RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Pastrarea alimentelor - sfaturi si recomandari

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Admin

Admin
Admin
Admin

Pastrarea alimentelor in frigider



Frigiderul este scaparea noastra mai ales in zilele foarte calduroase. Inghesuim in el, de multe ori dupa inspiratie, zarzavaturi, mancare gatita, branzeturi, mezeluri, carne congelata, sticle de apa... uneori chiar si cosmetice. Dar avem nevoie si aici de un strop de strategie.

Temperatura scazuta din frigider (max. 4-5 0C) opreste dezvoltarea bacteriilor si microorganismelor, responsabile de degradarea alimentelor, dar nu le distruge. Astfel, frigiderul isi face datoria, dar pentru a pastra toate alimentele in conditii optime: proaspete, fara sa se altereze, trebuie sa aplici cateva reguli.

  • Acopera cu capace toate vasele cu mancare gatita. Mirosul nu se combina cu al altor alimente si, in acelasi timp, este ferita de alte produse din frigider care pot cadea in ea. Daca nu ai loc si pentru capace, foloseste folie de plastic autoaderenta, pe care o strangi bine in jurul vasului. Ideal este sa pastrezi alimentele in cutii speciale de plastic pe care le poti cumpara din supermarketuri, hypermarketuri, etc.

  • Nu baga in frigider mancare gatita fierbinte sau calduta. Las-o sa se raceasca bine cateva ore inainte de a o pune la rece, altfel se altereaza.

  • Alimentele din care se pot scurge lichide - branza, carne cruda etc - nu le tine in pungi sau impachetate in hartie, ci pune-le intr-un recipient acoperit.

  • Nu aseza pe acelasi raft alimente nepreparate termic (cum ar fi carnea proaspata) sau cruditati nespalate, alaturi de mancarea gatita, deoarece primele pot transmite bacterii si microbi care sa o contamineze. Din nou, recipientele de plastic te pot feri de astfel de probleme.

  • Nu inghesui prea multe alimente in frigider sau pe un singur raft. Lasa spatiu in jurul lor, pentru ca aerul rece sa poata circula liber, racindu-le uniform pe toate si mentinand temperatura adecvata.

  • Chiar daca le tii la rece, nu pastra produsele lactate usor perisabile - smanatana, iaurt, lapte dulce sau batut - pana aproape de data expirarii. Mai ales cand este foarte cald afara, s-ar putea sa constati ca s-au acrit, desi se aflau in termen de valabilitate.

  • Ouale se pastreaza cel mai bine intr-un cofraj de carton cu capac - cumpara unul plin de la supermarket (pentru 6-10 bucati) si pastreaza-l pentru proviziile viitoare. In magazinele cu produse de menaj exista si suporturi speciale din plastic. Asaza cofrajul sau suportul pe unul dintre rafturile frigiderului, unde temperatura este mai scazuta. Tine cont ca in spatiul special de pe usa, ouale sunt supuse variatiilor de temperatura, care apar de cate ori deschizi usa frigiderului.

  • Asaza pe randurile de sus mancarea gatita, iar pe cele inferioare alimentele nepreparate termic si cruditatile.

  • In caseta de jos, pune zarzavaturile, legumele si fructele, fara sa le speli si fara picaturi de apa pe ele (vanzatorii din piata obisnuiesc sa stropeasca verdeturile pentru a se mentine proaspete). Altfel, se pot inmuia sau mucegai.

  • Daca vrei tii la congelator carne sau peste, alege numai produse foarte proaspete sau foarte bine congelate. Carnea sau pestele care s-au dezghetat deja partial nu mai trebuie recongelate.

  • Dezgheata in frigider carnea si pestele congelate, si nu la temperatura camerei, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor.

  • Impotriva mirosurilor neplacute din frigider, in comert exista produse speciale care le absorb. In lipsa lor, poti folosi un carbune (poate fi si medicinal, cumparat de la farmacie) sau o bucata de paine imbibata in otet

de Ana Placinta

sursa

http://www.universulfamiliei.com

Admin

Admin
Admin
Admin

Alimentele crude, pregatite sau conservate, nu pot fi tinute in frigider decat un timp limitat, timp ce difera de natura produsului :

  • Astfel, carnea cruda de porc sau de vaca, care trebuie asezata pe raftul cu temperatura cea mai scazuta, nu va trebui pastrata mai mult de 4-5 zile; pestele crud isi pastreaza prospetimea doar 2 zile, dupa acest timp trebuie neaparat gatit, iar in ce priveste carnea tocata, termenul maxim de pastrare nu trebuie sa depaseasca 24 de ore.
  • Conservele de carne si peste trebuie consumate, mai ales vara, in ziua cand se deschid ambalajele metalice. Daca insa mai ramane neconsumata o parte din alimentele respective, acestea vor trebui transferate in ambalaje de sticla acoperite; in aceste conditii mai pot fi pastrate fara riscuri, carnea - 48 ore, pestele 12-24 ore.
  • Preparatele ce incorporeaza albus sau galbenus de ou nu vor fi tinute prea mult in frigider, chiar daca le plasam in spatiul cu temperatura cea mai scazuta.
  • Maioneza, ca si mancarurile sau salatele pregatite cu maioneza, pot fi pastrate cel mult 24 ore, iar prajiturile cu crema de ou doar 12 ore. Inghetatele pe baza de ou au ca termen maxim 48 de ore.


Nu puneti foarte multe in frigider, deoarece supraaglomerarea diminueaza capacitatea de racire a aparatului si impiedica gasirea in timpi a alimentelor necesare, astfel tinerea usii deschise prea mult, favorizeaza cresterea temperaturii interioare cu mult peste limita utila, adica +4 grade Celsius.
sursa

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Fructe si legume:
Cum sa le pastram, Ce sa facem cu ele


Extraordinara diversitate a fructelor si legumelor comune poate deveni naucitoare atunci cand cineva trebuie sa hotarasca cum sa le pastreze. Slabele conditii de pastrare pot genera alterarea si/sau pierderea nutrientilor si/sau degenerarea aromelor, dar diferitele alimente reclama diferite conditii! Pur si simplu zvarlirea tuturor alimentelor in frigider in pungi de hartie nu este strategia cea mai fericita.

Intotdeauna amintiti-va ca, in general, fructele (si tomatele) NU SE COC in stare de congelare! Pastrarea fructelor in frigider inainte de faza de coacere completa va avea efecte inverse.

Desi 0°C (32°F) este o temperatura favorabila de incetinire a alterarii la majoritatea fructelor si legumelor, cateva dintre acestea nu se comporta prea bine la 0°C (32°F), ci se pastreaza mult mai bine la 7-10°C (45°-50°F). De exemplu:
- avocado, pepenii galbeni si tomatele (cel mai bine este sa le pastrati departe de legume, deoarece in timpul coacerii acestea emana gaze care pot dauna celorlalte legume)
- fasolea proaspata, castravetii, guliile, cartofii si dovleceii (acestea sunt in special vulnerabile la stricaciuni ce emana gaze)
- si vinete, portocale de California, ardei, ananas si pepeni verzi
Odata ce acestea ajung taiate, zdrobite sau degerate, ele sunt bineinteles pe un rapid drum spre putrezire, deci refrigerarea nu este decat un mijloc de a intarzia inevitabilul.

Temperaturi inca si mai ridicate, 13-15°C (55°-60°F) sunt cerute de banane (producatori de gaz); batat (vulnerabili la gaz); grapefruit si diferite fructe tropicale; si ghimbir, dovleci si tartacute, care sunt aproape singurele vegetale care prefera uscaciunea, si nu umiditatea in timpul pastrarii. Usturoiul (iubitor de racoare) si ceapa (nepretentioasa) merg de asemeni pe calea uscata.

Pentru majoritatea vegetalelor, prevenirea deshidratarii este de o importanta majora. Este recomandabil sa tinem radacinoasele in apa rece inainte de stocare, si sa stropim cu apa zarzavatul atunci cand este expus aerului. Putem combate uscarea alimentelor ce vor fi refrigerate prin conservarea lor in compartimente etanse din refrigerator sau in pungi de plastic (curatati si re-utilizati pungile!)

O ciudatenie a cartofului: cartofii necesita stocare la intuneric, in caz contrar coaja si partea exterioara a pulpei devin verzi. Aceste zone verzi, ca si zonele din jurul ochilor de incoltire, sunt slab toxice si au un gust oribil.

A fost o binecuvantare nutritionala si economica in istoria umana faptul ca anumite fructe si legume, atunci cand li se ofera conditiile optime de stocare, se pastreaza fara a se degrada timp de multe luni dupa recoltare. Astfel, pana si in zonele cu sezon de vegetatie scurt, se poate pastra toata iarna o provizie din varietatile cultivate local.

Legumele usor de stocat pe termen lung au dat devenit alimente de baza in anumite culturi, cum e cazul cartofului in Irlanda si anumite parti din America de Sud, batatul in unele zone tropicale, si multe varietati de radacinoase cu continut de amidon in Caraibe. Alte exemple de recolte stocabile pe termen lung ar fi: morcovii, sfecla, hreanul, patrunjelul, pastarnacul, ridichea alba, ceapa si in general radacinoasele; dovleacul; merele si majoritatea perelor. Intre acestea, alimentele care contin pulpa portocalie-pana la galben intens sunt importante "surse pentru iarna de vitamina A". In general, radacinoasele sunt surse utile de vitamina C, in afara de cazul cand sunt gatite excesiv.

Sfaturile de preparare sunt mai simple decat sfaturile de pastrare! Cand vegetalele sunt pregatite pentru consum in stare cruda, intotdeauna minimizati timpul cat suprafetele taiate sunt expuse la aer, la lumina si la temperaturile ridicate. Peretii protectori ai celulelor au fost distrusi, astfel incat nutrientii sunt usor pierduti prin deshidratare si oxidare, si raman slabe mijloace de aparare impotriva putrezirii sau uscarii. Preparati ceea ce se poate consuma, decat sa creati o gramada de ramasite pentru a doua zi.

Caldura gatitului este motivul pierderilor importante a unor vitamine si a altori principii nutritive. In timpul gatitului, utilizati temperatura minima de gatit, si timpul minim necesar ajungerii la textura si consistenta pe care o doriti (mici depasiri ale acestora pot transforma textura intr-un piure respingator)

Nu adaugati ingredienti cu pH acid (de ex. lamaie, otet) inainte de gatit pentru ca aceasta prelungeste timpul de inmuiere al texturii, astfel distrugand in procesul gatitului mai multi nutrienti.

Nu aruncati apa de gatit, deoarece mari cantitati de nutrienti trec in aceasta! utilizati minimumul de apa de gatit posibil, sau nu utilizati mai mult lichid decat doriti sa beti pe langa legume (fie utilizate impreuna cu felul de mancare gatit, fie utilizate in mod creativ pentru altceva, cum ar fi un sos sau supa separate, etc.).

Gatirea la cuptor a radacinoaselor sau a dovlecilor previne pierderile de apa. Prajirea sau innabusirea in ulei creste alte principii nutritive: majoritatea caloriilor din tigaie provin din produse uleioase rafinate, nu din vegetale proaspete. Astfel, un fel de mancare presupus a fi ales pentru a da mai multa pondere vegetalelor in dieta, de fapt va oferi pondere sporita grasimilor, alimentelor rafinate la temperaturi inalte si rafinate cu ajutorul solventilor chimici, si alimentelor lipsite de fibra. Ar trebui tinut seama de acest lucru atunci cand ne hotaram cat de mult sa prajim.

Indicatiile de preparare ar putea fi de fapt rezumate la: GANDITI PROASPAT! Pentru cea mai mare recompensa nutritiva, consumati fructele si legumele in cea mai proaspata, apropiata de natural, stare posibila.

Bob LeRoy detine titlul de Master in Stiintele Nutritiei si Sanatate Publica, si un titlu de Maestru al Educatiei in Educatia pentru Nutritia Comunitatii.

Sursa

Admin

Admin
Admin
Admin

Foarte utile sfaturi. Mi-as dori sa le tin minte mai bine decat regulile de gatit cu care am fost invatat de mica.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris:Foarte utile sfaturi. Mi-as dori sa le tin minte mai bine decat regulile de gatit cu care am fost invatat de mica.


si eu, si eu.... acum imi dau seama cate greseli fac

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris:
[*]Nu baga in frigider mancare gatita fierbinte sau calduta. Las-o sa se raceasca bine cateva ore inainte de a o pune la rece, altfel se altereaza.
Uite, nu sunt sigura de chestia asta, desi parintii mei la fel m-au invatat. Dar in Mama si copilul scrie ca dimpotriva, mai bine bagi mancarea copilului fierbinte in frigider, ca nu apuca sa se contamineze cu bacterii si ca racitul brusc e cam pe acelasi principiu cu pasteurizarea. Prin urmare, eu asa am procedat cu mancarea lui Mihaita si nu mi s-a alterat nicodata.

Admin

Admin
Admin
Admin

Stiu ca in Mama si copilul spune asa, dar eu n-am facut-o niciodata. Am racit-o intr-un vas mai mare cu apa rece, amestecand continuu in cel cu mancare si abia apoi am bagat-o in frigider.

Nu o bag calda in frigider pt ca eu bag mancarea acoperita in frigider, iar daca as baga ceva cald si acoperit s-ar forma condes care cazut in mancare, cred ca acela ar altera mancarea. Plus ca bagand ceva fierbinte in frigider( acum mai depinde si de cantitate) temperatura din interior s-ar incalzi si frigiderul ar "merge" mai mult in scopul de a aduce iar temperatura la niveul corect. Cand eram mica mi se spunea ca se strica frigiderul daca bag mancare fierbinte in el( cred ca motivul era ca motorul ar fi in functiune mai mult timp decat normal)

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris: Nu o bag calda in frigider pt ca eu bag mancarea acoperita in frigider, iar daca as baga ceva cald si acoperit s-ar forma condes care cazut in mancare, cred ca acela ar altera mancarea.
Da, se face condens in interiorul capacului, dar nu altereaza mancarea in nici un fel, chiar daca picura inapoi in mancare, o spun din experienta. Insa intradevar cred ca suprasolicita frigiderul sau ii mareste consumul de energie, cel putin.

Admin

Admin
Admin
Admin

Nu eram sigura ca altereaza sau nu pt ca nu am incercat. Merci de info.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris:Cand eram mica mi se spunea ca se strica frigiderul daca bag mancare fierbinte in el( cred ca motivul era ca motorul ar fi in functiune mai mult timp decat normal)

asa imi zicea si mama, si cu gandul asta am ramas si acum...
nu pun niciodata mancarea fierbinte in frigo de frica sa nu se "strice" (frigiderul evident)

Admin

Admin
Admin
Admin

Piramida alimentelor proaspete


Iata cateva sfaturi utile pentru a-ti proteja alimentele de mirosuri si pentru a pastra o igiena exemplara in frigiderul tau:
- Acopera sau inveleste lactatele in folie, deoarece acestea sunt alimente ce retin cu usurinta mirosurile din jur;
- Foloseste caserole acoperite pentru conservarea diferitelor alimente, sosuri, salate etc. Este indicat sa folosesti ambalaje din sticla sau inox in locul celor din material plastic. Alimentele se conserva mai bine si rezista mai mult;
- Compartimenteaza cu atentie legumele si nu le pastra in punga de plastic. Vor mucegai. Este indicat sa le speli si sa le stergi inainte, pentru a evita contaminarea altor alimente cu microbi sau paraziti.

Specialistii recomanda ca pe raftul superior al frigiderului sa pozitionezi carnea cruda si pestele. Mare atentie, insa. Carnea cruda nu va rezista mai mult de 48 de ore in frigider.
Este indicat sa alegi un model cu rafturi detasabile din sticla, pentru a evita eventualele scurgeri de pe rafturile superioare pe cele inferioare.

Cu ajutorul rafturilor reglabile, vei spatia un compartiment pentru mancare gatita si mezeluri. Este foarte important sa acoperi mancarea gatita pentru a o proteja de curentii de aer rece, dar si pentru a evita raspandirea aromei in intregul frigider. In aceasta zona poti pune produsele lactate. Daca alimentele sunt potrivite, le poti pozitiona in compartimentele atasate usii.

Sursa

http://www.universulfamiliei.com

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum