Pastrarea alimentelor in frigider
Frigiderul este scaparea noastra mai ales in zilele foarte calduroase. Inghesuim in el, de multe ori dupa inspiratie, zarzavaturi, mancare gatita, branzeturi, mezeluri, carne congelata, sticle de apa... uneori chiar si cosmetice. Dar avem nevoie si aici de un strop de strategie.
Temperatura scazuta din frigider (max. 4-5 0C) opreste dezvoltarea bacteriilor si microorganismelor, responsabile de degradarea alimentelor, dar nu le distruge. Astfel, frigiderul isi face datoria, dar pentru a pastra toate alimentele in conditii optime: proaspete, fara sa se altereze, trebuie sa aplici cateva reguli.
- Acopera cu capace toate vasele cu mancare gatita. Mirosul nu se combina cu al altor alimente si, in acelasi timp, este ferita de alte produse din frigider care pot cadea in ea. Daca nu ai loc si pentru capace, foloseste folie de plastic autoaderenta, pe care o strangi bine in jurul vasului. Ideal este sa pastrezi alimentele in cutii speciale de plastic pe care le poti cumpara din supermarketuri, hypermarketuri, etc.
- Nu baga in frigider mancare gatita fierbinte sau calduta. Las-o sa se raceasca bine cateva ore inainte de a o pune la rece, altfel se altereaza.
- Alimentele din care se pot scurge lichide - branza, carne cruda etc - nu le tine in pungi sau impachetate in hartie, ci pune-le intr-un recipient acoperit.
- Nu aseza pe acelasi raft alimente nepreparate termic (cum ar fi carnea proaspata) sau cruditati nespalate, alaturi de mancarea gatita, deoarece primele pot transmite bacterii si microbi care sa o contamineze. Din nou, recipientele de plastic te pot feri de astfel de probleme.
- Nu inghesui prea multe alimente in frigider sau pe un singur raft. Lasa spatiu in jurul lor, pentru ca aerul rece sa poata circula liber, racindu-le uniform pe toate si mentinand temperatura adecvata.
- Chiar daca le tii la rece, nu pastra produsele lactate usor perisabile - smanatana, iaurt, lapte dulce sau batut - pana aproape de data expirarii. Mai ales cand este foarte cald afara, s-ar putea sa constati ca s-au acrit, desi se aflau in termen de valabilitate.
- Ouale se pastreaza cel mai bine intr-un cofraj de carton cu capac - cumpara unul plin de la supermarket (pentru 6-10 bucati) si pastreaza-l pentru proviziile viitoare. In magazinele cu produse de menaj exista si suporturi speciale din plastic. Asaza cofrajul sau suportul pe unul dintre rafturile frigiderului, unde temperatura este mai scazuta. Tine cont ca in spatiul special de pe usa, ouale sunt supuse variatiilor de temperatura, care apar de cate ori deschizi usa frigiderului.
- Asaza pe randurile de sus mancarea gatita, iar pe cele inferioare alimentele nepreparate termic si cruditatile.
- In caseta de jos, pune zarzavaturile, legumele si fructele, fara sa le speli si fara picaturi de apa pe ele (vanzatorii din piata obisnuiesc sa stropeasca verdeturile pentru a se mentine proaspete). Altfel, se pot inmuia sau mucegai.
- Daca vrei tii la congelator carne sau peste, alege numai produse foarte proaspete sau foarte bine congelate. Carnea sau pestele care s-au dezghetat deja partial nu mai trebuie recongelate.
- Dezgheata in frigider carnea si pestele congelate, si nu la temperatura camerei, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor.
- Impotriva mirosurilor neplacute din frigider, in comert exista produse speciale care le absorb. In lipsa lor, poti folosi un carbune (poate fi si medicinal, cumparat de la farmacie) sau o bucata de paine imbibata in otet
de Ana Placinta
sursa