RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Pregatiri pentru camara in iulie

+4
Adelina
tiktakro
Corina
MNiko
8 participanți

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 3]

1Pregatiri pentru camara in iulie Empty Pregatiri pentru camara in iulie Sam 29 Iun 2013 - 11:12

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Dupa modelul din lunile mai iunie, deschid lista retetelor de conserve pentru luna iulie:

Lista retete

Legume si fructe conservate (congelate sau la borcan)
- Mazare
- Fasole pastai
- castraveciori la otet
- ketchup de casa

Siropuri


Compoturi
- caise/zarzare

Dulceturi, gemuri si marmelade
- caise/zarzare

Uscate:
- fructe uscate

https://mniko.blogspot.com/

2Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 9:02

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Ce aveti in plan sa puneti in camara in aceasta luna? Mama tocmai m-a anuntat ca s-ai ieftinit rosiile si cred ca voi face ceva bulion si mai am in plan dulceata si compot de caise si piersici. Voi?

Corina, ca tuu stii mai bine siropuri, ce as mai putea face in aceasta luna?

https://mniko.blogspot.com/

3Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 9:43

Corina

Corina
Admin
Admin

Pai la siropuri, luna asta merge menta in continuare si patlagina.
Ce e musai in iulie e compotul si gemul de caise.
La gem eu sparg samburii si cand e gata gemul adaug miezii de sambure.
Si apar merele dulci de vara (santilesti) din care iese super otetul de mere.
Cura de otet de mere cu miere la care se aduga si o lingurita de miere de albine e foarte buna pentru remineralizare si detoxifiere si implicit in cura de slabire.

http://www.prima-zi.blogspot.com

4Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 9:54

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Stii cum se face otetul de mere? Noi folosim la salate dar il cumpar din comert. M-ar incanta sa-l pot face eu in casa.

https://mniko.blogspot.com/

5Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 10:43

Corina

Corina
Admin
Admin

O sa pun link-ul la reteta folosita de mine:
http://www.cuelisa.com/2009/02/06/otet-de-merepreparare/
si tot acolo gasiti si la ce e bun otetul de mere:
http://www.cuelisa.com/2009/01/15/otet-de-mere-din-miere-de-albine/

Mihaela poti pune zahar in loc de miere.
Daca cauti pe net gasesti mai multe retete mai ales pentru cantitati mici, Dar asta mie mi se pare cea mai practica si mai putin de "bibilit" la fructe.

http://www.prima-zi.blogspot.com

6Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 11:33

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Multumesc de reteta. Mi-am tiparit-o s-o iau cu mine. Am o intrebare totusi. Tu spuneai de anumite mere (stanilesti) dar in reteta nu se specifica asta. Eu am in curte un mar caruia ii tot cad merele. Nu sunt coapte, ca e mar de toamna, dar din merele cazute as putea face astfel de otet?

https://mniko.blogspot.com/

7Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 11:38

Corina

Corina
Admin
Admin

Mere santilesti (care se coc de Sfantul Ilie). Se poate face din orice fel de mere. Din astea crude nu am incercat. E posibil sa iasa dar la fel de bine e posibil sa nu fermenteze pentru ca nu sunt dulci deloc. Dar poti sa incerci. In afara de faptul ca tii ocupat un recipient nu ai nimic de pierdut....

http://www.prima-zi.blogspot.com

8Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Vin 5 Iul 2013 - 11:45

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Am inteles. O sa vad cum fac, eventual mai astept pana in august ca vor fi ceva mai coapte atunci decat acum.

https://mniko.blogspot.com/

9Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Dum 7 Iul 2013 - 21:05

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Se pare ca stiam gresit despre marul meu. Deja sunt dulci-acrisoare, iar cele cazute pe jos sunt coapte. Saptamana viitoare voi incerca sa fac reteta de otet.

https://mniko.blogspot.com/

10Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mar 9 Iul 2013 - 21:28

Corina

Corina
Admin
Admin

Castraveciori la otet

I. cu sterilizare:
Se aseza castraveciorii in borcane (800gr) cu marar (eu folosesc floarea de marar) deasupra si boabe piper, boabe mustar, catei de usturoi taiati, o cepa mica taiata rondele (decor) sau rondele de morcovi mici, o lingurita sare si o lingurita zahar.
Se pune otet pentru muraturi pana la gulerasul inelului de jos a borcanului (cam de un deget jumate) si apa pana la gulerul de sus a borcanului. Se capseaza si sterilizeaza 20 min (in oala cu apa sau la cuptor)
II. cu oparire:
se aseza castravetii in borcan cu codimentele enumerate mai sus (fara zahar si sare). Separat se face o solutie cu o parte otet si doua parti apa, o lingura zahar si una sare pentru fiecare litru de solutie, se fierbe si se toatna clocotita peste castravetii din borcane. Se capseaza si se racesc in pat cald.
Sarea si otetul sa fie de muraturi. Sare mare, neiodata iat otet de vin cu 9gr (cel de Bistrita sau de Focsani care se gasesc in zona Moldovei).

http://www.prima-zi.blogspot.com

11Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 0:10

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Corina, multumesc pentru retete. Eu o fac mereu pe cea de-a doua ( doar ca nu pun ceapa si morcovi ci pun sare si hrean neaparat - tine castravetii tari ) si pun totul la butoias pt muraturi . Am sa incerc si prima varianta cu otelul pina la gulerasul de jos al borcanului si restul apa pentru ca imi pare simpatica metoda. Ies foarte acri sau asa si asa ? la a doua reteta a ta , mie imi stau castravetii extraordinar de bine la butoias . Numai sa nu uiti de hrean .

http://tiktakro.blogspot.com/

12Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 8:21

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Eu folosesc tot prima reteta a Corinei si nu imi ies acrii.

https://mniko.blogspot.com/

13Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 12:16

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Si nu pui deloc hrean ? ramin tari sau se inmoaie in timp ?

http://tiktakro.blogspot.com/

14Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 19:20

Corina

Corina
Admin
Admin

Nu pun hrean deloc si nu se inmoaie in timp...
Cand pun muraturile toamne la saramura pun mult hrean sa nu se inmoaie.

http://www.prima-zi.blogspot.com

15Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 21:56

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Perfect. Multumesc pt raspuns. O seara placuta iti doresc !

http://tiktakro.blogspot.com/

16Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 22:13

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Eu dupa reteta cu zahar si otet mai pun pe langa castraveti, morcov, pastai galbene late, gogonele, ardei capia, de obicei in amestec

https://mniko.blogspot.com/

17Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 10 Iul 2013 - 22:29

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Pastai murate ?? nu am mincat niciodata !! in schimb dupa gogonele sunt pe spate :D :))

http://tiktakro.blogspot.com/

18Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Joi 11 Iul 2013 - 12:01

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Da, pastai. Parintilor mei le placeau mult si puneau chiar si borcane doar cu pastai. Eu eronal nu ma dau in vant decat dupa castraveti. Gogonele, dupa reteta clasica in saramura nu-mi plac, dar cu otet da. In ultimii ani, fac un amestec de gogonele, gogosar, ardei capia, conopida si le pun cu plicuri PicantFix. Folosesc reteta de pe plic si nu mai e nevoie sa sterilizez.

https://mniko.blogspot.com/

19Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Dum 21 Iul 2013 - 22:16

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Pentru ca acum le-am facut, pun reteta aici:
Sirop de mere:
3 kg mere acrisoare, 3 litri apa, 1 kg zahar.
Se curata merele de coaja, se taie felii si se pun la foc iute cu apa pana se inmoaie. Se s strecoara si zeama obtinuta se amesteca cu zaharul si se fierbe pe foc pana se leaga siropul.
Se pune rece in sticle si se sterilizeaza timp de 15 minute.
Nu se obtine mult sirop asa, dar ce am facut eu: am folosit merele cazute pe jos, le-am ales pe cele mai tari, cojile si cotoarele le-am pus la otet, iar pulpa de mar ramasa dupa fierbere am amestecat-o cu 1 kg zahar si am facut-o gem. Am obtinut asa 5 sticlute mici de tropicana de suc si 5 borcanele de dulceata dintr-o singura compozitie.
Sucul, pt a fi baut trebuie diluat cu multa apa.



Ultima editare efectuata de catre MNiko in Lun 22 Iul 2013 - 20:33, editata de 1 ori

https://mniko.blogspot.com/

20Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Dum 21 Iul 2013 - 22:39

Corina

Corina
Admin
Admin

Chiar vroiam sa intreb cum faci siropul de mere ca am si eu timpurii....
Intre timp am facut dulceata de mure - abia au inceput sa se coaca. Nu mai scriu reteta, ca e la fel ca cea de zmeura sau de capsuni....

http://www.prima-zi.blogspot.com

21Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Dum 21 Iul 2013 - 23:02

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Mi-as dori niste dulceata de mure, dar nu am de unde culege si la piata sunt mult prea scumpe. Ma gandesc sa incerc niste dulceata de nuci vezi, dar mi-e groaza de curatatul nucilor.

https://mniko.blogspot.com/

22Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Lun 22 Iul 2013 - 19:45

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Mure la mine are cine si de unde culege:Mihai, el merge in fiecare an cu un var de al lui, intr-un sat vecin cu oraselul nostru, si vrea sa puna macar 2kg la congelator, pentru inghetate

23Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Lun 22 Iul 2013 - 20:37

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Cand eram mica mergeam si eu la bunici la padure, dar acum... sunt prea departe de ei si abia ajung in vizita, nicicum sa mai dau si pe la padure.
Am uitat aseara sa scriu la reteta de sirop de mere ca se sterilizeaza. Am completat acum.

https://mniko.blogspot.com/

24Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 24 Iul 2013 - 8:06

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Fetelor obisnuiti sa faceti ketchup? Aveti vreo reteta? Ai mei sumt toti cu sticla de ketchup in mana la masa si eu m-am cam saturat de cel din comert.

https://mniko.blogspot.com/

25Pregatiri pentru camara in iulie Empty Re: Pregatiri pentru camara in iulie Mier 24 Iul 2013 - 8:22

Corina

Corina
Admin
Admin

Eu fac dar nu stiu sa spun cantitati ca o cam fac dupa ureche. Si oricat as face nu imi ajunge pana in primavara.

Ketcup de casa:
- storc rosiile ca pentru bulion, las sucul pana a doua zi in oala, acoperit cu un prosop/tifon. Trag cu un furtunas zeama lasata la fund pana vine si pulpa pe furtunas.
- coc gogosari/ardei capia rosii, ii curat si ii trec prin masina de tocat/robot.
Pun pe foc sosul de rosii si dupa ce da un clocot adaug gogosarii tocati. Ca proportii am facut si 3:1 dar si 5:1. Mai las sa mai dea un clocot si adaug aromele: usturoi taiat felii pus in tifon sa nu se imprastie si care se scoate la sfarsit, sare, piper, zahar (dupa gust si daca e necesar). Plantele aromate dupa gust: busuic, cimbru, rozmarin, oregano. Eu pun un pic de cimbru si mut busuioc uscat si farimitat marunt.
Pentru ketcup iute se coc si ctiva ardei iuti si se toaca. Sau se poate adauga praf de ardei iute (ardei iuti uscati si trecuti prin rasnita) sau boabe de mustar macinate.
Mai las pe foc cam un clocot si il pun la sticle de sticla sau borcane mici cu o lingura de ulei (de preferat de masline) deasupra si le las la racit in pat.
Am gasit retete si cu ceapa prajita dar nu ma incanta gustul prea tare.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 3]

Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum