uda atunci cand pamantul incepe sa se usuce si nu direct pe planta. Daca este udata peste frunze, ii va putrezi in curand miezul si planta se va pierde. Daca se uda numai prin farfuriuta de la baza nu va avea umezeala suficienta si se va usca. Astfel, cea mai buna metoda pentru a avea o violeta de parma sanatoasa este sa aiba un sol care pastreaza suficienta umezeala si sa fie udata pe deasupra ghiveciului fara sa i se stropeasca vreun pic frunzele cu apa.

Ingrasamantul de flori (solutie) nu le face bine, intrucat le arde si nu se mai dezvolta normal (fac flori mai rar iar frunzele cresc mici si chircite). iar in ceea ce priveste ingrasamantul se poate pune putin la radacina dar nu exagerat de mult.

Pentru o inflorire reusita, Violeta de Parma trebuie tunsa. Daca vor fi prea multe frunze, mijlocul plantei nu va avea aer suficient si nu vor aparea boboci.

Unii paraziti se "cuibaresc" pe frunzele tinere din mijloc. Intotdeauna plantele bolnave trebuiesc izolate de cele sanatoase. Violetele pot fi afectate si de Botrytis cinerea care ataca atat frunzele cat si florile. Daca se gasesc frunze moi la atingere este recomandat sa fie indepartate si planta sa fie tratata cu substanta potrivita.

Este importanta si aerisirea spatiului care gazduieste plantele. Insectele le afecteaza mai rar dar nu trebuiesc neglijate. Ele ataca mai ales frunzele tinere pe care le decoloreaza sau contorsioneaza stricand rozeta si deci aspectul decorativ.


P.S. si violeta noastra

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Violeta

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Violetadeparmasipanselute



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:05, editata de 1 ori

Admin

Admin
Admin
Admin

Asta da, o recunosc ca si Violeta. E frumoasa ca e in 2 culori. Din ceea ce vad in poza, ai catev frunze atinse de ceva. Rupe-le si arunca-le sau le poti toca si pune intr-un ghiveci in care pui o floare. Sunt un ingrasamant foarte bun pt flori.

Deasemenea rupe tot randul exterior de frunze, lasa-le doar pe cele din centru care sunt perfect sanatoase.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

gata, le-am si taia, merci pt. sfaturi
frunzele le-am pus in apa, dar o sa le toc maine, k tot trebuie sa o pun pe violeta intr-un ghiveci nou

Vizitato

Anonymous
Vizitator

am curat-o si eu de frunze si floricele stricate, iar acum arata chiar bine, si au inceput sa-i dea multi boboci


Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Violeta_

Admin

Admin
Admin
Admin

Arata super Irina.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

eu am "chelit-o" rau pe Violeta, au ramas doar 3 frunzulite... dar am citit k toate frunzele stricate sau ofilite trebuie sa fie indepartate , plus k ii cresc deja altele

Admin

Admin
Admin
Admin

Sa-i tot ce e stricat si ofilit trebuie indepartat. PLus ca daca are putine frumze atunci infloreste aproape continuu. Daca are multe frunze atunciincepe sa faca pui.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Tot ce trebuie ştiut despre violeta de Parma

Saintpaulia jonantha, mai cunoscută la noi cu denumirea de violetă de Parma, este originară din Africa de Sud, iar în prezent a devenit una dintre cele mai apreciate şi căutate plante de apartament. Asta datorită aspectului său, cît şi faptului că îngrijirea nu necesită operaţiuni foarte dificile.

Violeta de Parma este o plantă scundă, bogată în frunze de culoare verde închis, care pot diferi ca formă sau dimensiuni de la o plantă la alta, dar şi în flori, care pot avea diverse culori – violet, roz, alb, albastru etc. Dacă este întreţinută în mod corespunzător şi într-un mediu constant, violeta poate înflori pe tot parcursul anului.

Această plantă poate fi amplasată în orice încăpere, atît la fereastră cît şi în interiorul camerei. Condiţia este însă ca atmosfera din încăpere să nu fie foarte uscată, de vreme ce violeta de Parma este o floare căreia îi place umiditatea. Nu excesivă, bineînţeles. De asemenea, în cazul amplasării la fereastră a florii, este indicat să o feriţi razele solare. În bătaia soarelui, frunzele violetei are putea suferi modificări.

Planta este iubitoare de căldură, dar nu îi priesc limitele extreme şi nici fluctuaţiile de temperatură. În timpul sezonului cald planta poate fi ţinută pe terasă sau în balcon, dar în zone ferite de curent sau de bătaia vîntului şi, aşa cum am menţionat şi mai sus, de razele soarelui.

Violeta se dezvoltă foarte bine într-un sol bogat în humus şi sărac în calciu, iar rădăcinile ei au nevoie de mult spaţiu, motiv pentru care se recomandă ghivece încăpătoare. Totodată, e bine de ştiut că solul trebuie menţinut mereu umed. Floarea se udă numai pe pămîntul din ghiveci sau chiar în farfuria sau tăviţa pe care stă acesta, ea extrăgîndu-şi de acolo cantitatea de apă necesară. Evitaţi udarea în exces! Este important de ştiut că suprahidratarea poate face rău plantei, ducînd şi la apariţia de dăunători.

Atenţie! Frunzele violetei de Parma nu se stropesc cu apă, deoarece se pot păta.

Solul se fertilizează primăvara şi vara, la un litru de apă recomandîndu-se să se adauge aproximativ 3 grame de îngrăşămînt. Violeta trebuie replantată, în fiecare an, primăvara, iar înmulţirea sa se face prin butaşi.

Material realizat cu sprijinul "Flora Holland", filiala Iaşi


Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) 2007-04-20Saintpaulia_ionantha04

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) 3285021183_cf00807f1e

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Emerald_love

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) 20146962

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) 620684133_3b116dcc98

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Bun topic! Acum o luna am primit o violeta care s-a prajit la geam pana acum cand am citit ca nu e bine... Iat-o, va rog spuneti-mi ce sa-i fac ca incepe sa se cam paleasca!

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Aprilie2009020

Vizitato

Anonymous
Vizitator

- pai in primul rand as zice sa rupi frunzele ofilite, patate, etc.
- nu-mi dau seama in ce ghiveci este, dar daca este in ghiveciul in care ai primit-o, trebuie sa o replantezi intr-un ghiveci mai mare si sa adaugi pamant de la florarie
- trebuie udata cu apa necalceroasa, sau apa fiarta si racita
- in nici un caz nu se uda pe frunze (sa nu ingalbeneasca) si sa nu lasi apa in farfurie (k ii putrezeste radacina), apa se toarna la marginea ghiveciului
- se uda la 3 zile, si sa nu faci exces de apa k o distrugi
- sa aibe lumina indirecta

si cam atat, asa in mare...
si sa nu uit, e de preferat sa nu o muti, k se obisnuieste foarte greu cu locurile noi


P.S. eu o tin pe a mea pe pervazul din bucatarie, si deocamdata ii merge foarte bine, in mare are lumina directa, dar cam pana la ora 10, si nu prinde arsita de la pranz

Admin

Admin
Admin
Admin

Irina eu le ud numai in tavita si le-a mers mereu bine. Umplu tavita cu apa si cam atat, dar nici tavitele nu sunt foarte mari comparativ cu ghiveciul. Si uneori daca e foarte cald le ud zilnic. Uite si asta ar fi un motiv pt care eu pun pietricele pe fundul ghiveciului, ca sa nu stea radacinile in apa din tavita.

Miru, violeta ta e musai s-o muti. Ia un giveci micut, nu foarte mare, unul care sa-ti incapa pe pervazul obisnuit de la geam. Cand o multi rupei frunzele si florile ofilite. In plus, daca eu vad bine floarea ta are deja pui, adica mai multe varfuri de crestere. Te hotarasti pe care vrei sa-l lasi si ii rupi pe ceilalti ori cu radacina ori nu, dar ai grija sa lasi cele mai multe radacini la cel care il vrei tu. Nu te speria, dar floarea dupa curata de frunze/flori/pui o sa arate cam cheala, dara as e bine ca sa se dezvolte frumos in continuare.

Pui care ii rupui, indiferent ca sunt cu radacina saunu ii poti folosi pt inmultire ori pt dine ori ii dai cuiva. Daca sunt cu radacina pot fi pusi direct in ghiveci, daca nu atunci intr-un pahar cu apa astfel incat sa ajunga doar cotorul in apa, nu si frunzele si se planteaza in giveci cand ii dau radacini.

In rest sfaturile pe care ti le-a dat Irina. Succes cu violeta ta.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Multumesc mult, dragelor!
Am mutat-o de la geam, ca fereastra mea da spre sud si se coace acolo. E in ghiveciul in care am primit-o, unul micut, deci trebuie sa cumpar altul. Am taiat frunzele patate si florile uscate. Acum ma duc sa studiez ce-i cu puisorii.
Apa de la robinet de aici nu e calcaroasa, ca am vazut ca nu se depunea calcar pe craticioara care statea pe calorifer in camera fetei... Totusi mai trebuie sa o fierb? Apa plata e buna?

Vizitato

Anonymous
Vizitator

ei apa plata nici sa nu exageram...
daca stii k e necalceroasa, nu este nevoie sa o fierbi, doar sa nu fie rece, cel mai bine ar fi o apa la t camerei...
si neaparat, trebuie sa-i schimbi ghiveciul... practic pui planta intr-un ghiveci mai mare si in jur mai pui pamant...
succes

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Sonia's mom a scris:ei apa plata nici sa nu exageram...
Intreb si eu... ca o blonda...
Multumesc!

Vizitato

Anonymous
Vizitator

stai linistita, k eu acum o luna nici nu stiam ce e jardiniera ii ziceam "ghiveciul ala lung"

Admin

Admin
Admin
Admin

M-ati distrat dragilor. Abia astept sa va vad violetele inflorite.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Sonia's mom a scris:stai linistita, k eu acum o luna nici nu stiam ce e jardiniera ii ziceam "ghiveciul ala lung"

Aaaa, wellcome to the club!

Admin

Admin
Admin
Admin

Iata si violeta mea( se cunoaste ca a fost neglijata mult timp)

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) Violeta

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

lasa mami, k isi revine ea
ce culoare este?

Admin

Admin
Admin
Admin

Sincer am uitat. O am de vreo cativa ani, pe atunci aveam vreo 7 dar nu a rezistat decat asta in timpul reamenajarii sufrageriei. Conditiile din balcon au fost drastice pt ele. Pe asta am negliat-o anul trecut si nu a mai inflorit asa ca am uitat ce culoare are. Ea doar a facut pui ca avea vreo 5 cand am mutat-o acum. Acum i-am pus ingrasamant si sper s-o ajute sa isi revina si sa infloreasca.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

ce ingrasamant folosesti? eu am inteles k Violetelor nu prea le place ingrasamantul, trebuie folosit foarte putin si doar cel lichid


si o poza cu Violeta mea:

Violeta de Parma (Saintpaulia jonantha sau Violeta africana) P1290328

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Mami de Sonia, e superba violeta ta! In doua culori arata muuult mai dragut decat intr-una!

Vizitato

Anonymous
Vizitator

si mie mi-a placut mult ca era in 2 culori, de asta am si luat-o

Admin

Admin
Admin
Admin

Folosesc doar ingrasamant lichid. Am avut unul ca l-am terminat azi, nu mai stiu de la ce firma care se punea un capac de sticla la un litru de apa. Stiu ca era pt a le ajuta sa infloreasca. Acum mi-am luat unul tot lichid Aro din Metro, care e pt toate tiurile de flori, numai concentratiile in care se pun difera de la cele care infloresc la cele de decor, etc.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

aha, mercik, o sa caut si eu, vreau sa merg vineri la Hornback sau la Obi sa vad ce gasesc pe acolo

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 2]

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum