Tort Buburuza
Pentru blat:
- 4 oua
- 180gr zahar
- 1 lingurita sare
- 200gr faina
- 2 lingurite praf de copt
Pentru crema:
- 30gr gelatina
- 500 gr capsuni sau zmeura ( se pot pune si congelate )
- 300 gr zahar
- 400 gr frisca
- 400 gr smantana ( NU frisca lichida )
Pentru decor:
- bomboane
- sirop de ciocolata sau ciocolata neagra topita pentru a da culoare capului de buburuza
- sticsuri invelite in cioolata topita
- o ciocolata neagra pe care o taiem in jumatate, o intoarcem invers si scriem mesajul dorit ( eu am avut un fel de pix pentru decor )
- pasta de zahar rosie facuta astfel: 5gr de gelatina in foi pusa la inmuiat in apa, 50 gr de glucoza, 450gr zagar pudra ( cumparat deoacere cel de magazin contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste ), esenta de vanilie, colorant praf alimentar rosu ( se poate face si verde pentru verdeata pe care ar trebui sa stea buburuza, insa eu nu am gasit aceasta culoare aici ). Am pus pe foc mic glucoza ( in care am pus un pic de esenta de vanilie ) pana ce s-a topit si a devenit lichida, deci nu mai e groasa. Atentie ca nu trebuie sa fiarba. Am pus in ea la dizolvat gelatina care se hidratase intre timp. Se face apoi o gaura in zaharul praf si se varsa acest sirop. Daca e prea uscata compozitia se mai adauga 2-3 linguri de apa, daca e prea moale se adauga putin zahar. Eu aceasta pasta de zahar am amestecat-o cu compozitia de crema de capusne (ramasa ) si am decorat buburuza. Am intind-o mai usor asa.
Se inchinge cuportul la 170grade C.
Se unnge funsul formei cu unt. Ouale se bat 10 min. cu zaharul si sarea. Se inglobeaza faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Aluatul se pune in forma si se coace circa 30 min. Se lasa 5-10 min si se rastoarana pe un gratar/sita.
Eu am facut 2 blaturi, imi trebuia un cap la buburuza, dar acum depinde de imaginatia fiecaruia.. Pe cel de-al doilea l-am facut din reducerea ingredientelor la jumatate si coacerea lui intr-o forma mai mica.
Se inmoaie gelatina. Capsunele/zmeura se paseaza cu zahar. Se inglobeaza smantana. Se dizolva gelatina la bain-mae sau la microune pentru cateva secunde. Eu am pus-o in 30ml apa si am lasat-o la inmuiat 30 min dupa care am dizolvat-o la bain-mare. Dupa care se adauga cpmpozitiei de capusne/zmeura.
Se bate frisca si se inglobeaza cand compozitia se intareaste putin.
Forma de blat se taie in doua, transversal. Se tapeteaza cu folie tarnsparenta forma ( in felul acesta, veti scoate fara probleme tortul din forma ). Se insiropeaza blatul cu sirop de zahar ars ( eu am facut un lapte-caramel ). Se umple cu crema. Se insiropeaza si cel de-al doilea blat dupa care se aseaza capa peste crema. La sfarsit se rastoarna totul pe un platou ( eu am rasturnat totul e tava de copt pentru ca nu aveam o tava asa mare in casa ), se decoreaza cu crema ramasa, pasta de zahar si cu bomboane.
Se introduce in frigider cca. 3-4ore.
Finalul:
Este primul meu tort facut vreodata si ma mandresc tare mult ca s-a mancat si ca am putut sa duc traditia mai departe ( am avut "buburuze" la turta, la 1 an, la 2 ani si acum si la 3 anisori). Puteam sa cumpar dar nu buburuza pentru ca cei de aici nu fac la torturi "la imaginatia clientutului".
Pentru blat:
- 4 oua
- 180gr zahar
- 1 lingurita sare
- 200gr faina
- 2 lingurite praf de copt
Pentru crema:
- 30gr gelatina
- 500 gr capsuni sau zmeura ( se pot pune si congelate )
- 300 gr zahar
- 400 gr frisca
- 400 gr smantana ( NU frisca lichida )
Pentru decor:
- bomboane
- sirop de ciocolata sau ciocolata neagra topita pentru a da culoare capului de buburuza
- sticsuri invelite in cioolata topita
- o ciocolata neagra pe care o taiem in jumatate, o intoarcem invers si scriem mesajul dorit ( eu am avut un fel de pix pentru decor )
- pasta de zahar rosie facuta astfel: 5gr de gelatina in foi pusa la inmuiat in apa, 50 gr de glucoza, 450gr zagar pudra ( cumparat deoacere cel de magazin contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste ), esenta de vanilie, colorant praf alimentar rosu ( se poate face si verde pentru verdeata pe care ar trebui sa stea buburuza, insa eu nu am gasit aceasta culoare aici ). Am pus pe foc mic glucoza ( in care am pus un pic de esenta de vanilie ) pana ce s-a topit si a devenit lichida, deci nu mai e groasa. Atentie ca nu trebuie sa fiarba. Am pus in ea la dizolvat gelatina care se hidratase intre timp. Se face apoi o gaura in zaharul praf si se varsa acest sirop. Daca e prea uscata compozitia se mai adauga 2-3 linguri de apa, daca e prea moale se adauga putin zahar. Eu aceasta pasta de zahar am amestecat-o cu compozitia de crema de capusne (ramasa ) si am decorat buburuza. Am intind-o mai usor asa.
Se inchinge cuportul la 170grade C.
Se unnge funsul formei cu unt. Ouale se bat 10 min. cu zaharul si sarea. Se inglobeaza faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Aluatul se pune in forma si se coace circa 30 min. Se lasa 5-10 min si se rastoarana pe un gratar/sita.
Eu am facut 2 blaturi, imi trebuia un cap la buburuza, dar acum depinde de imaginatia fiecaruia.. Pe cel de-al doilea l-am facut din reducerea ingredientelor la jumatate si coacerea lui intr-o forma mai mica.
Se inmoaie gelatina. Capsunele/zmeura se paseaza cu zahar. Se inglobeaza smantana. Se dizolva gelatina la bain-mae sau la microune pentru cateva secunde. Eu am pus-o in 30ml apa si am lasat-o la inmuiat 30 min dupa care am dizolvat-o la bain-mare. Dupa care se adauga cpmpozitiei de capusne/zmeura.
Se bate frisca si se inglobeaza cand compozitia se intareaste putin.
Forma de blat se taie in doua, transversal. Se tapeteaza cu folie tarnsparenta forma ( in felul acesta, veti scoate fara probleme tortul din forma ). Se insiropeaza blatul cu sirop de zahar ars ( eu am facut un lapte-caramel ). Se umple cu crema. Se insiropeaza si cel de-al doilea blat dupa care se aseaza capa peste crema. La sfarsit se rastoarna totul pe un platou ( eu am rasturnat totul e tava de copt pentru ca nu aveam o tava asa mare in casa ), se decoreaza cu crema ramasa, pasta de zahar si cu bomboane.
Se introduce in frigider cca. 3-4ore.
Finalul:
Este primul meu tort facut vreodata si ma mandresc tare mult ca s-a mancat si ca am putut sa duc traditia mai departe ( am avut "buburuze" la turta, la 1 an, la 2 ani si acum si la 3 anisori). Puteam sa cumpar dar nu buburuza pentru ca cei de aici nu fac la torturi "la imaginatia clientutului".