RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Congelarea alimentelor - Sfaturi si recomandari

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Admin

Admin
Admin
Admin

Congelarea fructelor si legumelor



Vara a inceput sa-si deserte cornul abundentei. Piata rade de fucte, legume si zarzavaturi pline de culoare, vitamine si arome. Cum omul prevazator isi face iarna car si vara sanie, acum e sezonul sa-ti umpli congelatorul cu bunatatile verii.

Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate, este impiedicata inmultirea microorganismelor.

Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.

Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu distruge) enzimele responsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.

Pentru ca operatiunea de congelarea a fructelor si legumelor sa-ti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar si in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri.

  • Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.

  • Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

  • Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.

  • Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.

  • Incearca sa folosesti pungi de plastic speciale pentru congelat (sunt mai groase si nu se rup atat de usor). Ambalajul trebuie sa fie impermeabil la aer, apa si intact.

  • Ambaleaza alimentele in cantitati mici, cat ai nevoie la o singura masa sau sa prepari o mancare.

  • Pentru supe, ciorbe si tocanite, combina legumele si zarzavaturile intr-o singura punga cantitatile necesare la o reteta.

  • Strange cat mai bine pungile de plastic, ca sa scoti aerul (responsabil de oxidarea alimentelor) din jurul produselor.

  • Eticheteaza pungile, specificand cantitatea (in kg si/sau portii), continutul si data ambalarii. In acest fel, vei putea sa te orientezi mai usor printre pachetele din congelator, atunci cand le alegi pe cele necesare unei mese. De asemenea, incearca sa dispui in asa fel pachetele, incat produsele pe care le-ai pus primele la congelator sa fie si primele folosite.

  • Daca ai sertare de congelare rapida, pune intai pachetele aici si dupa cateva ore distribuie-le in restul compartimentelor. Cu cat alimentele ingheata mai repede, cu atat substantele nutritive, culoarea si aroma sunt pastrate mai bine. In plus, microorganismele nu se mai dezvolta si nu mai produc toxine.

  • Tine cont ca majoritatea fructelor si legumelor isi sporesc volumul prin congelare - apa continuta in ele ingheata. Asa ca, nu burdusi sertarele cu pungi de alimente si lasa putin spatiu deasupra si in jurul lor pana ingheata. In acest fel aerul rece circula mai rapid printre ele, iar alimentele se congeleaza mai repede.

  • Tine evidenta pungilor si pachetelor. Taie de pe lista tot ce scoti din congelator, altfel risti sa te bazezi pentru cina pe punga de mazare gatita acum doua saptamani.

  • Temperatura din interiorul congelatorului nu trebuie sa depaseasca -20/ -18 grade Celsius, pentru ca fructele si legumele sa se pastreze in conditii optime.

Daca pui in practica aceste sugestii nu te vei teme ca fructele si legumele puse in congelator s-ar putea strica. Iar iarna ta va mirosi a salata de vinete si prajitura pufoasa cu visine.

sursa

http://www.universulfamiliei.com

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum