Eu fac dar nu stiu sa spun cantitati ca o cam fac dupa ureche. Si oricat as face nu imi ajunge pana in primavara.
Ketcup de casa:
- storc rosiile ca pentru bulion, las sucul pana a doua zi in oala, acoperit cu un prosop/tifon. Trag cu un furtunas zeama lasata la fund pana vine si pulpa pe furtunas.
- coc gogosari/ardei capia rosii, ii curat si ii trec prin masina de tocat/robot.
Pun pe foc sosul de rosii si dupa ce da un clocot adaug gogosarii tocati. Ca proportii am facut si 3:1 dar si 5:1. Mai las sa mai dea un clocot si adaug aromele: usturoi taiat felii pus in tifon sa nu se imprastie si care se scoate la sfarsit, sare, piper, zahar (dupa gust si daca e necesar). Plantele aromate dupa gust: busuic, cimbru, rozmarin, oregano. Eu pun un pic de cimbru si mut busuioc uscat si farimitat marunt.
Pentru ketcup iute se coc si ctiva ardei iuti si se toaca. Sau se poate adauga praf de ardei iute (ardei iuti uscati si trecuti prin rasnita) sau boabe de mustar macinate.
Mai las pe foc cam un clocot si il pun la sticle de sticla sau borcane mici cu o lingura de ulei (de preferat de masline) deasupra si le las la racit in pat.
Am gasit retete si cu ceapa prajita dar nu ma incanta gustul prea tare.
Ketcup de casa:
- storc rosiile ca pentru bulion, las sucul pana a doua zi in oala, acoperit cu un prosop/tifon. Trag cu un furtunas zeama lasata la fund pana vine si pulpa pe furtunas.
- coc gogosari/ardei capia rosii, ii curat si ii trec prin masina de tocat/robot.
Pun pe foc sosul de rosii si dupa ce da un clocot adaug gogosarii tocati. Ca proportii am facut si 3:1 dar si 5:1. Mai las sa mai dea un clocot si adaug aromele: usturoi taiat felii pus in tifon sa nu se imprastie si care se scoate la sfarsit, sare, piper, zahar (dupa gust si daca e necesar). Plantele aromate dupa gust: busuic, cimbru, rozmarin, oregano. Eu pun un pic de cimbru si mut busuioc uscat si farimitat marunt.
Pentru ketcup iute se coc si ctiva ardei iuti si se toaca. Sau se poate adauga praf de ardei iute (ardei iuti uscati si trecuti prin rasnita) sau boabe de mustar macinate.
Mai las pe foc cam un clocot si il pun la sticle de sticla sau borcane mici cu o lingura de ulei (de preferat de masline) deasupra si le las la racit in pat.
Am gasit retete si cu ceapa prajita dar nu ma incanta gustul prea tare.