Vitamina A - retinolul
Aceasta vitamina este prezenta in alimentele de origine animala. Ea se gaseste si in cele de origine vegetala, sub forma de beta-caroten, care in organism se transforma in vitamina A (beta-carotenul se mai numeste si provitamina A). Pentru a se transforma in retinol, beta-carotenul are nevoie de grasimi.
De asemenea, consumul de fructe si legume ce contin beta-caroten impiedica dezvoltarea anumitor tipuri de cancer: de stomac, esofag, plamani sau cel al aparatului genital feminin.
Alimentele bogate in caroten sunt:broccoli, morcovul, pepenele, spanacul).
Doza zilnica recomandata: 3 mg.
Surse:Sub forma de retinol, vitamina A se gaseste in ficatul de porc, de vita, de vitel, untura de peste, oua, produse lactate nedegresate;
Beta-carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul;
Retinolul se poate oxida la aer, lumina si este sensibil la gatirea alimentelor, pierzandu-si din proprietati.
Roluri si caracteristici ale vitaminei A
- Impiedica deteriorarea vederii, fiind considerata “vitamina ochilor”;
- Favorizeaza cresterea;
- Ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii tisulare si osoase;
- Participa la metabolizarea hormonilor steroizi;
- Este benefica pentru tratarea ranilor si a unor boli de piele.
Note utile
- Daca suferi de acnee, nu lua supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide;
- Nu consuma vitamina A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului;
- Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia vitaminei A;
- Daca esti fumator ia provitamina A pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea si creste rezistenta la infectii;
- Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele care consuma in mod frecvent alcool sau au un regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de vitamina A.
sursa