RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Florile de apartament si ingrijirea lor

2 participanți

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 3]

1Florile de apartament si ingrijirea lor Empty Florile de apartament si ingrijirea lor Joi 19 Mar 2009 - 15:31

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Cu venirea primaverii m-a apucat un chef nebun de a cultiva niste floricele, plus k asta mica este inebunita dupa ele, se trezeste de dim, isi ia stropitoare si zice: hai la foaie (hai la floare)...
Si pentru ca sunt absolut noua in d'ale floricelelor (doar daca nu este vorba de Fifi si floricele - ca despre alea stiu totul ) as avea nevoie de cateva sfaturi...
Ma intereseaza doar plantele cu flori... ce putem cultiva in apartament? cum le ingrijesc? etc.

deocamdata am o muscata foarte frumoasa (a fost dragostea la prima vedere), panselute, si bineinteles nu puteau lipsi Violeta si Primula (urmeaza sa achizitionam si Floare de nu-ma-uita )

deci ma intereseaza asa:
- cum le ud si la cate zile
- sa tin la soare sau la umbra
- daca pot pune mai multe floricele diferite intr-un ghiveci din ala lung
- am inteles k trebuie sa mut violeta intr-un ghiveci mai mare, cum o fac?
- ce putem cultiva in apartament (doar alea cu floricele)?

atat deocamdata, dar cu siguranta voi reveni

Florile de apartament si ingrijirea lor Floricele



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:14, editata de 1 ori

Admin

Admin
Admin
Admin

In ceea ce priveste violea de Parma presupun pot sa-ti dau mai multe sfaturi dar sincer in poza ta nu o vad. Sper ca nu te referi la ghiveciul cu tavita portocalie ca aia e tot primula. De altfel pe astea chiar trebuie pe amandoua sa le muti intr-un ghiveci mai mare si sa le tii afara daca e posibil. Rezita foarte bine in gradina aceasta planta.

In ceea ce priveste mai multe flori intr-un ghiveci lung(=jardiniera) e posibil dar sa fie apropiate, adica ori aceeasi specie de flori dar de culori diferite ori flori care au nevoie de aceeeasi ingrijire. Sincer eu as combina eventual muscate cu begonii sau floricele mici gen craite, micsunele, floarea leului.

Acum despre Violeta de Parma: cate una in fiecare ghiveci, nu necesita ghiveci mare, periodic trebuie sa ii rupi frunzele mari si s-o cureti de florile care sunt trecute.
Se separa de pui atunci cand ii schimbi pamantul, in special primavara( luna martie e cea mai potrivita) sau toamna.
Se tine doar in casa, are nevoie de lumina multa, dar sa nu cada razele soarelui direct pe ea. De aceea cel mai bine e sa fie asezata in interior la ferestrele dinspre nord.
Nu se uda niciodata in ghiveci ci numai in tavita. Apa care cade pe frunzele ei o face sa se topeasca. Daca uzi ceva frunze din greseala e preferabil sa le rupi imediat.
Ca sa infloreasca cat mai des e bine sa nu-i lasi foarte multe frunze.
Frunzele rupte le poti folosi pentru inmultire: se pun intr-un pahar cu apa (doar coditele sa stea in apa) si se planteaza intr-un ghiveci dupa ce dau radacini( procesul poate dura si peste o luna). Se pot planta direct frunzele si in ghiveci dar sunt pretentioase si deseori se topesc. Eu am avut mai mult succes tinandu-le in paharul cu apa.

Daca mai ai intrebari, atat cat stiu, iti raspund cu placere.
Frunzele

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris:Sper ca nu te referi la ghiveciul cu tavita portocalie ca aia e tot primula.

hmmmm, eu am crezut k aia e violeta
deci tre sa iau si o violeta acum

si ceva despre ingrijirea primulei? k nu prea am gasit

merci mult, o sa te bat la cap cu topicul asta, k na.... acum ne-am apucat de "gradinarit"

Admin

Admin
Admin
Admin

Poti sa ma bati la cap ca poate ma reapuc si eu cu ocazia asta. Imi pare rau ca am lasta deoparte aceasta indeletnicire pt ca am avut flori foarte frumoase si multe. Cand m-am mutat aici am venit cu o daci si un olsit amandoua pline de ghivece cu pasageri doar pe locurile din fata si mai pusesem ceva ghivece mari si in camionul cu care am transportat mobila si lucrurile. Acum..cred ca mai am doar vreo 10 ghivece si asta pt ca din lipsa spatiului adecvat nu m-am mai ocupat de ele mult timp.

Violeta daca vrei sa-ti cumperi...sa stii ca sunt foarte pretentioase dar odata ce le gasesti locul si intri intr-o oarecare rutina cu ele atunci sunt superbe.

Despre primule nu stiu multe. Am avut odata una cumparat din magazin si pt ca n-am mutat-o repede intr-un ghiveci mai mare mi-a murit imediat. Practic asta cand o primesti trebuie deja s-o si muti.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

MNiko a scris: Practic asta cand o primesti trebuie deja s-o si muti.

si cum o mut?
iau un ghiveci mare, asa? si...? cum practic o mut incolo? k le mut pe amandoua...



P.S. intre timp am gasit ceva despre primule:


In general sunt plante necostisitoare, dar necesita o oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Ca plante de interior, sunt decorative doar cateva luni, pe perioada infloririi, prin urmare sunt tratate ca plante anuale si aruncate dupa trecerea florilor.
Cultivate in gradina, ele infloresc pe parcursul a catorva ani buni, fapt ce ne face nu doar sa le admiram indelung in fiecare primavara sau toamna, ci si sa le ingrijim ca pe majoritatea plantelor perene.
Fiind sensibile la factorii de mediu, tinute mult timp in interior in ghivece, se imbolnavesc usor. Sunt pretentioase privind ventilatia, acest lucru insemnand ca rezista numai in spatiile foarte bine aerisite, cum sunt terasele deschise sau gradinile, necesitand un anume nivel de umiditate a aerului si udari regulate si atente.
Pozitionarea intr-un spatiu cu aer prea umed si fara o aerisire/ventilatie corespunzatoare, le face sensibile la daunatori si la mucegaiuri, existand riscul de a fi atacata de Botrytis cinerea (mucegaiul cenusiu), pe cand o atmosfera prea inchisa dar uscata le poate provoca o invazie de paianjen rosu (Tetranychus urticae).
Se simt foarte bine in gradina, cand sunt plantate in spatii, largi aerisite si usor umbrite. Le prieste un sol fertil si bine drenat, in care vor inflori abundent in fiecare an, pamanturile argiloase si nisipoase afectandu-le in mod vizibil calitatea si cantitatea infloririi.
Majoritatea speciilor infloresc incepand cu luna martie si pana in mai, iar la mijlocul verii plantele intra in repaus, partea aeriana uscandu-se treptat si disparand in final cu totul.

Admin

Admin
Admin
Admin

Uite pe astea le poti muta pe amandoua intr-o jardiniera mica sau daca iti mai cumperi cateva poti sa folosesti o jardiniera mai mare.

Cum se muta o planta:
Iti trebuie: Pamant, ghiveciul nou, floarea, eventual niste pietricele mici, unelte de gradinarit.
Cand muti o planta sau o pui pt prima data in ghiveci e bine sa nu folosesti doar pamant de florarie: il amesteci in diverse proportii cu pamantul din ghivecele pe care le ai deja. Cu ocazia asta poti sa improspatezi si pamantul din celelalte ghivece. E un momet bun, acum in martie sa faci asta.
In primul rand apuci floarea din ghiveci de tulpina cat mai aproape de pamant si incerci s-o scoti cu totul din ghiveci. Te poti folosi de un cutit si procedezi ca atunci cand scoti o prajitura dintr-o tava. Dupa ce ai scos floarea, cu grija incepi sa indepartezi pamatul din jurul radacinii, dar nu pe tot. Trebuie sa lasi radacinile cat de cat acoperite de pamant. Pamantul indepartat il amesteci cu cel de florarie.
In ghiveciul nou pui mai intai cateva pietricele(unele flori necesita neaparat dar majoritatea nu) apoi le acoperi de pamant, cam 2-3 cm. Asezi apoi floarea astfel incat toata radacina ei sa fie in interiorul ghiveciului si umplii cu pamant pe langa ea apasand pamantul ca sa sustina planta. Ghiveciul nu se imple total cu pamant. De obicei are o dunga cam la 1-2 cm de margine si o poti folosi pe aceea ca punct de reper. Se uda planta, se umple ghiveciul cu apa pana la margine si se lasa pana se inghite toata apa. Apoi se completeaza cu pamant daca e nevoie.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

deja am scos primulele afara, si maine sau in we - o sa le mut intr-un ghiveci mai mare...
dar mai am o intrebare, cat de mare tre sa fie ghiveciul? avand in vedere k primulele nu sunt foarte inalte...
si... de unde fac rost de pietricele? se gasesc la florarii sau pot folosi orice fel de petricele?

Admin

Admin
Admin
Admin

Eu am folosit pietricele de rau pe care le-am adunat cand mergeam la iarba verde. Cred insa ca sunt si unele speciale care se gasesc prin florarii dar nu stiu exact.

Nu stiu sa-ti spun cat de mare sa fie ghiveciul. Cauta sa fie cam dublu fata de cel in care le ai.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Florile de apartament si ingrijirea lor


Intotdeauna florile si plantele de apartament au adus o nota de prospetime si de viata in casele oamneilor, bucurandu-i cu o pata de culoare si oferindu-le o parte din oxigenul necesar. Pentru ingrijirea lor este nevoie de cateva cunostinte de baza. Hrana potrivita
Hranei trebuie acordata o importanta sporita. Nu orice fel de ingrasamant se potriveste tuturor tipurilor de flori de apartament. Plantele trebuiesc hranite mai ales in perioada de inflorire.

Ingrasamintele le puteti gasi sub forma de praf sau sub forma lichida. Aplicarea ingrasamintelor se face de doua ori pe saptamana in perioada de inflorire sau o data pe luna in perioadele normale de crestere. Ingrasamintele bune contin potasiu, azot si fosfati.

Daca folostiti ingrasaminte sub forma de pulbere, inainte de utilizare trebuie dizolvat intr-o cantitate mica de apa care apoi este amestecata cu apa cu care udati florile. Daca folositi ingrasamantul lichid, amestecati cantitatea potrivita cu apa de udat. Cititi cu mare atentie instructiunile si respectati dozajul; daca dozajul este prea mare puteti face rau florilor.

Lumina
Toate plantele de apartament sunt iubitoare de lumina, insa exista si cateva exceptii, cum ar fi plante care indragesc umbra sau lumina difuza, care nu vine direct de la soare. Plantele care infloresc au nevoie de lumina si recomandat ar fi sa le asezati in locuri unde lumina soarelui bate toata ziua.

Frunze sanatoase
Frunzele plantelor de apartament trebuiesc mentinute curate pentru ca planata sa se poata dezvolta cat mai frumos. Pe frunzele care nu pot fi sterse pulverizati apa si lasati-le sa respire. Plantele cu frunze mari si viguroase trebuie sterse cu o carpa moale si curata din bumbac. Incercati sa taiati frunzele si florile uscate pentru ca acestea le impiedica pe cele sanatoase sa creasca.

Udatul
Trebuie stiut faptul ca nu tuturor plantelor de apartament le merge bine cu apa de la robinet, mai ales daca nivelul hipocloritului este ridicat. Apa folosita pentru udatul plantelor e bine sa fie tinuta cel putin o zi intr-un recipient descoperit si abia dupa aceea sa fie folosita pentru udat; este recomandat ca apa folosita pentru udat sa fie la temperatura camerei.

Florile de apartament care sunt expuse direct la soare este recomandat sa fie udate abia dupa lasarea intunericului. Nu pulverizati apa pe frunzele plantelor in timpul diminetilor calduroase pentru ca acest lucru le poate provoca arsuri.

Pamantul
Toate plantele se simt bine si pot creste normal daca pamantul este fertilizat, bine afanat, aerisit si care da voie apei sa il penetreze. Pamantul de flori il gasiti atat in magazinele specializate cat si in in supermarket. Acest tip de pamant contine turba si pamant de frunza si se numeste pamant de sera. Florile de apartament delicate precum Violeta, Gloxiniile au nevoie de un alt amestec de pamant format din turba fibroasa in amestec cu nisip si pamant cu frunze.

Pamantul trebuie schimbat o data pe an. Lasati floarea neudata cateva zile, folositi un cutit ca sa dezlipiti pamantul de ghiveci. Scoateti planta din ghiveci si indepartati pamantul de pe radacinile plantei cu grija. Replantati floarea intr-un ghiveci ca pamant proaspat si udati-o cu apa cu ingrasamant; lasati-o cateva zile sa-si revina. Nu incercati sa aplicati aceeasi metoda si pentru plantele extrem de fragile pentru ca riscati sa le rupeti. Incercati sa indepartati o parte din pamantul din ghiveci cu o lopatica dupa ce ati udat planta indeajuns. Apoi umpleti inapoi ghiveciul cu pamant proaspat.

Ghiveciul
Pentru ca plantele de apartament sa se simta bine au nevoie de ghivece pe masura lor. Daca planta a crescut, iar ghiveciul este prea mic este momentul sa-l schimbati si in acelasi timp aveti ocazia sa inlocuiti si pamantul. Cele mai recomandate ghivece sunt cele din lut deoarece porii vasului permit florii sa respire lucru care nu este valabil in cazul celor de plastic. Trebuie verificat daca vasul are gauri de drenaj la baza; aceste gauri fac ca surplusul de apa sa nu raman in ghiveci, iar radacinile plantei nu putrezesc. O planta pusa intr-un ghiveci fara drenaj este o planta condamnata.

Daca sunteti adeptii ghivecelor de plastic este recomandat ca acestea sa le folositi numai pentru plante care nu sunt expuse luminii directe a soarelui.

Intretinere
Pentru ingrijirea unei plante de apartament trebuie sa stiti anumite lucruri despre ea, cum ar fi: de unde provine, cat de des trebuie udata, ce tip de sol ii prieste, de cata lumina solara are nevoie si cat de des trebuie hranita. Unele plante au tendinta sa se intoarca dupa razele soarelui sau sa creasca numai inspre lumina. Este bine sa rasuciti periodic ghiveciul cativa centimetri pentru a ajuta plante sa creasca uniform. Trebuie tinut cont ca exista plante de apartament carora nu le place sa fie mutate precum Craciunita sau Trandafirul chinezesc. Aceste plante dupa mutare isi pierd florile, iar frunzele li se ingalbenesc; incercati sa evitati sa le mai schimbati locul frecvent.


Florile de apartament si ingrijirea lor

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Ce flori in ce ghivece punem

O planta de apartament nu se pune la intamplare intr-un ghiveci pe care il ai mai repede la indemana. Fiecare tip de planta prefera un ghiveci anume si atunci tu trebuie sa ai grija sa-i oferi asta daca vrei ca ea sa supravietuiasca cat mai mult. Pe aceasta tema am vorbit cu specialistul care m-a lamurit ce plante in ce ghivece se potrivesc.

Daca pana acum obisnuiam sa-mi plantez cele cateva plante la intamplare, in ghivecele pe care le gaseam prin casa sau pe la magazin, dupa ce am vorbit cu domnul Rosulescu Bogdan, inginer horticultor la SC RO-BO-LI Agro SRL, m-am lamurit ca nu este bine sa pun plantele haotic in ghivece si ca cel mai bine ar fi sa-i ascult sfaturile.


Tipurile de ghivece si cateva detalii despre ele

“Ghivecele cele mai des intalnite pentru plantele de apartament si gradina sunt cele confectionate din plastic si lut. Fiecare dintre aceste doua tipuri prezinta avantaje si dezavantaje. Mai rar intalnite sunt ghivecele din lemn.

Cele din lut sunt recomandate, datorita aerisirii radacinilor, argila din care sunt confectionate fiind pe placul plantelor, in comparatie cu plasticul. Dezavantajul lor consta in faptul ca sunt mai grele, mai greu de intretinut datorita microorganismelor care se dezvolta pe peretii interiori, ghivecele se racesc mai repede si se sparg usor.

Cele din plastic sunt mai usoare, mai ieftine, mai usor de intretinut. Le lipseste insa porozitatea, retin apa in exces si pot duce la putrezirea radacinilor.
Ambele tipuri de ghivece se gasesc in multe forme si culori. Alegerea lor se face in functie de specia cultivate”, spune domnul Rosulescu Bogdan.


De ce sa nu folosim ghivece de lemn

Rar mai vad ghivece de lemn, intalneam multe cand eram mica pe scara blocului cand cate o vecina isi mai scotea ficusul si facea curatenie generala in casa. “Cele din lemn putin intalnite, datorita faptului ca se degradeaza in timp sub actiunea apei. Udand planta, apa se infiltreaza in lemn, acesta ramane umed, reprezinta mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor daunatoare plantelor, cel mai des aparand mucegaiul. Imprima un miros urat, planta are de suferit si in final o pierdem”, spune domnul Rosulescu Bogdan.


Florile si tipurile de ghivece pe care le prefera

L-am rugat pe domnul Rosulescu Bogdan sa faca o mica lista cu principalele plante, pe care le are mai toata lumea in casa si ghivecele pe care le prefera.

Muscatele curgatoare ( Pelargonium peltatum ), tot mai des intalnite la noi in ultimii ani..se recomanda ghivece agatatoare sau jardinierele, pentru a oferi plantei un aspect cat mai placut.

Dracaena prefera ghivecele cu diametru mare si inaltime mica, in functie de marimea plantelor. Mare grija la transplantare si alegerea ghiveciului, sa fie cu doua marimi peste vechiul ghiveci din care transplantam. Planta creste, ghiveciul ramane mic, radacinile nu se dezvolta normal si stabilitatea nu este asigurata pentru ca plantele sa nu aiba de suferit. Se pot folosi ghivece din plastic sau lut.

Pheonix - cel mai cunoscut palmier de la noi din tara, cultivat in apartamente, iar vara fiind scos afara pe terase sau in gradini. Poate fi cultivat in ghivece din plastic, lemn sau lut, atentie sporita la marimea ghiveciului, transplantarea facandu-se in concordanta cu cresterea plantei.

Petunia care se gaseste intr-o multitudine de culori si este printre cele mai iubite flori. Rasadurile se planteaza in ghivece de diferite forme, marimi si culori. Poti opta pentru ghivece de dimensiuni mici, in care vom avea o singura planta sau ghivece mai mari sau jardinière, unde putem combina plante cu flori divers colorate. Se recomanda atat ghivece rotunde, nu foarte inalte cat si jardinierele.

Trandafirii pitici ( Minirosa ) pot decora spatiile exterioare, gradini sau terase, in ghivece de dimensiuni diferite. Poti planta solitar sau mai multe plante intr-un ghiveci sau jardiniera. Atentie sporita pe timpul iernii, ghivecele sau jardinierele cu plante trebuie protejate impotriva inghetului.


Ce flori in ce ghivece punem

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Ieri am primit alocatia, asa k astazi mi-am reintregit "gradina cu floricele", mi-am luat cate o floricica din floarea de nu-ma uita, petunie, violeta de Parma si calceolaria, dar si 6 panselute simple. Am mai lut 2 jardiniere lungi, 2 ghivece si 2 pungi cu pamant a cate 10 kg.
Intr-o jardiniera am pus 5 panselute, iar in cealalta am pus 2 primule, o panseluta portocalie si o petunie. Am schimbat ghiveciuri la muscata si la floarea de nu-ma-uita, a ramas sa mai schimb la carceolaria si la violeta de Parma (dar asta mai spre sfarsitul saptamanii, sa mai fac rost de niste bani, k daca merg in piata sigur mai gasesc o floricica frumoasa)
Sonia a fost cat se poate de suparata caci teoretic iesisem cu trici la plimbare, cand de colo, am pus pe scaunelul de la trici pungile cu pamant si jardinierele cu flori...


Florile de apartament si ingrijirea lor Picture061

Florile de apartament si ingrijirea lor Floricele1-1

Florile de apartament si ingrijirea lor Floricele2

Florile de apartament si ingrijirea lor Violetadeparmasipanselute

Florile de apartament si ingrijirea lor Calceolariasimuscata



Ultima editare efectuata de catre Sonia's mom in Mar 7 Apr 2009 - 12:23, editata de 2 ori

Admin

Admin
Admin
Admin

Un pupic dulce pentru suparici .

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

pupiceiiiii

Vizitato

Anonymous
Vizitator

mi s-au cam ofilit floricelele de la muscata, si acum eram in cautarea unui remediu si am gasit articolul asta:


Cum recuperam petunia si muscata curgatoare ?


In perioada de vara cand plecam in vacanta, avem surpriza neplacuta ca la intoarcere, sa vedem cat de mult au suferit florile in absenta noastra.

Daca plantele s-au depreciat, nu trebuie sa va suparati si sa e desfiintati din jardinierele sau ghivecele din care cu putin timp in urma va infrumusetau casa, gradina ori balconul. Ele se pot reface cu putin ajutor.

Ca urmare a unei udari neregulate sau a unor atacuri de boli si daunatori, muscatele curgatoare si mai ales petuniile pierd frunzele de la baza tulpinii, care se ingalbenesc si se usuca. Raman doar cu cateva flori si frunze in varful lastarilor.

Cum procedati pentru a ajuta aceste plante sa se refaca:

Curatati intai frunzele uscate, iar cu un foarfece taiati lastarii deasupra unui mugure. In functie de cat eliminati din lungimea lastarilor, fortati planta sa se imbrace cu alte brate, de aceea este bine ca taierea sa o faceti cat mai la baza tulpinii.

Noii lastari vor asigura flori pana toamna tarziu, iar planta isi va reface in intregime si aparatul foliar, adica frunzele.

Dupa taiere va recomand sa aplicati un tratament foliar preventiv (daca planta nu a fost afectata de boli sau daunatori) cu o solutie de Mospilan, Nissorun sau Bavistin. Tot cu acestea puteti face si tratamente curative.

La sol utilizati un ingrasamant pentru plante cu flori sau Revital (produs de refacere a plantelor care au suferit).

In continuare, pe durata de vegetatie, aplicati o data pe saptamana ingrasamant, iar daca este cazul si tratament.

Bolile si daunatorii frecvent intalniti la petunii sunt:

Fainarea - atacul se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si pe tulpini. Partile atacate prezinta zone acoperite cu un praf albicios, cu aspect prafos. In conditii favorabile, zonele atacate se unesc, acoperind partial sau total frunzele. O combateti cu Rubigan 0,03% sau Bavistin 10 WP 0,1%.;

Paianjenul - ataca toate partile aeriene ale plantelor, in special frunzele. Acestea capata un aspect marmorat, reprezentat de puncte de decolorare comasate pe marginea frunzei si intre nervuri, care corespund intepaturilor de paianjen.

In conditii de infestare puternica, se poate observa o panza de fibre matasoase care inconjoara partile atacate. Nissorun 10 combate toate tipurile de paianjen. Aplicati o concentratie de 0,03% ;

Musculita alba - intreg ciclul de evolutie al insectei are loc pe partea inferioara a frunzelor. Plantele au un aspect usor decolorat, punctiform pe frunze, iar pe partea superioara a acestora din urma se disting secretii translucide lipicioase pe care se pot instala usor boli.

O inlaturati cu Mospilan 20 SP 0,025%, Confldor 20 SL 0,075%.

La muscata curgatoare o boala frecventa este rugina, pe care recomandam sa o tratati cu solutie de Dithane M 45 sau Bavistin.

Atat petuniile, cat si muscatele curgatoare le mai puteti pastra inca un an, sub forma de plante cu lastari scurti (10-15 cm), in conditii de temperatura scazuta (8-10 grade Celsius) si lumina multa.


Cum recuperam petunia si muscata curgatoare

Vizitato

Anonymous
Vizitator

Plantele de apartament

Daca orice planta pe care o cumperi se ofileste si moare, probabil asta se intampla fiindca nu ai ales-o pe cea potrivita.
Fiecare floare are nevoie de anumite conditii, cum ar fi lumina, caldura, umiditatea etc. Asigura-i aceste conditii si ea va creste fara probleme. Atunci cand cumperi un ghiveci sau o planta, cauta sa aiba o eticheta cu date referitoare la denumirea ei botanica si la felul in care trebuie ingrijita. Apoi uita-te daca are frunze verzi, bobocei, observa daca are sau nu afide…

4 sfaturi pentru o planta sanatoasa

1. Pune-i apa indeajuns. Nu o uda in exces, fiindca radacinile au nevoie si de aer, nu doar de apa (pe pagina urmatoare gasesti mai multe sfaturi despre cum sa uzi corect o planta).
2. Nu uita sa o “hranesti”. Alege ca ingrasamant prafuri, granule, table-te sau lichide, insa asigura-te ca acestea contin azot, fosfati si potasiu. Cel mai usor de folosit sunt ingrasamintele lichide; nu trebuie decat sa le cumperi si sa urmezi instructiunile de pe ambalaj.
3. Frunzele mari aduna praf foarte repede. Sterge-le usor cu o carpa umeda, dar nu exagera, gandindu-te ca trebuie sa le lustruiesti, ca pe un obiect din casa. Poti sa alegi un material moale, precum bumbacul, din care sa confectionezi o laveta speciala de sters plantele.
4. Curata planta de frunzele si florile moarte. Astfel, planta va arata mult mai bine, va avea un aspect sanatos, iar in timp vei constata, de asemenea, ca majoritatea plantelor bine ingrijite vor produce puieti.

Ghid de ingrijire
Nici macar plantele nepretentioase nu pot supravietui fara cateva lucruri de baza. Iata ce trebuie sa stii…

Asigura-le un ambient potrivit

* Plantelor nu le plac temperaturile fluctuante, asa ca nu le aseza langa radiatoare si nici intr-o zona unde este curent. Iarna, in noptile geroase, ia-le de pe pervazurile ferestrelor.
* Nu pune plantele direct in razele soarelui, decat daca pe eticheta lor se specifica acest lucru.
* Plantele de pe pervaz au tendinta sa creasca spre lumina; ai grija sa le intorci mereu, ca sa fii sigura ca se vor dezvolta corect.
* Ca regula generala, plantele de casa cu multe frunze au nevoie de lumina multa, fara sa fie insa asezate direct in razele soarelui. Plantele cu frunze de diferite nuante au nevoie de mai multa lumina decat cele cu frunze verzi. Iar plantele care fac flori au nevoie de o anumita cantitate de lumina direct de la soare. Cele care secreta sucuri si cactusii au cea mai mare nevoie de lumina.
* Nu muta brusc o planta dintr-un loc in altul - fa acest lucru trepat, altfel planta va suferi in urma schimbarii.

Acorda-le atentie
Plantelor le place umiditatea. Ca sa le-o oferi, tine cont de:

* Asaza-le in camerele cu cea mai mare umiditate - bucataria sau baia.
* Grupeaza-le.
* Umezeste un pic frunzele folosind un recipient de spray umplut cu apa calda. Nu face aceasta operatiune in lumina soarelui.

Uda-le atat cat au nevoie!

* Verifica plantele saptamanal, pe perioada iernii, si zilnic, pe perioada verii. Ca sa stii daca floarea trebuie udata, atinge pamantul cu degetul. Daca e uscat, ii trebuie apa, dar nu pune prea multa, fiindca poti sa o “ineci”.
* Nu uda plantele suculente sau cactusii iarna, atata timp cat in camera este racoare. Pune-le apa doar daca frunzele lor s-au incretit.
* Foloseste intotdeauna ghivece cu orificii pentru scurgere, pe care le vei pune pe farfurioare sau tavite.
* Cele doua metode de a uda o planta sunt: fie pe deasupra, cu o stropitoare cu apa calduta - uda floarea pana cand apa incepe sa se scurga prin orificiile ghiveciului, dar nu lasa apa in tavita mai mult de o jumatate de ora; fie prin metoda imersiunii (udare de jos) - ideala pentru plantele carora nu le place sa le fie udate frunzele, cum ar fi ciclama. Umple cu apa recipientul special din interiorul ghiveciului, fara a depasi semnul de maxim. Apoi introdu-l usor la loc in ghiveci.
* E usor sa faci greseli cand uzi florile, asa ca tine cont de tipul si cerintele de ingrijire ale fiecareia.

Ce a patit planta?
Simptome

Diagnostic
Frunzele sunt ofilite, iar marginile sunt maronii si uscate. Prea putina apa.
Unele frunze sunt moi, putrezite; flori mucegaite Prea multa apa.
Frunzele au portiuni inchise la culoare, avand aspectul unor arsuri. Prea multa lumina.
I-au cazut frunze galbene si uscate; flori putine sau deloc Prea putina lumina.

5 plante de interior dintre cele mai rezistente
Economie de timp
“Planta de fier” (Aspidistra elatior). E perfecta daca ti se intampla des sa uiti sa uzi plantele, fiindca ea trebuie udata la fiecare opt sau zece zile, nici prea mult, nici prea putin.

Incaperi intunecoase
Scindapsus (Epipremnum aureum). Foarte potrivita pentru zonele slab luminate. O ramura rupta, daca este pusa intr-un pahar cu apa, poate fi folosita pentru inmultirea plantei.

Iubitoare de lumina
Crassula, o planta cu aspect de pomisor. Ii place lumina puternica, deci e bine sa o tii intr-o camera luminoasa. Pamantul ei trebuie sa fie indeajuns de umed vara si aproape uscat iarna.

La umbra
Palmierii si ferigile, cum ar fi kentia (Palmierul Doamnei) sau adiantum (feriga) iti transforma casa intr-o gradina luxurianta. Sunt simplu de intretinut si le priesc locurile partial umbroase.

Delicata si feminina
Impatiens (Sporul casei). Floarea se inmulteste usor, dar trebuie, totusi, sa fii cu ochii pe ea. Infloreste aproape pe tot parcursul anului. Tine-o la lumina, dar nu direct in razele soarelui.

autor: Malina Sterea

Admin

Admin
Admin
Admin

Azi ne-am gasit si noi timp sa ne ocupam de floricele noastre si le-am schimbat pamantul, iar la cele care necesitau le-am pus si ghivece mai mari. Iri i-am cuparat si Cristinei niste floricele, primule si le-am pus pe toate intr-o jardiniera. Domnisoara a fost foarte incantata de operatiunea "amestecat pamantul". Am pus chiar si semintele de flori cumparate de Cristina in niste tavite mici. O sa vedem ce va iesi din ele si le vom muta in jardiniere mai mari dupa aceea.

Iata si floricele noastre toate:

Florile de apartament si ingrijirea lor 2109183100102714223S600x600Q85

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

bravo fetele !!!
primulele arata super, iar micutul ajutor e cea mai frumoasa floricita din peisaj
pupiciii

Vizitato

Anonymous
Vizitator

k tot nu am avut net am profitat din plin de timpul "liber" si am gradinarit impreuna cu So
am aranjat floricele intr-o jardiniera noua, apoi am modificat cate ceva intr-una din jardinierele vechi, am mai luat cateva floricele noi, dintre care Skimmia si Zambila (au un miros extraordinar, si arata la fel de bine)... si cam atat la capitolul "Gradina noastra"

P.S. a daaaaaaa, mi-a inflorit floricica de nu-ma-uita , si este SUPERBA !!!!!!!!!!


Florile de apartament si ingrijirea lor Nu-ma-uita-1


Florile de apartament si ingrijirea lor Floricele3

Florile de apartament si ingrijirea lor Floricele1

Admin

Admin
Admin
Admin

Azi, cand am udat floricelele noastre am vazut ca au rasarit si cateva fire si din semintele pe care le-a ales Cristina.

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

wow, super !!!
ce seminte ati luat?

Admin

Admin
Admin
Admin

Am luat 4 plicuri de seminte: Lobelia, Creasta cocosului, Craite si Petunii.

Si o poza ca sa vezi cum ar trebui sa arate:

Florile de apartament si ingrijirea lor 2389092380102714223S600x600Q85

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

ce frumoase sunt sa va creasca mari si frumoase

Admin

Admin
Admin
Admin

Multumim Mami de Sonia. Abia asteptam si noi sa le vedem mari si inflorite.

http://www.universulfamiliei.com

Admin

Admin
Admin
Admin

Am pozat azi si rsadurile noastre din seminte. Nu se vede cine stie ce, dar ma bucur ca macar o plantuta a rasarit din fiecare tip de seminte:

Florile de apartament si ingrijirea lor Seminte1
Florile de apartament si ingrijirea lor Seminte2

http://www.universulfamiliei.com

Vizitato

Anonymous
Vizitator

wow, felicitari !!!
se pare k, Cristinica a facut o alegera buna in ceea ce priveste floricele, uite ce repede au rasarit

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 3]

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum