O sa incep cu reteta de cozonac si o scriu pentru 5 kg ca asa o am de la scoacra-mea dar se poate adapta si pentru mai putin.
5 kg faina
o jumatate pachet de drojdie
20 oua (4 oua/kg faina)
o cana ulei
2-2.5 litri lapte
1 kg zahar (cam 3/4 cana zahar/kg faina)
o lingurita rasa sare/kg faina
De seara se bat ouale cu zaharul si sarea cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Se lasa la racoare pana dimineata.
Dimineata 1.5 litri de lapte la incalzit. Cand e caldut (cat sa se poata tine degetul in el) se scoate o canita (ca de cafea) si sa lasa sa fiarba in continuare. Intr-un castronel se freaca drojdia cu o lingura de zahar si laptele caldut. Se lasa deoparte.
In alt lighean mic se pune un sfert pachet faina, se pregateste o lingura de lemn. Se toarna lapte clocotit si se amesteca cu lingura de lemn pana cand iese un aluat un pic mai gros ca cel de chec - maia. Se lasa la racit pana la temperatura mainii. Se adauga drojdia muiata mai devreme amestecand tot cu lingura de lemn. Se presoara cu faina deasupra si se lasa la cald, acoperita cu un prosop pana "crapa" faina deasupra, adica creste maiaua. Se pregateste in ligheanul mare de framantata faina, se rastoarna maiaua crescuta si se amesteca cu mana pana se incorporeaza (ies niste "frecateii" din aluat si faina). Se face o adancitura in faina si se adauga ouale batute cu o seara inainte. Se spala ligheanul de oua cu restul de lapte cald si se incorporeaza in aluat. Daca va plac estentele de rom, de vanilie, se adauga in laptele cu care "s-a spalat" ligheanul de oua.
Se framanta bine (sotul meu ridica aluatul si il izbeste in lighean), eventual s mai adauga faina daca e prea moale. Iar pentru a se framanta usor se pune uleiul incalzit cate putin la framantat. Aluatul e gata cand nu se mai tine de maini si incepe sa faca bule.
Se lasa la crescut, timp in care se face nuca.
Se pune restuld e lapte la fiert (1 litru) in care se pun 5 linguri de zahar. Cand clocoteste se pune peste nuca amestecata cu 1-2 linguri cu cacao si se amesteca cu lingura de lemn.
Se taie rahatul felii.
Aluatul seintinde cu mainile muiate in ulei pe o planseta unsa cu ulei. Se formeaza cozonacii (simpli sau impletiti) si se pun in tavi. Se lasa la crescut in tavi, se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptorul incins o ora, Prima jumatate de ora nu se deschide cuptorul, Abia dupa prima jumatate d eora se pot intoarce.
Pofta buna!
5 kg faina
o jumatate pachet de drojdie
20 oua (4 oua/kg faina)
o cana ulei
2-2.5 litri lapte
1 kg zahar (cam 3/4 cana zahar/kg faina)
o lingurita rasa sare/kg faina
De seara se bat ouale cu zaharul si sarea cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Se lasa la racoare pana dimineata.
Dimineata 1.5 litri de lapte la incalzit. Cand e caldut (cat sa se poata tine degetul in el) se scoate o canita (ca de cafea) si sa lasa sa fiarba in continuare. Intr-un castronel se freaca drojdia cu o lingura de zahar si laptele caldut. Se lasa deoparte.
In alt lighean mic se pune un sfert pachet faina, se pregateste o lingura de lemn. Se toarna lapte clocotit si se amesteca cu lingura de lemn pana cand iese un aluat un pic mai gros ca cel de chec - maia. Se lasa la racit pana la temperatura mainii. Se adauga drojdia muiata mai devreme amestecand tot cu lingura de lemn. Se presoara cu faina deasupra si se lasa la cald, acoperita cu un prosop pana "crapa" faina deasupra, adica creste maiaua. Se pregateste in ligheanul mare de framantata faina, se rastoarna maiaua crescuta si se amesteca cu mana pana se incorporeaza (ies niste "frecateii" din aluat si faina). Se face o adancitura in faina si se adauga ouale batute cu o seara inainte. Se spala ligheanul de oua cu restul de lapte cald si se incorporeaza in aluat. Daca va plac estentele de rom, de vanilie, se adauga in laptele cu care "s-a spalat" ligheanul de oua.
Se framanta bine (sotul meu ridica aluatul si il izbeste in lighean), eventual s mai adauga faina daca e prea moale. Iar pentru a se framanta usor se pune uleiul incalzit cate putin la framantat. Aluatul e gata cand nu se mai tine de maini si incepe sa faca bule.
Se lasa la crescut, timp in care se face nuca.
Se pune restuld e lapte la fiert (1 litru) in care se pun 5 linguri de zahar. Cand clocoteste se pune peste nuca amestecata cu 1-2 linguri cu cacao si se amesteca cu lingura de lemn.
Se taie rahatul felii.
Aluatul seintinde cu mainile muiate in ulei pe o planseta unsa cu ulei. Se formeaza cozonacii (simpli sau impletiti) si se pun in tavi. Se lasa la crescut in tavi, se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptorul incins o ora, Prima jumatate de ora nu se deschide cuptorul, Abia dupa prima jumatate d eora se pot intoarce.
Pofta buna!