Vitamina E
Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important – vitamina E. Aceasta are numeroase calitati, indispensabile pentru o viata sanatoasa. Vitamina E este liposolubila si sensibila la mediile alcaline si la oxidare.
Doza zilnica recomandata: 12-20 mg.
Surse
Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati (soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase (arahide, seminte de floarea-soarelui), germenii de cereale, legumele verzi (spanacul, in special), si rosiile reprezinta principalele surse de alimentare cu vitamina E. In cantitate foarte mica se gaseste in carne.
Roluri si caracteristici ale vitaminei E
- Datorita actiunii antioxidante previne aparitia cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase de radicalii liberi si agentii poluanti;
- Intareste sistemul imunitar;
- Permite o buna irigare sanguina in intregul organism;
- Limiteaza producerea de colesterol
- Controleaza eliminarea apei din organism
- Amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ; - Previne imbatranirea celulelor;
- Ajuta la preintampinarea producerii avorturilor
- Este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate feminina si masculina
- Ajuta la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene);
- Conserva “integritatea” vitaminei A;
- Atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);
- Are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sanguine;
- Accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.
Note utile
- Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale, le reduc continutul de vitamina E;
- Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane;
- Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua;
- Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice
sau hipercolesterolemiante.
sursa