RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.
RE-CREATIV
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Pregatiri pentru camara in mai - iunie

+9
sandamurariu
Camelia
dariana
catalina
tiktakro
Melly H.
Adelina
Corina
MNiko
13 participanți

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 4]

1Pregatiri pentru camara in mai - iunie Empty Pregatiri pentru camara in mai - iunie Joi 20 Iun 2013 - 20:39

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Deschid acest topic unde sa adunam retete pentru conservele pe care le facem in lunile mai - iunie.

Lista retete

Legume si fructe conservate (congelate sau la borcan)


Siropuri

Compoturi

Dulceturi, gemuri si marmelade



Ultima editare efectuata de catre MNiko in Sam 29 Iun 2013 - 14:52, editata de 9 ori

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Visine conservate
Scot samburii, si pun visinile la sticle. La fiecare 2 degete de fructe adaug o lingura, doua de de zahar (la sticle de 1 litru la cele de 3-5 l mai adaug 1-2 linguri). Deasupra pun aspirina pisata (netamponata, cam 2-3 tablete la sticla de 1 l). Le las o noapte in bucatarie sa lase zeama si apoi le mut la beci. In timpul mutarii le mai intorc cu dopul in jos sa verific daca nu curg si sa mai topeasca din aspirina. Am avut si de pe un an pe altul.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Sirop de menta,
Intr-un litru de apa care clocoteste se pune un manunchi de menta tocata mare. Se lasa sa se racoreasca, apoi se scurge si se adauga zahar cat lichid este (cana la cana). Se fierbe pana cand face bulbuci, se pune in sticle de sticla cald, sau rece in sticle de plastic. E o bautura racoritoare de vara (cu apa minerala, cub de gheata si o frunza de menta de decor) sau luat cu lingurita "strange" burticile deranjate.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Fasole pastai pentru iarna

Pregătirea:
Indiferent de metoda de conservare pentru care optaţi, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri şi etape de pregărire generale.

  • păstăile de culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate)
  • păstăile de fasole se spală în apă rece
  • capetele păstăilor se rup sau se taie
  • fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăţi (3-4 centimetri)

Congelarea
Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteţi să congelaţi păstile în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.

  1. Pregătiţi 2 oale cu apă.
  2. Puneţi o oală la fiert. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare şi 1 linguriţă de zahăr pentru fiecare litru de apă.
  3. Puneţi în cealaltă oală cuburi de gheaţă.
  4. Adăugaţi fasolea în apa clocotită şi opăriţi-o timp de 2-3 minute.
  5. Scoateţi păstăile din apa clocotită şi transferaţi-le în apa rece. Lăsaţi păstăile în apa rece 5 minute pentru a-şi păstra culoarea.
  6. Scurgeţi păstăile bine.
  7. Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere).
  8. Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).

În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18  luni.
Conservarea în borcan
Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.
  2. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Umpleţi borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  5. Îndesaţi bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămaţi.
  6. Adăugaţi 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.
  13. Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.

Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Mazare pe iarna


Congelarea
Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a boabelor de mazăre. Puteţi să congelaţi simplu mazărea în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.

  1. Spălaţi-vă bine pe mâini.
  2. Desfaceţi boabele de mazăre din păstăi.
  3. Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu boabe de mazăre (de preferabil cu sistem de închidere).
  4. Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).

În acest fel boabele se păstrează pentru 24 de luni.
Dacă vă spălaţi pe mâini, nu mai este necesară spălarea boabelor de mazăre. Evident că boabele de mazăre se pot spăla, însă ele trebuie foarte bine scurse deoarece stropii de apă se vor transforma în cristale de gheaţă care vor deteriora boabele de mazăre şi le vor lipi între ele. În plus, nu uitaţi: cu cât congelaţi boabele mai repede, cu atât mai mic va fi conţinutul de amidon din ele.
Conservarea în borcan
Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.
  2. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Scoateţi boabele din păstaie şi clătiţi-le cu apă rece.
  5. Umpleţi borcanele cu mazăre – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  6. Adăugaţi – opţional, nu obligatoriu – 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste boabele de mazăre (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.
  13. Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.

Mazărea conservată în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).

Adelina

Adelina
Veteran
Veteran

Compot de cirese


Din 2 kg cirese vor iesi in jur de 6-7 borcane cu compot.Depinde de cat de pline vom pune borcanele.

Borcanele sterilizate se lasa sa se raceasca apoi se umplu cu cirese, se adauga in fiecare cate 4 linguri rase cu zahar si  se umplu cu apa (rece). Punem capacele si scuturam  borcanele pentru a se amesteca putin zaharul. Nu va faceti griji! zaharul ramas se va topi in timpul prepararii.

Asezam in cuptorul aprins, tocmai jos, tava mare de la aragaz si o umplem cu apa.Peste tava punem gretarul cuptorului si pe el asezam borcanele cu putin spatiu intre ele ( sa nu se atinga).

Inchidem cuptorul si lasam compotul sa se faca  la foc potrivit, timp de 40-45  minute. Ne dam seama ca s-a facut atunci cand
ciresele  se ridica la suprafata  iar apa  s-a colorat si face bule. Oprim focul si lasam compotul sa se raceasca in cuptor.

O colega de a mea pune in borcan ca mai sus, doar ca le fierbe afara, intr-o oala in care a pus apa rece, borcanele umplute cu reteta de mai sus, si le lasa sa firba asa, apoi le lasa sa se raceasca in oala si pe urma le da la beci

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Am trecut reteele voastre in lista din primul mesaj.

Adelina, tu ai facut ceva dupa aceste retete?

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Pastai si mazare pun in fiecare an la borcan. Pastaile de gradina (fideluta sau ciubuc) se pot pune intregi, aranjate frumos in borcane. Cele late se taie bucati. Doar ca eu nu sterilizez in cuptor ci in oala cu apa la foc afara. Si fierb 20-30 min din momentul in care incepe sa clocoteasca


Compoturi fac din: cirese, visine, caise, piersici, prune si gutui. Doar ca pun 2 linguri de zahar la borcanul de 800 si le fierb tot in oala mare cu apa pe plita. Si ies destul de dulci. Se fierb 30-40 min din momentul in are incepe sa clocoteasca.
Ca sa nu se atinga borcanele intre ele folosesc prosopele de bumbac.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Dulceata de cirese, visine sau cirese amare:
- cca 1.5 kg cirese
- 1 kg zahar
Se scot samburii la cirese si se masoara 4 cani (250 ml) de cirese fara samburi si se pune in oala (eu folosesc tuci) . Se pune zaharul peste cirese si se lasa de seara pana dimineata sa lase zeama. Se da la foc mare pana isi schimba culoarea (sau apar 3 picaturi pe latul lingurii la scoaterea din oama). Se adauga o jumatate de lamaie taiata felii, o crenguta de pelin sau menta in dulceata de cirese dulci.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Sirop de capsuni, zmeura sau mure:
 Se curara fructele de codite si se presara cu zahar (cam un kg de zahar la un kg de fructe). Se lasa la rece 1-2 zile. Se scurge siropul rezultat si se depoziteaza in sticle la rece. Tine 2-3 luni. Pentru iarna se aduce la temperatura de fierbere inainte de a fi pus la sticle.
Sau se trec fructele prin storcatori si se aduaga zahar in proportie de 1:1.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Dulceata de capsuni, zmeura sau mure:
Se pune la fiert un kg de zahar cu un litru de apa. Se fierbe pana se leaga (de pe lingura ridicata din sirop, pe laterala se desprind 3 picaturi). Se adauga un kg de fructe curatate de codite, trecute prin jet de apa si scurse in sita. Se fierbe pana se leaga. Lamaia adaugata la final ii pastreaza culoarea si impiedica dulceata sa se zahariseasca.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Gem de capsumi, zmeura sau mure:
Un kg de fructe curatate, trecute prin jet de apa si scurse, se pun de seara pana dimineata cu un kg de zahar deasupra direct in oala in care fierbem dulceata. Dimineata (cand au lasat zeama) se pune pe foc si se fierb pana se leaga.
Se pot face gemurile si dulceturile dintr-un singur tip de fructe sau combinate intre ele.
Mie imi place gemul de capsune cu zmeura si dulceata de mure cu zmeura.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Sirop de floare de tei:
Se aleg doar inflorescentele de la floare (fara frunzulita galbena). Se pot folosi atat flori proaspete cat si uscate. Intr-un litru de apa care clocoteste se pun flori cat putem lua cu doua maini. Se lasa la infuzat (se stinge focul si se acopera cu un capac) pana se raceste.  Se pune zahar in proportie de 1:1 si se fierbe pana face bulbuci (nu mai face spuma ci doar bule mari).
E bun cu apa minerala, in ceai sau luat cu lingurita in stari de insomnie, agitatie sau nervozitate.

http://www.prima-zi.blogspot.com

Corina

Corina
Admin
Admin

Sirop de patlagina
Se foloseste atat patlagina lata cat si cea ingusta (prima pentru tuse, a doua pentru probleme cu colesterolul si circulatie ingreunata). Eu fac combinat.
Se pune intr-un litru de apa care fierbe doua maini de plante taiate mari. Plantele spalate si uscate. Se da un clocot si se lasa pana a doua zi. Se scurge si se adauga zahar in proportie de 1:1. Se fierbe pana face bulbuci.
Se ia cu lingurita in caz de tuse sau se indulceste ceaiul pentru colesterol si circulatie ingreunata. 
Patlagina ingusta e buna pentru picioare obosite sau reci (circulatie periferica proasta).

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Saptamana asta cat am stat la casuta am profitat de Sanziene sa culeg plante si am facut dupa retetele Corinei sirop de menta( superb ca bautura racoritoare) si de patlagina.
Si bine-nteles ca avand visinile in curte am facut si compot de visine( reteta pe care o stiam e la fel ca a Corinei) si am mai facut si sirop de visine.

Sirop de visine:

1,5 kg visine cu samburi se pun la fiert impreuna cu 1/4 l apa. Se vierb pana cand incep visinile sa de decojeasca, apoi se lasa la racit. Se strecoara zeama ( am am mai trecut si visinile prin sita) s se pune la fiert impreuna cu zahar in proportie de 1:1 si putina zeama de lamaie. Dupa ce s-a topit zaharul se fierbe la foc iute( atentie ca se umfla mult) alegandu-se mereu spuma, pana cand se leaga siropul. Eu l-am pus caldut in sticle d plastic si le-am lasat la racit invelite intr-o patura.

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

Interesanta reteta. Cred ca o sa fac si eu.

Dovlecel la borcan

Se curata dovlecelul, se taie cubulete sau se da pe razatoarea mare. Se pune uleiul la incins, se pune dovlecelul pana se inmoaie. Se pune fierbinte in borcane cu putin ulei deasupra (cam de un deget). Si se lasa la racit in pat cald.  E bun la tocana peste iarna si chiar si la salata de vinete. Ii da un gust mai dulce.

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Nu stiam de aceasta metoda. Eu pun pur si simplu taiat cubulete in congelator sau taiat marunt in amestecuri de legume pentru ciorba. Saptamana trecuta am pus in congelkator pastai fideluta taiate cam de maxim 2 cm. Pun in pungulite mici cam atat cat imi trebuie la o ciorba. Daca vreau sa fac vreo mancarica din ele atunci scot mai multe pungulite.

https://mniko.blogspot.com/

Melly H.

Melly H.
Activ
Activ

Ce harnicute si pricepute sunteti!
Mult spor in tot ce faceti!

Corina

Corina
Admin
Admin

Asa puneam si eu dovleceii cand aveam congelator.
Din lipsa de spatiu rece am pus la borcane si tin bine.
Spor la conservarit :-)

http://www.prima-zi.blogspot.com

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Multumesc la fel. Tocmai am remarcat ca in vara asta stand mai mult pe la casuta si facand toate cele acolo, trebuie sa trec si eu la tactica mai mult in borcane decat in congelator, ca acolo n-am decat congelatorul frigiderului, si congelatorul mare este inca aici si aici va ramane pana cand ne vom muta definitiv.

https://mniko.blogspot.com/

Corina

Corina
Admin
Admin

E mai comod la pus in congelator dar e mai comod la folosit sa desfaci borcanul.
Mie imi plac mai mult conservatele (poate ma motivez singura).
La congelat oricat de buna e punga tot capata gust de "congelator".

http://www.prima-zi.blogspot.com

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Sa va povestesc ca am doua congelatoare a 7 sertare fiecare plus cele 2 sertare de la frigider ? punem foarte multe ciuperci pentru iarna ( mincam carne mai putina, deoarece o luam doar de la tara de la soacra : pui , gaini. Miel direct din stina si in rest peste .... si pe asta - somonul - in aducem din strainatate. ). Si atunci ciupercile sunt "carnea noastra de toata ziua " ;) ... in rest fructe si legume. Muuulte fructe ... pere, prune, smeura, afine, capsuni, merisoare, etc. Pe astea le fac iarna un fel de "compote" adica cam 500-700 grame fructe, 1 lingura de zahar, 100 grame apa si le fierb cam 15-20 minute. La borcan si le tin in frigider . Le punem in cerealele cu lapte de dimineata... nu fac gem din cauza zaharului ... nu stiu daca noi consumam 1 kg de zahar in 2 luni... Mircea maninca miere cu nuci toata ziua, eu pun zahar doar in ceai si rar cind fac prajitura pt soacra.
Dar ideea de conserva la borcan m-a fermecat si pe mine....
Uite cite am pus anul trecut pe linga cele din congelator :
Pregatiri pentru camara in mai - iunie 10-12067

rideau fetele noastre zicind ca am pus pentru tot satul :)) Dar cind au primit si ele citeva borcanele au fost foarte fericite ;).

http://tiktakro.blogspot.com/

MNiko

MNiko
Admin
Admin

Asa am pus si eu intr-un an de am avut apoi vreo 2 ani la rand din aceeasi serie.

Teodora, am mai vazut ca ai scris fetele tale, dar parca spuneai ca n-ai copii. Sunt fetele sotului?

https://mniko.blogspot.com/

catalina

catalina
Ucenic
Ucenic

bravo furnicutelor ati trebaluit....eu v-am citit cu mare interes ,sper sa aplic si eu din retetele voastre,ca pana acum am folosit congelatorul,care nu este foarte mare,si niciodata nu reuseam sa pun tot ce as fi vrut.am sa incerc siropul de menta ,cred ca e tare bun si racoritor.

tiktakro

tiktakro
Moderator local
Moderator local

Da, Mihaela, am povestit la cafea ca sunt fetele barbatului meu, din prima casatorie... repet : eu personal, nu am copii. Dar sunt ca si copiii mei ;)

Catalina, tocmai ce ma uitam acum citeva minute la menta din gradina... am o tufa de menta simpla ( brosteasca ) plantata intr-un strat ca sa alunge soriceii aceia nesuferiti care mi-au mincat anul trecut recolta de ceapa .... oare o fi buna la siropul de menta de care vorbesti sau trebuie menta creata ?

http://tiktakro.blogspot.com/

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 4]

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum