Alimente fara sare indicate in regimul hiposodat
Atunci cand doctorul va indica sa respectati un regim hiposodat strict, asa cum este in cazul in care urmati un tratatament pe baza de cortizon sau rinichii va sunt afectati ori aveti o presiune arteriala crescuta, este foarte important sa cunoasteti care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitati, care sunt acelea pe care le puteti consuma, insa cu o oarecare precautie si, in sfarsit, alimentele “prietene”,de care va puteti bucura fara restrictii.
Astfel, trebuie retinut ca majoritatea produselor pe care le puteti cumpara deja preparate contin o cantitate mai mare sau mai mica de sodiu.
LACTATE si BRANZETURI
Produsele lactate si branzeturile (untul sarat, margarina, telemeaua, cascavalul, banza feta, camembert, parmezan, cremele de branza si toate celelalte tipuri de branzeturi pe care le puteti gasi in comert) contin o cantitate mare de sare si de aceea, in cazul lor nu ar trebui sa existe nici o abatere. In schimb va puteti bucura de casul fara sare, branza de vaci, untul fara sare, iaurturi, frisca, inghetata (atentie insa la conservanti si daca produsul nu contine sare!) si de lapte. In toate cazurile, insa, nu ar trebui sa abuzati de produsele pe baza de lapte, intrucat acesta contine, in mod natural, o cantitate destul de mare de sodiu. Astfel, o ceasca de lapte are aproximativ 125 mg de sodiu. Interesant este si faptul ca produsele lactate degresate contin o cantitate mai mare de sodiu decat cele mai grase!
MEZELURILE
Aceleasi indicatii sunt valabile si in cazul carnii si al produselor din carne. Mezelurile, carnea conservata, afumata sau sarata sunt total contraidicate in cazul un regim hiposodat strict. In schimb carnea proaspata sau congelata este permisa, intrucat nu are un continut foarte ridicat de sodiu natural (50-80 mg de sodiu/100 g de carne).
Ouale pot fi consumate si ele fara prea multa grija, intrucat un ou nu contine mai mult de 65 mg de sodiu.
PESTE
Pestele proaspat sau congelat este, de asemenea, un aliment “prieten”, datorita continutului relativ scazut de sodiu (45-85 mg de sodiu/100 g de carne de peste). Dar, mare atentie! Carnea de crab contine, in mod natural, o cantitate foarte mare de sodiu(aproximativ 619 mg/100 g)! In ceea ce priveste homarii, crevetii sau scoicile…mai bine doar ii gustati. Cat despre caviar, sardine si celelalte conserve de peste, peste afumat sau sarat, este mai mult decat evident ca va trebui sa renuntati la acestea pe durata regimului.
LEGUME si FRUCTE
Legumele si fructele sunt prietenii nostri atunci cand trebuie sa urmam un regim hiposodat! Atata vreme cat sunt proaspete sau congelate ori preparate fara sare, aceste alimente nu prezinta pericolul de a acumula prea mult sodiu in organism. Mai mult, unele dintre ele, prin fierbere, isi pierd o mare parte din acest mineral. Exista insa unele exceptii, anume legumele care contin o cantitate sporita de sodiu natural si ar trebui consumate cu oarecare retinere de catre cei care iau doze mai mari de cortizon. Astfel este spanacul, telina, morcovul sau sfecla. De asemenea, conservele de legume contin in cele mai multe cazuri sare si trebuie evitate. In ceea ce priveste fructele, acestea pot fi mancate fara restrictii, o concentratie mai mare de sodiu avand doar fructele uscate precum stafidele, caisele si merele uscate sau smochinele. Nucile, alunele, ori arahidele, atat timp cat nu sunt preparate cu sare, pot fi rontaite in liniste.
BAUTURI
Asa cum spuneam, desi corpul are nevoie de catitati mari de lichide pentru a mentine sanatatea rinichilor, pentru hidratare, dar si pentru a elimina sodiul din organism, unele bauturi pot fi inselatoare! Acest fapt se datoreaza atat apei care poate contine cantitati destul de mari de sodiu, mai ales cea minerala, cat si ingredientelor sau conservantilor folositi. Cu toate acestea, consumul moderat nu poate fi considerat ca prezentand vreun risc. Atentie insa la anumite combinatii, precum capuccino sau ciocolata calda care pot contine chiar sare, precum si la unele bauturi energizante care contin mai multe ingrediente pe baza de sodiu! In toate cazurile, eticheta este cea care va va servi drept ghid.
BRUTARIE si PATISERIE
In ceea ce priveste produsele de brutarie si de patiserie, acestea prezinta siguranta doar in situatia in care se specifica faptul ca nu sunt preparate cu sare. In realitate, acest lucru nu se intampla decat in cazul painii. Pentru toate celelalte produse nu exista decat o singura proba: cea a gustatului. Si nu va sfatuiesc sa o aplicati decat daca tratamentul cu cortizon s-a diminuat considerabil. In plus, majoritatea produselor de patiserie contin in aluat sare, asa incat este bine sa le evitati.
PRODUSE SEMIPREPARATE, SOSURI si FASTFOOD
In sfarsit, nu mai trebuie insistat asupra interdictiei sosurilor, mustarului, ketchup-ului gata preparate si care sunt “gustos” de sarate.
CONDIMENTE
Fireste, hrana nu ar fi atat de atragatoare daca nu ar fi aromata si variata in gust. De aceea, reprezinta o veste buna faptul ca puteti folosi cu toata libertatea condimente, precum ierburi aromate, piper, ardei iute, otet sau lamaie, usturoi sau ceapa, exceptie facand, desigur, serile cand aveti intalnire.
sursa
Atunci cand doctorul va indica sa respectati un regim hiposodat strict, asa cum este in cazul in care urmati un tratatament pe baza de cortizon sau rinichii va sunt afectati ori aveti o presiune arteriala crescuta, este foarte important sa cunoasteti care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitati, care sunt acelea pe care le puteti consuma, insa cu o oarecare precautie si, in sfarsit, alimentele “prietene”,de care va puteti bucura fara restrictii.
Astfel, trebuie retinut ca majoritatea produselor pe care le puteti cumpara deja preparate contin o cantitate mai mare sau mai mica de sodiu.
LACTATE si BRANZETURI
Produsele lactate si branzeturile (untul sarat, margarina, telemeaua, cascavalul, banza feta, camembert, parmezan, cremele de branza si toate celelalte tipuri de branzeturi pe care le puteti gasi in comert) contin o cantitate mare de sare si de aceea, in cazul lor nu ar trebui sa existe nici o abatere. In schimb va puteti bucura de casul fara sare, branza de vaci, untul fara sare, iaurturi, frisca, inghetata (atentie insa la conservanti si daca produsul nu contine sare!) si de lapte. In toate cazurile, insa, nu ar trebui sa abuzati de produsele pe baza de lapte, intrucat acesta contine, in mod natural, o cantitate destul de mare de sodiu. Astfel, o ceasca de lapte are aproximativ 125 mg de sodiu. Interesant este si faptul ca produsele lactate degresate contin o cantitate mai mare de sodiu decat cele mai grase!
MEZELURILE
Aceleasi indicatii sunt valabile si in cazul carnii si al produselor din carne. Mezelurile, carnea conservata, afumata sau sarata sunt total contraidicate in cazul un regim hiposodat strict. In schimb carnea proaspata sau congelata este permisa, intrucat nu are un continut foarte ridicat de sodiu natural (50-80 mg de sodiu/100 g de carne).
Ouale pot fi consumate si ele fara prea multa grija, intrucat un ou nu contine mai mult de 65 mg de sodiu.
PESTE
Pestele proaspat sau congelat este, de asemenea, un aliment “prieten”, datorita continutului relativ scazut de sodiu (45-85 mg de sodiu/100 g de carne de peste). Dar, mare atentie! Carnea de crab contine, in mod natural, o cantitate foarte mare de sodiu(aproximativ 619 mg/100 g)! In ceea ce priveste homarii, crevetii sau scoicile…mai bine doar ii gustati. Cat despre caviar, sardine si celelalte conserve de peste, peste afumat sau sarat, este mai mult decat evident ca va trebui sa renuntati la acestea pe durata regimului.
LEGUME si FRUCTE
Legumele si fructele sunt prietenii nostri atunci cand trebuie sa urmam un regim hiposodat! Atata vreme cat sunt proaspete sau congelate ori preparate fara sare, aceste alimente nu prezinta pericolul de a acumula prea mult sodiu in organism. Mai mult, unele dintre ele, prin fierbere, isi pierd o mare parte din acest mineral. Exista insa unele exceptii, anume legumele care contin o cantitate sporita de sodiu natural si ar trebui consumate cu oarecare retinere de catre cei care iau doze mai mari de cortizon. Astfel este spanacul, telina, morcovul sau sfecla. De asemenea, conservele de legume contin in cele mai multe cazuri sare si trebuie evitate. In ceea ce priveste fructele, acestea pot fi mancate fara restrictii, o concentratie mai mare de sodiu avand doar fructele uscate precum stafidele, caisele si merele uscate sau smochinele. Nucile, alunele, ori arahidele, atat timp cat nu sunt preparate cu sare, pot fi rontaite in liniste.
BAUTURI
Asa cum spuneam, desi corpul are nevoie de catitati mari de lichide pentru a mentine sanatatea rinichilor, pentru hidratare, dar si pentru a elimina sodiul din organism, unele bauturi pot fi inselatoare! Acest fapt se datoreaza atat apei care poate contine cantitati destul de mari de sodiu, mai ales cea minerala, cat si ingredientelor sau conservantilor folositi. Cu toate acestea, consumul moderat nu poate fi considerat ca prezentand vreun risc. Atentie insa la anumite combinatii, precum capuccino sau ciocolata calda care pot contine chiar sare, precum si la unele bauturi energizante care contin mai multe ingrediente pe baza de sodiu! In toate cazurile, eticheta este cea care va va servi drept ghid.
BRUTARIE si PATISERIE
In ceea ce priveste produsele de brutarie si de patiserie, acestea prezinta siguranta doar in situatia in care se specifica faptul ca nu sunt preparate cu sare. In realitate, acest lucru nu se intampla decat in cazul painii. Pentru toate celelalte produse nu exista decat o singura proba: cea a gustatului. Si nu va sfatuiesc sa o aplicati decat daca tratamentul cu cortizon s-a diminuat considerabil. In plus, majoritatea produselor de patiserie contin in aluat sare, asa incat este bine sa le evitati.
PRODUSE SEMIPREPARATE, SOSURI si FASTFOOD
In sfarsit, nu mai trebuie insistat asupra interdictiei sosurilor, mustarului, ketchup-ului gata preparate si care sunt “gustos” de sarate.
CONDIMENTE
Fireste, hrana nu ar fi atat de atragatoare daca nu ar fi aromata si variata in gust. De aceea, reprezinta o veste buna faptul ca puteti folosi cu toata libertatea condimente, precum ierburi aromate, piper, ardei iute, otet sau lamaie, usturoi sau ceapa, exceptie facand, desigur, serile cand aveti intalnire.
sursa