PASTRAREA ALIMENTELOR IN SEZONUL CALD
Anotimpul cald si mai ales luna iulie denumita si „cuptor“, ne obliga la o vigilenta crescuta in ceea ce priveste pastrarea alimentelor. Acest lucru ne va feri de efectul negativ pe care il poate resimti organismul in cazul consumului unui aliment alterat din cauza nerespectarii unor simple masuri de pastrare in sezonul cald.
In aceasta perioada a anului, temperatura crescuta favorizeaza dezvoltarea multor microorganisme care devin patogene si pot genera afectiuni digestive. Astfel, se inmulteste numarul cazurilor de indigestie, tulburari digestive, toxiinfectii alimentare cu repercusiuni nefaste asupra organismului.
Agresiunile din partea microorganismelor implicate in patologia digestiva (mai frecvent: Escherichia Coli, Salmonela, unele virusuri cu tropism digestiv sunt de la intensitate medie pana la grava. Atentie, cei mai predispusi sunt cei din categoriile de risc si anume: copiii,femeile gravide, mamele ce alapteaza, persoanele varstnice si cele care prezinta dezechilibru imunologic.
Pentru a preveni aceste neplaceri, va recomand din arsenalul informational urmatoarele:
• manipularea legumelor si fructelor cu perisabilitate crescuta: caise, piersici, rosii etc. cu grija sporita din momentul cumpararii, transportului si depozitarea acestora;
• spalarea din abundenta a fructelor si a legumelor sub jet de apa;
• nu uitati sa va spalati pe maini de fiecare data inainte de aceste proceduri;
• acolo unde sunt dubii in privinta apei, fierbeti initial apa si apoi folositi-o pentru spalare;
• scurtati timpul de expunere a produselor alimentare la actiunea temperaturii ambiante, din momentul cumpararii pana la depozitarea in conditii corespunzatoare;
• stergeti ambalajele produselor alimentare sigilate inainte de a le depozita in camara sau in frigider;
• refrigerati cat mai repede produsele utilizate categoriilor de risc enuntate mai sus;
• depozitati alimentele separat unele de altele in pungi speciale sau recipiente;
• dezghetati alimentele la cuptorul cu microunde sau in apa, nu la temperatura camerei;
• nu pastrati alimentele preparate in recipient deschise (astfel evitati contaminarea cu microbi, chiar si in frigider);
• indepartati alimentele ce se altereaza decat sa le consumati expunandu-va agresiunii microbilor;
• urmariti cu atentie etichetele produselor intrucat la anumite categorii sunt obligati sa specifice modul correct de depozitare.
Dr. Valentin Pantea
Sursa
Anotimpul cald si mai ales luna iulie denumita si „cuptor“, ne obliga la o vigilenta crescuta in ceea ce priveste pastrarea alimentelor. Acest lucru ne va feri de efectul negativ pe care il poate resimti organismul in cazul consumului unui aliment alterat din cauza nerespectarii unor simple masuri de pastrare in sezonul cald.
In aceasta perioada a anului, temperatura crescuta favorizeaza dezvoltarea multor microorganisme care devin patogene si pot genera afectiuni digestive. Astfel, se inmulteste numarul cazurilor de indigestie, tulburari digestive, toxiinfectii alimentare cu repercusiuni nefaste asupra organismului.
Agresiunile din partea microorganismelor implicate in patologia digestiva (mai frecvent: Escherichia Coli, Salmonela, unele virusuri cu tropism digestiv sunt de la intensitate medie pana la grava. Atentie, cei mai predispusi sunt cei din categoriile de risc si anume: copiii,femeile gravide, mamele ce alapteaza, persoanele varstnice si cele care prezinta dezechilibru imunologic.
Pentru a preveni aceste neplaceri, va recomand din arsenalul informational urmatoarele:
• manipularea legumelor si fructelor cu perisabilitate crescuta: caise, piersici, rosii etc. cu grija sporita din momentul cumpararii, transportului si depozitarea acestora;
• spalarea din abundenta a fructelor si a legumelor sub jet de apa;
• nu uitati sa va spalati pe maini de fiecare data inainte de aceste proceduri;
• acolo unde sunt dubii in privinta apei, fierbeti initial apa si apoi folositi-o pentru spalare;
• scurtati timpul de expunere a produselor alimentare la actiunea temperaturii ambiante, din momentul cumpararii pana la depozitarea in conditii corespunzatoare;
• stergeti ambalajele produselor alimentare sigilate inainte de a le depozita in camara sau in frigider;
• refrigerati cat mai repede produsele utilizate categoriilor de risc enuntate mai sus;
• depozitati alimentele separat unele de altele in pungi speciale sau recipiente;
• dezghetati alimentele la cuptorul cu microunde sau in apa, nu la temperatura camerei;
• nu pastrati alimentele preparate in recipient deschise (astfel evitati contaminarea cu microbi, chiar si in frigider);
• indepartati alimentele ce se altereaza decat sa le consumati expunandu-va agresiunii microbilor;
• urmariti cu atentie etichetele produselor intrucat la anumite categorii sunt obligati sa specifice modul correct de depozitare.
Dr. Valentin Pantea
Sursa