RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Pregatiri pentru camara in septembrie

+3
dariana
Corina
MNiko
7 participanți

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 3]

1Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Pregatiri pentru camara in septembrie Lun 2 Sept 2013 - 7:37

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Iata ca a sosit si septembrie anuntand toamna bogata in arome si culori. Ceea ce inseamna ca gospodinele sunt foarte ocupate cu pregatirile pt camara. Ce anume mai punem in aceasta luna?

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Gogosari in sos de rosii, gogosari cu conopida in otet dulce, gogosari la otet, ghebe la otet si murate, ardei copti in otet dulce, muraturi, zacusca (de vinete, de ghebe sau de peste-pasta de peste), tocana, salata de cruditati, zarzavat crud si fiert

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Cum faci pasta de peste?

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Fierb pestele (eu folosesc de cultura - crap, fitofag) curatat dar fara cap in apa cu otet (cam 2 cani de otet la 6 kg peste),apa cat sa le acopere, sare, piper boabe si frunze de dafin. Il fierb pana da se se desfaca pestele, atunci sunt oasele "topite". Se pune la scurs intr-o sita sau tifon. Curat cam 5 kg ceapa, o tai mare si o auresc intr-un litru de ulei (pun ulei pana acopera ceapa). O dau prin masina de tocat impreuna cu pestele si 6 kg morcov si gogosari (se cantaresc curatati). Folosesc ce proportie am. De regula culeg ardeii si gogosarii din gradina (chiar si mai putin copti) si completez cu morcov pana la cantitate. Le pun in ceaun la foc mic si adaug bulion sau suc de rosii dupa gust (cam 1 borcan 800 gr daca bulionul e gros sau 3 cu suc de rosii). Se poate pune si busuioc sau cimbru cui ii place, piper (eu prefer pe cel alb), catei de usturoi legati intr-un tifon ca sa nu se imprastie....
Se fierbe pana iese uleiul deasupra si se pune fierbinte in borcane. Se capseaza si se racesc in pat cald.
Nu tine de pe un an pe altul iar daca postul pastelui e mai tarziu (cum a fost anul asta) e posibil sa nu tina pana atunci.
Scuze daca reteta nu e prea clara. Eu nu prea respect retele. Le cam adaptez dupa gustul meu si dupa ce am in jur. Am facut pasta de peste si fara ceapa din cauza ficatului, si fara ardei ca am facut-o in primavara. Se poate si cu ardei copti si tocati. Morcovul nu trebuie sa lipseasca. In rest inspiratia si gustul fiecareia....

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Multumim de reteta. Pt mine e destul de clara. Cred ca o s-o incerc si eu, dar poate ca in cantitate mai mica.

https://mniko.blogspot.com/

dariana

dariana
Activ
Activ

Ma bucura tema cu conservaritul Nu mi-am gasit parola si v-am pierdut o perioada Acum sper sa recuperez si sa invat multe de la voi !

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Ma bucur ca ne-ai regasit si te asteptam sa ne impartasesti si din experienta ta in conservat sau in orice alt domeniu.

https://mniko.blogspot.com/

dariana

dariana
Activ
Activ

Am conservarit si eu pentru camara mea , am pus vinete la borcan , bulion , gogosar tocat cu sare
salata verde la borcan , faslole pastai la borcan , dovlecel ras la borcan , castraveti muratura si comp[oturi de prune , cirese , visine !
Sa vedem ce ne mai ofera piata si mai adunam !

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

In septembrie... am pus pana acum 10 kg de zarzavat impreuna cu mama, am pus castraveti in amestec cu conopida la murat, avem in plan zacusca, gogosari cu conopida la otet, de vom gasi prune mai ieftine facem gem...
Culegem nucile, si le punem la uscat..

10Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Sam 14 Sept 2013 - 22:38

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Singurul lucru pe care l-am facut eu personal pt camara mea a fost sa toc niste gogosari pt congelator de fapt. In rest noroc cu mama ca mi-a mai facut cate ceva: dulceata de piersici, bulion, gogosari in otet( cred ca maine ii pune in borcan) si saptamana viitoare imi face zarzavat.

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Am facut bulion, ketcup, zarzavat fiert. Urmeaza zarzavatul cu sare, gogosarii in sos, gogosari cu conopida in otet dulce si ghebe daca apar dupa ploile astea. Muraturile cred ca le pun luna viitoare la butoi cam in perioada culesului strugurilor.
Am facut gem de prune trecut prin ciur pentru ca am avut niste prune care nu se desprindeau de pe sambure si erau foarte coapte, si vreau sa fac un gem de mere si sa pun un borcan mare (5kg) cu mere pentru placinta.
Si ce mai vreau sa incerc anul asta: dulceata de maciese. Dar dupa culoarea macieselor cred ca tot in octombrie ii va veni randul.

http://www.prima-zi.blogspot.com

12Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Mier 18 Sept 2013 - 17:34

dariana

dariana
Activ
Activ

Cum pui merele pentru placinta ? si in borcan asa mare ! asta ma deruteaza !

13Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Mier 18 Sept 2013 - 18:42

Corina

Corina
Admin
Admin

Pai le fac ca pentru placinta: date pe razatoare, trecute prin ulei cu zahar si scortisoara (facultativ). Le pun calde in borcanul mare si pun ulei deasupra cam de 1-2 degete. Cand folosesc am grija sa asez dreapta suprafata de deasupra la ce ramane si mai pun un pic de ulei sa nu prinda aer. Nu pun in borcane de 800 pentru ca folosesc mai mult de atat la o tura de placinte. Asa, in borcane mari e mai economic....

http://www.prima-zi.blogspot.com

14Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Mier 18 Sept 2013 - 20:18

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Eu nu fac merele de placinta cu ulei. Am mai citit undeva pe net chestia asta, dar n-am vazut sa faca nimeni. Eu le dau pe razatoare si le calesc cu zahar doar in zeama lor proprie, pana scad. Apoi pun la borcan si sterilizez.

https://mniko.blogspot.com/

15Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Mier 18 Sept 2013 - 20:22

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Eu le radeam prin razatoare si le puneam si le opaream usor, le raceam, puneam in pungi si bagam in lada congelatorului...tati este diabetic, din cauza asta nu facem cu zahar, la borcan, si e si el fan placinte cu mere, lui i le facem separat

Corina

Corina
Admin
Admin

Nu pun mult ulei la scazut. Cam un pahar de 100 ml la ceaunul de 10 kg si il umplu cu mere proaspat rase. Dupa ce se inmoaie raman cam 2 treimi. In schimb pun putin zahar (cam 1-2 cani la ceaun). Adelina, se poate si fara zahar deloc (am invatat reteta de la o batrana diabetica care nu punea deloc zahar sau punea tablete de zaharina daca merele erau prea acrute) si pus la borcan cu ulei deasupra. Prefer borcanul mare pentru ca are gatul mic si pun putin ulei crud.

http://www.prima-zi.blogspot.com

17Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Joi 19 Sept 2013 - 10:29

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Dar merele stau bine peste iarna... merita sa le pui la borcan ?

http://tiktakro.blogspot.com/

18Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Joi 19 Sept 2013 - 18:09

dariana

dariana
Activ
Activ

Eu le pun la borcan pentru-ca acum sint ieftine iar la iarna sint scumpe !

19Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Joi 19 Sept 2013 - 19:05

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Eu zic ca merita! Atat in plan financiar, cat si gustativ!
in timp, merele rase prind o anume savoare!Si daca strecori si scortisoara si menta in ele sunt super!

20Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Joi 19 Sept 2013 - 21:17

Corina

Corina
Admin
Admin

Eu le folosesc pe cele lovite, viemanoase sau care incep sa se strice. Cele bune si nelovite stau frumos in ladite in camara.

http://www.prima-zi.blogspot.com

21Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Joi 19 Sept 2013 - 21:20

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Eu le pun in ladite, invelite in hartie alba, stau bine peste iarna, anul acesta marul meu a fost lenes, nu a facut nici un mar..voi cumpara deci

Corina

Corina
Admin
Admin

si eu le invelesc pe fiecare cu servetel.

http://www.prima-zi.blogspot.com

23Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Sam 21 Sept 2013 - 19:01

dariana

dariana
Activ
Activ

Balconul meu e inchis si le tin cumparate sanatoase in pungi de nailon si in sacose mai vechi Asa cite 10 kg .Nu se deshidrateaza si sint bune Iarna sint tare scumpe !

24Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Sam 21 Sept 2013 - 19:17

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Dariana, ai putea sa iti suprapui pe balcon niste ladite de plastic negre micute ( le iei din piata de la vanzatori ) si sa asezi merele in ele .. ca sa le ascunzi vederii poti face o "fustita" de material colorat pe 3 parti ( asa incat sa ajunga aerul la ele, totusi ) Iar sus pe "turnul de ladite" , iti poti aseza dovleci colorati toamna, sau flori iarna .... la fel poti pastra cartofii si ceapa ;)

http://tiktakro.blogspot.com/

25Pregatiri pentru camara in septembrie Empty Re: Pregatiri pentru camara in septembrie Sam 21 Sept 2013 - 21:36

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Saptamana trecuta am pus gogosari. Uitasem de ei in patura la racit, asa ca abia azi le-am pus etichete si i-am bagat la beci:

Pregatiri pentru camara in septembrie IMG_20130921_170301_zps2ac4aa70

https://mniko.blogspot.com/

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 3]

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum