RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Vitamina C - acidul ascorbic

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Vitamina C - acidul ascorbic Empty Vitamina C - acidul ascorbic Mier 13 Aug 2008 - 23:53

Admin

Admin
Admin
Admin

Vitamina C - acidul ascorbic


Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie innoit permanent.

Vitamina C are rol antioxidant, previne distrugerile facute de radicalii liberi care contribuie la procesul de imbatranire si la un intreg spectru de boli degenerative sau legate de imbatranire, inclusiv cancerul si bolile cardiovasculare. In plus, acidul ascorbic impiedica alti antioxidanti dintre vitamine, categorie in care intra si vitaminele A si E, sa fie oxidate, pastrandu-si astfel forta intreaga.

Ajuta la cresterea rezistentei organismului fata de o serie intreaga de boli, inclusiv infectiile si cancerul.

Doza zilnica recomandata: 60-100 mg.

Surse
Alimentele bogate in vitamina C includ broccoli, varza de Bruxelles, agrise negre, varza verde creata, guave, hrean, frunze de gulie, patrunjel si ardei gras. De asemenea, primele locuri pe lista le ocupa varza, conopida, arpagicul, gulii, pulpa de portocale, pulpa de lamaie, mustar verde, sfecla alba, papaya, spanac, capsuni si creson. Surse de cantitati moderate de acid ascorbic sunt sparanghelul, fasolea de Lima, sfecla, agrisele, coacazele, grepfruturile, lamaile verzi, fructele de padure, pepenii, barnele, cartofii, guliile. Observati ca fructele citrice, cum ar fi portocalele si grepfrutul, nu au cel mai inalt continut de acid ascorbic; in orice caz, coaja lor este bogata in bioflavonoide, substante care cresc cantitatea de vitamina C care este absorbita.

Acidul ascorbic este usor de distrus cand este expus la oxigen si acest proces este accelerat prin lumina si caldura. Legumele incep sa piarda vitamina C de indata ce sunt taiate. Sucul proaspat din portocale stoarse, care nu este chiar atat de bogat in vitamina C, incepe sa piarda rapid din rezerva de nutrient. Ca rezultat, nu mai exista aproape nici un pic de vitamina C daca vorbim despre sucul vandut in sticle sau in cutii de carton. Cand cercetatorii au analizat sucul de portocale, au gasit ca, in medie, sucul a pierdut cate 2% din continutul de vitamina C pentru fiecare zi o data ce a fost desfacut. Deoarece vitamina C este sensibila la caldura si se pierde cand se folosesc cantitati mari de apa la gatit, legumele ar trebui mancate crude sau fierte usor in abur ori gatite in cantitati mici de apa, pentru a retine cantitatea cea mai mare din acest nutrient.

Roluri si caracteristici ale vitaminei C
  • Este implicat in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;
  • Joaca un rol important in formarea osaturii si dentinei;
  • Intervine in metabolizarea anumitor aminoacizi, a acidului folic si a glucozei;
  • Participa la producerea glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori;
  • Contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene;
  • Neutralizeaza radicalii liberi, datorita rolului antioxidant;
  • Protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului;
  • Are actiune laxativa;
  • Revigoreaza vasele sanguine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori;
  • Faciliteaza absorbtia fierului;
  • Are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru victimele astmului;
  • Contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres.

Note utile
  • Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripei;
  • Este eliminata din sange dupa 4 ore de la administrarea ei;
  • Un fumator de 20 de tigari/zi prezinta un deficit de 25% de acid ascorbic si de 40% daca fumeaza mai mult de 20 de tigari/zi;
  • Acidul ascorbic se conserva mai mult timp in mediul acid;
  • Vitamina C nu vindeca nici un tip de cancer, dar contribuie la eliminarea toxinelor din organism;
  • Suplimentarea cu vitamina C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum creatinina, glucoza sanguina si urinara;
  • Unii specialisti nu recomanda guma de mestecat cu vitamina C pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor.

sursa

http://www.universulfamiliei.com

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum